Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozpadająca się membrana dachowa

d24

Recommended Posts

Po 6 latach od pokrycia dachu mam problem z membraną dachową. Pokrycie wykonano z blachodachówki, wentylacja u okapu (siatka), długość paneli ok 5,50mb. Niestety problem jest dość istotny i polega na rozpadaniu się folii (kruszeniu się). Po lekkim naprężeniu membrana pęka i praktycznie rozpada się w rękach. Naprawa folii taśmą nic nie daje, bo taśma poprosu nie trzyma się membrany. Czy ktoś z was miał podobny problem? Jak wstrzymać ten proces?

Pod blachodachówką wystepuje wysoka temperatura i to pewnie ona głównie przyczyniła się do zniszczenie membrany. Jeśli 115 lub 120 oznacza gramaturę, to ta membrana moim zdaniem nie nadawała się pod pokrycie blachą. Nie wydaję mi się, żeby można było ją w jakiś sposób uratować, trzeba będzie najprawdopodobniej ją wymienić.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o wątek, który podałeś Gosiek33 w moim przypadku problem z promieniowaniem UV napewno mnie nie dotyczy. Byłem w momencie odbioru folii na budowie. Paleta jak i rolki były zafoliowane oryginalnie. Około 2 dni po założeniu membrany nakładano blachodachówkę. Dzwoniłem do hurtownii w której zakupiłem produkt i tam powiedzieli, że w kwestii tej membrany mają już bodajże 7 reklamację - problem ten sam i różne dostawy AQUA-PROTECT. IVT umywa rączki, gdyż jak uzyskałem wstępnie informację każdą tą reklamację odrzucili zrzucając winę na fachowców. Ponadto w karcie produktu nie ma zastrzeżenia, że nie winna być stosowana pod blachami. Wniosek - produkt wadliwy, producent niepoważny. Czy mogę jakoś opóźnić proces rozpadu?

Raz rozpoczętego procesu degradacji nie da się zatrzymać. Blachodachówka to dość szczelne pokrycie należy więc mieć nadzieję, że przecieków nie będzie. Kapitalny remont dachu wówczas gdy będzie dobiegać żywot blachodachówki czyli za jakieś 10~15 lat. Mam nadzieję, że folii już nie zastosujesz. A tak na marginesie to skąd wiesz, że folia Ci się rozpada? Powinna być zakryta z obu stron. Pozdrawiam.

[No właśnie a czy Ci cieknie??? Jeśli nie to ja bym na razie się tym nie przejmował. Poddasze użytkowe czy nie? Jeśli nie to kiedyś stosowało się dachówki bez folii, bo nie przeszkadzało ludziom że trochę wody dostanie się na poddasze. Ta woda odparowywała i nikomu to nie przeszkadzało.

A tak na marginesie to skąd wiesz, że folia Ci się rozpada? Powinna być zakryta z obu stron. Pozdrawiam.

Obstawiam że od spodu nie byla zakryta...a wedlug większości jak jest blacha na górze to już nie ma promieni UV...Otóż są i producent ma rację że odrzuca reklamację....Co innego że mambrany 115-120g/m2 nie polecilbym nikomu...pewnie handlowiec powiedzaial ze wazne aby blacha byla dobrej jakosci (droga):)