Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wielkość otworu pod drzwi wewnętrzne

Recommended Posts

Potrzebuję pomocy. Otóż okazało się że wszystkie otwory pod drzwi w domu mam w wysokości 2120 i 2130.

Chodząc po sklepach w moim mieście nie znalazłem ościeżnic w takim wymiarze.

Na dodatek potrzebuje też samych ościeżnic tak zwanych tuneli pod otwór 2440 i też nigdzie nie mogę znaleźć.

Wszyscy doradzają mi abym obniżył otwory ale ja już jestem po malowaniu, a tynki mam cementowo - wapienne z piaskiem kwarcowym i ciężko chyba to będzie zrobić tak aby nie było śladu. Poza tym wcale mi się nie uśmiecha obniżanie.

Może ktoś z was forumowiczów miał podobny problem?

Może wiecie jaka firma produkuję ościeżnice w takich rozmiarach?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pogrzeb trochę w tematach, m.in. tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191436-DRZWI-WEWNĘTRZNE-pomoc-w-wyborze-producenci-materiały&p=6591911

bo to już było wielokrotnie przerabiane.

Typowe drzwi potrzebują najczęściej otworów 206-208,5. Są modele ktore przykryją 213cm (np .DRE z osc. bezprzylgową ) lub ich modele ze zmienną wysokością ościeznic. Ew. zostaje Ci kombinowanie z drzwiami pod zamówienie.

Tym bardziej tunel pod wysokośc 244 nie będzie w żadnym katalogu i musisz pytać o tzw. zamówienia kontraktowe (niestandardowe) - np. Porta robi je bez problemu.

Po prostu potrzeba Ci konkretnego salonu specjalizującego się w drzwiach.