marcinrobson 31.08.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Witam, właśnie mi pokryto dachówką pierwszy kawałek dachu (na szczęście na razie tylko 10m2). Nie jestem zadowolony ze sposobu ułożenia , załączam zdjęcia na których widać nierówności. Chciałbym poznać Państwa opinię, czy nakazać wykonać poprawki? Proszę o ocenę jakości położenia dachówki: Czy zaakceptowali by Państwo tak ułożoną dachówkę? czy może Czy te nierówności wynikają z niedbalstwa ułożenia (łaty wyglądają na równe, bez zastrzeżeń, dachówki też)? Jakieś wskazówki przy układaniu tego typu dachu (na co zwracać uwagę)? Czy taki sposób montażu może mieć wpływ na szczelność? Czy zalecają Państwo wstępne czyszczenie dachówki przed położeniem (czy zdarzają się fabryczne zabrudzenia, których łatwo nie zmyje deszczyk)? Niektóre dachówki jakby odstają od powierzchni. Z góry dziękuję za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dachowkaportugalka 05.09.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Na pierwszym zdjęciu widać wrublówkę - grzebień okapu. Wyjmij to i wyrzuć nie potrzeba tego pod taką dachówkę- żaden wróbel tam nie wejdzie. Poza tym jeśli już, to montuje się ją odwrotnie ząbkami w dół. Dachówki są równe ale nie są dosunięte do łat - prawdopodobnie wrublówka je trzyma. Spróbuj dachówki złapać i dociągnąć w dół, jak się nie da to jeszcze raz powtarzam wyrzuć tą wrublówkę. To jest bardzo równa dachówka - jak chcesz mieć ideał to pozostaje ci blacha.Poza tym nie bądź sknera, nie lataj po forach internetowych tylko zapłać porządnie to ci będą przebierać dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.09.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Grzebień okapu jest dobrze zamontowany ale zbyteczny. Na te nierówności nie ma żadnego wpływu. Natomiast zamiast niego powinna się tam znaleźć kratka okapu, która umożliwi wlot powietrza pod dachówkę. Nie widzę rynien i trudno powiedzieć jak jest wykonany okap. Sortowanie dachówki za dodatkową opłatą. Na szczelność dachu nie ma to żadnego wpływu. Można się pokusić o poprawienie tych wad estetycznych, które są widoczne z ziemi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dachowkaportugalka 09.09.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Grzebień okapu jest zamontowany żle. W tym wypadku umożliwia wejście ptaka pod dachówkę ale uniemożliwia wyście - powinno być odwrotnie. No chyba że lubicie jak wam wróbel z głodu zdechnie pod dachówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.09.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 To są racje czysto teoretyczne i w praktyce nie mają żadnego uzasadnienia. Jest to tzw. montaż ekologiczny powodujący wystawanie grzebienia spod dachówki. Mały ptak nie ma żadnej szansy pokonania grzebienia a wchodzi tam gdzie bo brakuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dachowkaportugalka 10.09.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 W praktyce...... znajdujemy często zdechłe ptaki pod pokryciem. Zwłaszcza jak zakładamy płotki śniegowe na w miarę nowych dachach gdzie już były stosowane grzebienie w zły sposób. Ostatnio w piątek znaleźliśmy pod blachodachówką. Była uszczelka dolna. Pewnie w jakimś miejscu znalazł wejście, nie mógł wyjść. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.09.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Błędem jest stosowanie przy montażu blachodachówki uszczelek w okapie i w kalenicy. Mały ptak dostanie się pod dachówkę szczelinami dachówek szczytowych czy przez kosz a nie przez wróblówkę. A skąd się biorą ptaki pod płaską dachówką? Podobnie rzecz się ma z kuną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kass2403 11.09.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Witam serdecznie wszystkich odwiedzających tę stronę, nie chcę zajmować miejsca mało ważnymi sprawami czy też nie na temat, ale mam bardzo wielką prośbę, piszę pracę licencjacką na temat: "Cena a jakość wykonywanych usług w branży budowlanej". Mam ankietę związaną z firmami dekarskimi i bardzo potrzebne są mi osoby które z takowych usług korzystały, ankieta jest oczywiście anonimowa pytania są proste i przyjemne jest ich tylko 20. Pomyślałam że właśnie na stronie muratora znajdę rzetelne osoby które pomogą mi w wykonaniu tego zadania. Poniżej link do ankiety: http://www.ankietka.pl/ankieta/15959...udowlanej.html Potrzebuję około 25 ankiet od różnych osób, bardzo proszę o pomoc, i z góry dziękuję osobom które zechcą wypełnić ankietę.Podobną prośbę załączyłam na innym z tematów na stronie z muratora, jednak mam nadzieję że nie sprawi to większego problemu, mam nadzieję że znajdzie się więcej chętnych.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 11.09.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Link do ankiety nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kass2403 11.09.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Proszę, ta powinna działać, coś się musiało przestawić: http://www.ankietka.pl/ankieta/159593/cena-a-jakosc-wykonywanych-uslug-w-branzy-budowlanej.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 25.10.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Jak lepiej kłaść dachówkę płaską, prosto czy na przemian? która metoda ładniej wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 26.10.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 To jak z kobietę ; która ładniejsza. Jednemu podoba się córka , drugiemu teściowa. Uważam ,że lepiej kłaść na mijankę - łatwiej zgubić nierówność linii. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 27.10.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 (edytowane) Jak lepiej kłaść dachówkę płaską, prosto czy na przemian? która metoda ładniej wygląda? U mnie miało być na mijanke ale dekarz zapewnił że jedna nad drugą będzie prosto układają ją od "sznurka" jak stwierdził chociaż dla niego łatwiej ja mijanke. A wyszło tak myślę że bardzo rowno. Z tym że mam wiązary. http://i.imgur.com/p0DnES8.jpg a tak miało być,według nas taki dach piernikowy by wyszedł. http://i.imgur.com/GP1m51j.jpg Dachówka Koramic Orea 9 Edytowane 27 Października 2014 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 27.10.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 (edytowane) Kwasniak dzięki no właśnie mi też bardziej podoba się na prosto, tak bardziej nowocześnie jest, tylko się boję tych nierówności, bo u Ciebie no prosto jest, ale coś tam jednak gdzieniegdzie ucieka , ale może z dołu tak tego nie widać Edytowane 27 Października 2014 przez mycha.:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T0MII 27.10.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 [Kwasniak] dzięki no właśnie mi też bardziej podoba się na prosto, tak bardziej nowocześnie jest, tylko się boję tych nierówności, bo u Ciebie no prosto jest, ale coś tam jednak gdzieniegdzie ucieka , ale może z dołu tak tego nie widać Połać trzeba po łaceniu wyprowadzić - więc jeśli dobry fachowiec to i z krzywym dachem sobie poradzi. Problem czasem jest w samej dachówce - to jest ceramika i ma prawo być krzywa, przy mijance jest to po prostu mniej widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hova 27.10.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Problem czasem jest w samej dachówce - to jest ceramika i ma prawo być krzywa, przy mijance jest to po prostu mniej widoczne. Orea 9 to jest tegoroczny wypust - nie sądzę, żeby w tych czasach zdarzały się produkty na tyle krzywe, żeby nie dało się ich równo ułożyć bez robienia mijanki. Orea to są dachówki z zamkami (podwójnymi nawet bodajże), więc gdyby dachówki nie trzymały wymiaru, to nie dałoby się ich po prostu spasować Ale zgadzam się, że to jest ceramika i mogą być drobne odstępstwa na wymiarach. Tyle że z reguły jest tak, że jak jedna będzie większa, to jakaś inna będzie mniejsza. U mnie takie niewymiarowe dachówki były odkładane i z reguły znajdywały swoje miejsca na końcach rzędów. Dodam, że ja też miałem kładzione dachówki z zamkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 27.10.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Zapewniam Cię że nic nie ucieka to tylko złudzenie i przeklamanie optyki aparatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 27.10.2014 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Zapewniam Cię że nic nie ucieka to tylko złudzenie i przeklamanie optyki aparatu. a możesz później dać zdjęcie, jak wygląda z daleka dach cały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickow69 27.10.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 ooo super wyslij koniecznie zdjecie bo tez chce zobaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 27.10.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 Dach jeszcze robią jutro będę na budowie to zrobię nowe zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts