Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Różnice: piec kaflowy a wolnostojący

nikares

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie odnośnie piecyków wolnostojących (koza). Obecnie posiadam 2 piece kaflowe. Są duże, stare, mają przepalony szamot. Wymiana szamotu to dość drogi interes a i piece nie są szczególnie ładne. Chciałbym wymienić te dwa piece na piecyk wolnostojący typu koza. Problem pojawił się przy wstępnej rozmowie z administratorem. Usłyszałem że koza ma otwartą komorę spalania i NIE WOLNO MIEĆ TAKICH W BLOKACH.

Tu moje pytanie: Czym taka koza różni się od pieca kaflowego?

Czekam jeszcze na opinie kominiarza ale już usłyszałem że kominiarz na pewno nie wyrazi zgody bo nie.

Jak to jest?

Z góry dziękuję za pomoc i wyjaśnienia.

koza w porównaniu do kaflaka jest do niczego, jesteś przyzwyczajony do palenia co drugi dzień a żeby kozą ogrzać mieszkanie trzeba do niej łazić dość często nie wiem jakie są koszty podkowy, ale jest to alternatywa żebyś nie musiał płacić za przerobienie komina dodatkową wentylację, ogólnie trochę zabawy z tym jest. Ja mam podkowę i nie narzekam ale muszę się pozbyć kaflaka bo mam zbyt ciasno i po prostu zrezygnowałem i będę robił gaz.

Witam

Usłyszałem że koza ma otwartą komorę spalania i NIE WOLNO MIEĆ TAKICH W BLOKACH.

Czekam jeszcze na opinie kominiarza ale już usłyszałem że kominiarz na pewno nie wyrazi zgody bo nie.

Jak to jest?

.

Jeżeli problemem jest tylko "otwarta komora spalania" to zwróć uwagę na kozy posiadające 100% powietrza do spalania z poza budynku , to tak jak byś zastosował piec do c.o. z zamkniętą komorą spalania lub kondensacyjny .

Polecam produkty firmy Romotop , większość modeli tej firmy posiada w opisie oznaczenie CDP [CPV] czyli Centralne Doprowadzenie Powietrza .

Tak skonstruowane piece można stosować w domach z rekuperacją .