nikares 29.08.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Witam Mam pytanie odnośnie piecyków wolnostojących (koza). Obecnie posiadam 2 piece kaflowe. Są duże, stare, mają przepalony szamot. Wymiana szamotu to dość drogi interes a i piece nie są szczególnie ładne. Chciałbym wymienić te dwa piece na piecyk wolnostojący typu koza. Problem pojawił się przy wstępnej rozmowie z administratorem. Usłyszałem że koza ma otwartą komorę spalania i NIE WOLNO MIEĆ TAKICH W BLOKACH. Tu moje pytanie: Czym taka koza różni się od pieca kaflowego? Czekam jeszcze na opinie kominiarza ale już usłyszałem że kominiarz na pewno nie wyrazi zgody bo nie. Jak to jest? Z góry dziękuję za pomoc i wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 29.08.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Może to pomoże:http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17579-kotłownia-dla-pieca-poniżej-10kw-wymagania-prawne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.bejrut 31.08.2014 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 koza w porównaniu do kaflaka jest do niczego, jesteś przyzwyczajony do palenia co drugi dzień a żeby kozą ogrzać mieszkanie trzeba do niej łazić dość często nie wiem jakie są koszty podkowy, ale jest to alternatywa żebyś nie musiał płacić za przerobienie komina dodatkową wentylację, ogólnie trochę zabawy z tym jest. Ja mam podkowę i nie narzekam ale muszę się pozbyć kaflaka bo mam zbyt ciasno i po prostu zrezygnowałem i będę robił gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.08.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Witam Usłyszałem że koza ma otwartą komorę spalania i NIE WOLNO MIEĆ TAKICH W BLOKACH. Czekam jeszcze na opinie kominiarza ale już usłyszałem że kominiarz na pewno nie wyrazi zgody bo nie. Jak to jest? . Jeżeli problemem jest tylko "otwarta komora spalania" to zwróć uwagę na kozy posiadające 100% powietrza do spalania z poza budynku , to tak jak byś zastosował piec do c.o. z zamkniętą komorą spalania lub kondensacyjny . Polecam produkty firmy Romotop , większość modeli tej firmy posiada w opisie oznaczenie CDP [CPV] czyli Centralne Doprowadzenie Powietrza . Tak skonstruowane piece można stosować w domach z rekuperacją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts