Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka płaska - błedy montażowe

marcinrobson

Recommended Posts

Witam,

właśnie mi pokryto dachówką pierwszy kawałek dachu (na szczęście na razie tylko 10m2).

Nie jestem zadowolony ze sposobu ułożenia :( , załączam zdjęcia na których widać nierówności. Chciałbym poznać Państwa opinię, czy nakazać wykonać poprawki?

Proszę o ocenę jakości położenia dachówki:

1. Czy zaakceptowali by Państwo tak ułożoną dachówkę? :mad: czy może :yes:
  2. Czy te nierówności wynikają z niedbalstwa ułożenia (łaty wyglądają na równe, bez zastrzeżeń, dachówki też)?
  3. Jakieś wskazówki przy układaniu tego typu dachu (na co zwracać uwagę)?
  4. Czy taki sposób montażu może mieć wpływ na szczelność?
  5. Czy zalecają Państwo wstępne czyszczenie dachówki przed położeniem (czy zdarzają się fabryczne zabrudzenia, których łatwo nie zmyje deszczyk)?

20140831_144256.jpg

Niektóre dachówki jakby odstają od powierzchni.

20140830_193842.jpg

20140830_192607.jpg

Z góry dziękuję za opinie.

Na pierwszym zdjęciu widać wrublówkę - grzebień okapu. Wyjmij to i wyrzuć nie potrzeba tego pod taką dachówkę- żaden wróbel tam nie wejdzie. Poza tym jeśli już, to montuje się ją odwrotnie ząbkami w dół. Dachówki są równe ale nie są dosunięte do łat - prawdopodobnie wrublówka je trzyma. Spróbuj dachówki złapać i dociągnąć w dół, jak się nie da to jeszcze raz powtarzam wyrzuć tą wrublówkę.

To jest bardzo równa dachówka - jak chcesz mieć ideał to pozostaje ci blacha.

Poza tym nie bądź sknera, nie lataj po forach internetowych tylko zapłać porządnie to ci będą przebierać dachówki.

Grzebień okapu jest dobrze zamontowany ale zbyteczny. Na te nierówności nie ma żadnego wpływu. Natomiast zamiast niego powinna się tam znaleźć kratka okapu, która umożliwi wlot powietrza pod dachówkę. Nie widzę rynien i trudno powiedzieć jak jest wykonany okap. Sortowanie dachówki za dodatkową opłatą. Na szczelność dachu nie ma to żadnego wpływu. Można się pokusić o poprawienie tych wad estetycznych, które są widoczne z ziemi. Pozdrawiam.

To są racje czysto teoretyczne i w praktyce nie mają żadnego uzasadnienia. Jest to tzw. montaż ekologiczny powodujący wystawanie grzebienia spod dachówki. Mały ptak nie ma żadnej szansy pokonania grzebienia a wchodzi tam gdzie bo brakuje. Pozdrawiam.

W praktyce...... znajdujemy często zdechłe ptaki pod pokryciem. Zwłaszcza jak zakładamy płotki śniegowe na w miarę nowych dachach gdzie już były stosowane grzebienie w zły sposób. Ostatnio w piątek znaleźliśmy pod blachodachówką. Była uszczelka dolna. Pewnie w jakimś miejscu znalazł wejście, nie mógł wyjść.

pzdr

Błędem jest stosowanie przy montażu blachodachówki uszczelek w okapie i w kalenicy. Mały ptak dostanie się pod dachówkę szczelinami dachówek szczytowych czy przez kosz a nie przez wróblówkę. A skąd się biorą ptaki pod płaską dachówką? Podobnie rzecz się ma z kuną. Pozdrawiam.

Witam serdecznie wszystkich odwiedzających tę stronę, nie chcę zajmować miejsca mało ważnymi sprawami czy też nie na temat, ale mam bardzo wielką prośbę, piszę pracę licencjacką na temat: "Cena a jakość wykonywanych usług w branży budowlanej". Mam ankietę związaną z firmami dekarskimi i bardzo potrzebne są mi osoby które z takowych usług korzystały, ankieta jest oczywiście anonimowa pytania są proste i przyjemne jest ich tylko 20. Pomyślałam że właśnie na stronie muratora znajdę rzetelne osoby które pomogą mi w wykonaniu tego zadania. Poniżej link do ankiety:

http://www.ankietka.pl/ankieta/15959...udowlanej.html

Potrzebuję około 25 ankiet od różnych osób, bardzo proszę o pomoc, i z góry dziękuję osobom które zechcą wypełnić ankietę.

Podobną prośbę załączyłam na innym z tematów na stronie z muratora, jednak mam nadzieję że nie sprawi to większego problemu, mam nadzieję że znajdzie się więcej chętnych.

Pozdrawiam

• 1 month później...
Jak lepiej kłaść dachówkę płaską, prosto czy na przemian? która metoda ładniej wygląda?

U mnie miało być na mijanke ale dekarz zapewnił że jedna nad drugą będzie prosto układają ją od "sznurka" jak stwierdził chociaż dla niego łatwiej ja mijanke.

A wyszło tak myślę że bardzo rowno. Z tym że mam wiązary.

http://i.imgur.com/p0DnES8.jpg

a tak miało być,według nas taki dach piernikowy by wyszedł.

http://i.imgur.com/GP1m51j.jpg

Dachówka Koramic Orea 9

Edytowane przez kwasniak

Kwasniak dzięki :) no właśnie mi też bardziej podoba się na prosto, tak bardziej nowocześnie jest, tylko się boję tych nierówności, bo u Ciebie no prosto jest, ale coś tam jednak gdzieniegdzie ucieka , ale może z dołu tak tego nie widać ;) Edytowane przez mycha.:)

[Kwasniak] dzięki :) no właśnie mi też bardziej podoba się na prosto, tak bardziej nowocześnie jest, tylko się boję tych nierówności, bo u Ciebie no prosto jest, ale coś tam jednak gdzieniegdzie ucieka , ale może z dołu tak tego nie widać ;)

Połać trzeba po łaceniu wyprowadzić - więc jeśli dobry fachowiec to i z krzywym dachem sobie poradzi.

Problem czasem jest w samej dachówce - to jest ceramika i ma prawo być krzywa, przy mijance jest to po prostu mniej widoczne.

Problem czasem jest w samej dachówce - to jest ceramika i ma prawo być krzywa, przy mijance jest to po prostu mniej widoczne.

Orea 9 to jest tegoroczny wypust - nie sądzę, żeby w tych czasach zdarzały się produkty na tyle krzywe, żeby nie dało się ich równo ułożyć bez robienia mijanki. Orea to są dachówki z zamkami (podwójnymi nawet bodajże), więc gdyby dachówki nie trzymały wymiaru, to nie dałoby się ich po prostu spasować :) Ale zgadzam się, że to jest ceramika i mogą być drobne odstępstwa na wymiarach. Tyle że z reguły jest tak, że jak jedna będzie większa, to jakaś inna będzie mniejsza. U mnie takie niewymiarowe dachówki były odkładane i z reguły znajdywały swoje miejsca na końcach rzędów. Dodam, że ja też miałem kładzione dachówki z zamkami.