Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamiana połaci na lukarnę?warto?Pomocy

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Jako mało doświadczony forumowicz chciałbym zapytać kogoś kto ma doświadczenie lub miał podobny problem w rozbudowie.

Otóż, w pokoju córki mieliśmy lukarnę gdzie okno było na wysokosci około 150 cm plus okno dawało mało zadowalający widok. Ponieważ mamy dość wysoką ścianę kolankowa architekt doradził by założyć okna polaciowe, ponieważ będą o wiele lepszym rozwiązaniem niż tak wysoko umieszczone okno w pokoju dziecka. Problem w tym,że po montażu okno polaciowe zaczyna sie na 190 cm. Jest jeszcze gorzej niż normalne okno na 146cm. Nie mozna normalnie wyglądać przez nie, jest bo jest. Teraz pytanie, co gorsze? Takie wysokie połacie czy normalne okno na 146 cm, ale z możliwością widzenia czegoś na podwórku.

Dodam,,że wymiary bez wylewek.

Sciana kolankowa do wieńca 5 pustakow max, plus wieniec 21 cm, co daje 146 cm.

Murlata na zewnatrz muru, by nie podwyższać.

Co robić. ?bardzo proszę o porady.

Pozdrawiam.

Cześć.

Właśnie nie, bo za oknem jest jeszcze połać dachu i gdybym obniżył okno to okap (rynna) będzie w oknie. Jest tam bardzo mało miejsca, bo z jednej strony jest rynna koszowa, a z drugiej ogniomur. Nie pamiętam ile dokładnie, ale okno max wstawić można 90 na 110, wiec lukarenka będzie mała, ale przynajmniej będzie okno gdzie córka będzie mogła czy ja nawet swobodnie wyglądać. Okna polaciowe sa tylko przykrecone do krokwi bez żadnych obróbek itd, więc mam czas do jutra rana z decyzją. Okna rozpakowane, pewnie oddać nie będę mógł, tylko tyle co zamontowane, ale próbuje uratować sytuację. Przy wysokości okna 150 cm zrobię pewnie grubsza wylewkę więc już będzie mniej i normalniej, ale nie 190 cm.!!!! Tylko teraz wymontowanie ich, wycinanie membrany i łat i robienie lukarny.

Poodaje się.

1.Nie słyszałem o murłacie obok ściany.

2.Nie rozumiem dlaczego za masz dalej dach, powinien być okap, i mozliwość podzielenia polaci lukarną.

3.Lokalizację okien widac w projekcie od startu budowy, jeżeli na dzień przed montażem kombinujesz z ich umieszczeniem chyba do ścianki dołozylem pustaczek lub dwa i teraz wyszły problemy. - zgadłem ?

Nie,nie,właśnie nic nie było podnoszone o 2 lub 3 pustaki. Wszystko robione jak w projekcie. Sadzę, że skopane jest to przez architekt niestety. Teraz to widzę i wiem co do czego, w przeciwieństwie do początków. Dobrze wiesz sam jak jest, jak budujesz lub przebudowujesz dom jesteś rzucony na rząd przypadków, bo na wszystkim sie nie znasz. Architekt powie,że bedzie dobrze lub inaczej się nie da nabijajac w butelkę. !

Ja stoję teraz przed takim wyborem do jutra. Chciałbyś mieć połać na 190cm? W dziecinnym pokoju. Też byś się bronił.

Nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć.

Dobrze wiesz sam jak jest, jak budujesz lub przebudowujesz dom jesteś rzucony na rząd przypadków, bo na wszystkim sie nie znasz.

Nie zgadzam się kompletnie z tym zdaniem. Na budowie nie może rządzić przypadek, masz projekt i masz obowiązek sie go trzymać. Mało tego masz prawny obowiązek zatrudnić czlowieka który zna sie na budowaniu - kierownika budowy. Jeżeli obawiasz się wiedzy/doświadczenia/umijętności jednego człowieka możesz zatrudnić inspektora nadzoru który będzie kontrolował ekipy i kierownika.

Co do okien i terminu na rano - litości dom budujesz na lata dzień czy tydzień obsuwy terminu nic nie znaczy. Czasem warto wstrzymac budowe wezwac na budowe projektanta i wskaząc co sie nie podoba może uda sie cos zrobic aby nie stawac na drabinie do okna.

W oknach córek na poddaszu zrobiem parapety na wys 25cm od podłogi po to by dzieci nie ogladały tylko gwiazd.

Kierownik czy inspektor,wszyscy trzymają się planu i tak jest w moim przypadku. Moim zdaniem to architekt projektując ma wiedzę i doswiadczenie by wiedziec lub przewidzieć takie sytuacje. Nie mogę wstrzymać ekipy.bo każdy ma terminy,a po drugie to rozbudowa pamietaj. Nie mam dachu nad głową na parterze. Przełoże ich na drugą stronę i zaproszę architekta.

Jedyne co można zrobić teraz moim zdaniem to tylko podnieść wylewki,(ze schodami nie koliduje) i z 150 cm przy normalnym oknie z lukarną zrobić jakieś 135 cm do parapetu,lub zostawić połacie 190 minus 15 na 175 cm i wracać myślami za każdym wejściem do pokoju. Co innego pozostaje. ?kto mowi,że połać ma doswietlac pomieszczenie,a nie po to żeby przez nie wyglądać jest w błędzie

Mam okno dachowe na wysokości ok.1,8m. W sypialni. I prawie do nie otwieram - bo po pierwsze trzeba wejść na łóżko żeby otworzyć, po drugie mam dwa małe okna w ścianie więc dość światła i powietrza. Okna są od południowej strony, więc w "sezonie" pali niemiłosiernie i musieliśmy roletki zamontować... i teraz nawet gwiazd nie widać nocą... Następnym razem nie zrobię dachowych :)