ekmir 31.08.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Planuję taras wykonać na gruncie. Wykonany został murek (końca tarasu) - fundament został wylany i zazbrojony i wymurowany murek z bloczków betonowych.Do środka mam zamiar nasypać piasku i go zagęścić. Na tak zagęszczony piasek chciałbym ułożyć kostkę np. granitową. Co sądzicie o takim rozwiązaniu ?Czy macie do tego jakieś podpowiedzi, sugestie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 31.08.2014 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 W sumie to mam do zasypania ponad metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 31.08.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 W sumie to mam do zasypania ponad metr. Czy murek zaczyna sie od granicy przemarzania, czy ma zbrojenie? Rozumiem ze bedzie wystawal 1m ponad poziom gruntu. Czy sciany oblozysz tez kostka granitowa, czy woda bedzie mogla swobodnie splywac z tarasu itd. Tylko zasyp piaskiem i zagescij, zadnych bloczkow z bk i odpadow z budowy. Robisz dla siebie i lepiej zaplac teraz za wywoz smieci niz potem mialbys poprawiac taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 31.08.2014 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Murek oczywiście ma zbrojenie:Obecnie ok. 30 cm to zazbrojony beton i jedna warstwa bloczka betonowego jest w ziemi.Jest wylany fundament zazbrojony i na nim są murowane bloczki betonowe.Teraz wystaje ok. 1 m od obecnego gruntu i tyle wewnątrz mam do zasypania.Poziom gruntu jednak zostanie podwyższony.Kostką granitową będzie wyłożony taras, a nie ściany. Woda z tarasu może spływać swobodnie ale jak to powinno być wykonane aby swobodnie spływała ? Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez ekmir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 31.08.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Kostką granitową będzie wyłożony taras, a nie ściany. Woda z tarasu może spływać swobodnie ale jak to powinno być wykonane aby swobodnie spływała ? Spadek w strone dzialki, zeby przypadkiem woda nie zbierala sie przy scianie domu. Poza tym wyglada wszystko dobrze. Odpowiedzialem bo wlasnie tez tak mam zamiar zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 31.08.2014 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Spadek już został w ten sposób przygotowany na murku.Teraz tylko chodzi o to, że chcę zasypać to piaskiem/żwirem czymś co by najlepiej się do tego nadawało.Teraz nie wiem czy pod kostką granitową robić jakiś drenaż, czy poprostu wykonać to ze spadkiem i będzie ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 22.09.2014 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 To czym to najlepiej zasypać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts