Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrać kominek: wolno stojący czy zabudowany?

mcharcinski

Recommended Posts

Witam. Jestem w trakcie budowy domu. Musimy się już teraz zdecydować jaki kominek będziemy montować. Ja tradycyjnie wybieram kominek zabudowany natomiast moja narzeczona która nigdy nie miała kominka upiera się na kominek wolno stojący (Romotop Stromboli 01). Co wybrać? Który jest praktyczniejszy i mniej problematyczny (w okresie zimowym często będziemy palić w kominku). Który typ kominka oddaje więcej ciepła do pomieszczenia??

I czy jeżeli polecacie kominki zabudowane to czy firma kratki.pl produkuje dobre kominki czy lepiej poszukać czegoś lepszego (droższego)??

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.

Witam. Jestem w trakcie budowy domu. Musimy się już teraz zdecydować jaki kominek będziemy montować. Ja tradycyjnie wybieram kominek zabudowany natomiast moja narzeczona która nigdy nie miała kominka upiera się na kominek wolno stojący (Romotop Stromboli 01). Co wybrać? Który jest praktyczniejszy i mniej problematyczny (w okresie zimowym często będziemy palić w kominku). Który typ kominka oddaje więcej ciepła do pomieszczenia??

I czy jeżeli polecacie kominki zabudowane to czy firma kratki.pl produkuje dobre kominki czy lepiej poszukać czegoś lepszego (droższego)??

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.

Kwestia indywidualna ...

Kominek wolnostojący zajmuje mniej miejsca , bo nie potrzeba robić dla niego obudowy ..

Ale za to większość takich kominków nie ma możliwości doprowadzenia powietrza bezpośrednio do komory spalania.

Obudowa kominka też kosztuje , także jej fachowe wykonanie ...

Obudowę kominka można obłożyć kamieniem lub czym tylko sie chce , zrobić miejsce na drewno , półeczki i co się tam chce :)

Tak jak pisałem , kwestia co się podoba i czego się oczekuje ...

Ja wybralem wolnostajacy (Romotop Meru). Ma oczywiscie dolot powietrza z zewnatrz. Kaszpir chyba dawno nie patrzyl na trendy w piecach kominkowych, bo teraz to raczej kazdy model takie cos ma (nie pisze o najtanszych blaszakach). Taki piecyk jest nieduzy i nie ma efektu ziania czarna dzura poza okresami gdy sie w nim pali. Ja co prawda przepalam bardzo sporadycznie i pod takie palenie go wybieralem. Stosunkowo mala moc nominalna (8kW) tez pomaga w tym, zeby w salonie nie bylo jak w przedsionku piekla po godzinie (jest tak po 2-3 godzinach palenia).

Kobiety maja intuicje. Sluchaj sie w tym wzgledzie zonki. :)

PS.

Teraz patrze, ze ten Stromboli to jest to samo co moj Meru, tylko inaczej postawiony. Niestety nie widze doprowadzenia w nim powietrza z zewnatrz co go IMHO dyskwalifikuje. Przekombinowali.

Edytowane przez Pyxis

Stromboli 01 .. czy Stromboli N01 ?

Proponuje Stromboli N 01 ;

- powietrze do spalania z poza budynku doprowadzane prze nogę , ekonomia i komfort

- nowocześniejszy wygląd, szyba z nadrukiem , ładniejsza klamka

- moc regulowana w zakresie 4-11kW

- piec obrotowy , kręci się wokół osi

Obydwa modele 01 i N01 w okładzinie z kamienia STEATYT bardzo dobrze akumulującego ciepło

Na ekspozycji posiadamy również Stromboli N 04 , w bardzo ciekawej wersji gdzie masa akumulacyjna to PIASKOWIEC HIMALAJSKI .

Edytowane przez Zdun Darek B

Witam Użytkuję kominek o mocy ok.3 kw. do ogrzania ok. 40 m.kw. salonu w starym nieocieplonym domu od 6 sezonów i powiem tylko tyle że przy największych mrozach chodzę w podkoszulku.Odradzam większą moc w nowym budownictwie chyba że DGP i inne odprowadzenie ciepła albo grzejesz przy otwartym oknie co jest głupotą.Odradzam też kominki z płaszczem wodnym,bo to niestety zapach smoły w salonie,chyba że ktoś lubi.Pozdrawiam.

• 2 weeks później...