Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór paliwa, mocy i samego kotła. Wymiana doświadczeń. Pilna prośba.

kugor7

Jaki piec warto kupić  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki piec warto kupić

• Ogniwo Eko Plus 25
      0
    • Atmos Kombi C40S lub 30S
      0
    • Inny

Recommended Posts

Witam,

Ja i mój ojciec stanęliśmy właśnie przed wyborem pieca. Jak to często bywa, kocioł zrobił baj-baj, a my mu kopa w ... :)

Mamy dość duży kłopot z wyborem kotła. Stary kocioł- Eko Vimar 40kw Orlański ( 2003-2014 R.I.P.) służył nam przez 11-12 sezonów (zależy kto liczy, ja czy Ojciec :) ) Uważamy zgodnie, że był to rewelacyjny kocioł ze względu na oszczędność i wygodę spalania ( nigdy nie spaliliśmy więcej jak 20 metrów drzewa, w tą zimę spaliliśmy mniej, niż 10 m drzewa :) Przy okazji paliliśmy tylko sosną, brzozą i olchą ) oraz zaskakującą jak na ten piec wytrzymałość. Teraz mamy kłopot czy zdecydować się na kocioł na ekogroszek czy znów na piec zagazowujący. Proszę o prośbę, jaki piec dobrać i o jakiej mocy.

Teraz trochę parametrów:

Dom jednorodzinny, rok budowy 1994

Ściana słabo ocieplona ( Silikat 24, pustka wypełniona wełną skalną ROCKWOOL 8cm, Silikat 12)

Dach ocieplony częściowo (tylko skosy znajdujące się na piętrze).

Nieocieplone stropy.

Okna plastikowe, na profilu GELAN 8,4cm x-komorowe, zwykły profil szybowy z tzw. ciepłą ramką.

Wiatrołap wejściowy, schody do piwnicy też są wiatrołapem, to samo ze strychem ( wejście na strych zaizolowane) .

Instalacja zamknięta na rurach miedzianych, zawór czwórdrożny ESBE, grawitacja i pompka, naczynko przeponowe 25l, boiler KOSPEL 120l podwójna wężownica, ocieplony, wyjście z pieca 1" , reszta... dużo mniejsza :)

Jeśli to istotne- dużo otwartych przestrzeni ( praktycznie pokoje dzienne, kuchnia, korytarze i klatka schodowa są "otwarte" .

Grzejniki aluminiowe średnio 14 żeberek.

Nasze typy to Atmos Kombi C40S (wybór ojca) oraz Ogniwo Eko Plus 25 (liczymy się z przeróbką instalacji)

Proszę o rady :)

Do ogrzania jest 200 mkw (+- 10 mkw) Załadunek wystarczał na 14 godzin bezobsługowej pracy przy takich mrozach. Przy większych nie było duzej rożnicy czasowej, lecz w piecu było o wiele mniej żaru. 40 kw z 2 względów: w domu nie było nas przez tyle godzin, że warto było kupić większy model oraz rożnica w cenie był nieduza ok. 1000 zł. ( Kiedyś ten piec kosztował mojego ojca 5500 zł, a dzisiaj kosztyje prawie 14 tyś. Ot, inflacja :) )

Właśnie tak się zastanawiamy. Sąsiad ma Atmosa DC18S i bufor 500l. Co prawda ma mniejszy dom, ok. 150 mkw do ogrzania w tej samej technice budowy, ale ogrzanie samego bufora zajmuje mu caly dzień, a nawet więcej. Na plus wychodzi jednaj to, że później nie potrzebuje tyle opału. Niestety mamy do wydania ok. 10 tyś.

Z ilości spalanego drewna wychodziłoby, że uwzględniając sprawność masz zapotrzebowanie rzędu 25 tys kWh. Kocioł na ekogroszek 17 - 20 kW da radę. 25 będzie z zapasem, ale zimy w warmińsko mazurskim bywają srogie. Będzie kosztował pewnie podobną kwotę do tego Atmosa - jakieś 9 do 10 klocków. Koszty roczne ( zakładam że 20 metrów drzewa różnistego to jakieś 3 tysiące ) będą podobne. W Twojej okolicy bez problemu powinieneś kupić jakiś niezły ruski ekogroszek albo mix groszek + miał po jakieś max. 6 stówek luzem, max 7 w workach. Spalisz go ze 4 do max 5 ton wraz z CWU. Przeróbki instalacji jakiejś większej raczej nie będzie trzeba robić - wybierzesz kocioł w którym producent dopuszcza pracę w układzie zamkniętym i po bólu. Więc w zasadzie czy weźmiesz tego Atmosa czy Ogniwo czy jakiś inny kocioł na ekogroszek ( aby tylko dobry palnik miał i sterownik, to już gdybyś się ewentualnie zdecydował ktoś Ci bardziej precyzyjnie doradzi ) to koszty zarówno zakupu i montażu kotła jak i późniejszej eksploatacji wyjdą Ci na podobnym poziomie. Jedyna różnica będzie taka, że zamiast chodzić do kotła 2 razy na dobę będziesz chodził raz na tydzień ( w najostrzejsze mrozy to tak raz na 4 - 5 dni ). Jeszcze uwaga o Twojej instalacji - niedobrze dawać aluminiowe grzejniki do miedzianej instalacji. Przemyśl zastosowanie jakiegoś inhibitora korozji - w sam raz wody w instalacji nie masz, można by przy zalewaniu dodać. I jeszcze jedno - jak po tym strychu nie łazisz, rozłóż tam coś na stropie. Choćby najtańszą wełnę z marketu, tak przynajmniej z 15 cm. Zdziwisz się jak to wpływa na zużycie opału. Jak łazisz to już trudniej wykonać - ale zawsze warto. Edytowane przez kobra64

a ten eko plus to jest stalowy? nie wiem czy do kiszenia na niskich temp. nie lepszy jest żeliwny.. tylko sporo kosztuje, buderusa ze 12tys. ale żeliwne kotły wytrzymują 30-40 lat

no ale wiadomo że jak cos wygodniejsze to i trzeba więcej zapłacić

znalazłem bufor 1000 l za 2900 tylko nie napisali jaka firma

Edytowane przez BrodowskiG

a ten eko plus to jest stalowy? nie wiem czy do kiszenia na niskich temp. nie lepszy jest żeliwny.. tylko sporo kosztuje, buderusa ze 12tys. ale żeliwne kotły wytrzymują 30-40 lat

no ale wiadomo że jak cos wygodniejsze to i trzeba więcej zapłacić

znalazłem bufor 1000 l za 2900 tylko nie napisali jaka firma

Ma mieszacz 4 D - może śmiało na kotle 55 czy 60 stopni trzymać - praktycznie bez wpływu na wielkość spalania. Na instalację sobie da ile mu będzie potrzeba. Bufor w układzie z kotłem na ekogroszek jest zbędny, nie ma sensu wywalać na niego kasy. Chociaż są wyjątki gdzie i bufor ma uzasadnienie - ale tutaj będzie niepotrzebny.

Co do pierwszego pytania to on po prostu... skorodował :) Co do drugiego pytania to tak, smolił jak Cholera :) W środek pieca jest cały zawalony oraz ma osmolone dzwiczki i zawaloną smołą obudowę. Po prostu lina uszczelniająca ni dawała rady. Pół roku i szlag linę trafiał. Lecz sadzy w kominie nie było, aż tak wiele. A jak Wy Panowie? Jakie macie piece i jakie doświadczenia? :)

jeśli bufor to 3dr, jeden na wygrzanie kotła a drugi na regulację temperatury na grzejniki, przy ekogroszku dałbym jeden 3 dr
Kolega w pierwszym poście napisał że ma w instalacji 4D Esbe. Przypuszczam że przed pompą w funkcji mieszacza. I on mu przy ekogroszku starczy do regulacji temperatury na instalację i dogrzania powrotu - nic więcej nie trzeba. Oczywiście jeżeli jest prawidłowo zamontowany.