CODI 31.08.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 Muszę w ciągu miesiąca postawić kominek aby wykonczyc parter i się przeprowadzić a wciąż jestem w lesie. Jako że to juz wykonczenia i transze z banku dawno się skonczyły biorę pod uwagę wykonanie całości samodzielnie + kontrola przez kominiarza/kominkarza po wykonaniu, ale niekoniecznie, o tym dalej. Kominek ma dość regularnie dogrzewać czesc dzienną i sypialnie zimą i wczesną jesienią, późną wiosną. Parę danych 1. Komin systemowy ,Termat, ceramika fi200, zawieszony na stopie betonowej pod sufitem na wysokości 2,1m od podłogi. Całkowita długość komina 6,5m (+ 2,1 od podłogi). Stoi bezpośrednio nad miejscem na kominek. Nie planuje wyczystki, na kominie musze dołożyć strażaka bo w czasie sporego deszczu leje mi się woda do salonu :-/. Obok komina doklejony podwójny komin wentylacyjny, póki co zaślepiony ale do wykorzystania na DGP lub do innych celów. 2. Lokalizacja kominka, salon 30mkw obok kuchnia 16mkw, korytarz, 8mkw, za plecami gabinet 16mkw (chętnie dystrybucja ciepłego pow), wylana zbrojona stopa pod kominkiem (około 70x70cm). Całośc użytkowego parteru to około 95mkw + 50mkw w zasiegu DGP na górze (całkowita pow na poddaszu 130mkw). 3. We wszystkich pomieszczeniach wentylacja mech + reku na poddaszu, 4. Przebicie przez strop i rura fi150 na pasywną dystrybucję ciepłego powietrza na piętrze (około 50 mkw realnie w zasięgu 2m w pionie + 2m w poziomie). 5. W podłodze doprowadzenie powietrza rurą fi 100. 6. Ogrzewanie gazowe, policzone zapotrzebowanie na ciepło na poziomie 20-23W na mkw. 7. Zabudowa max 120 cm szeroka, wysoka na 267cm (210 cm od podłogi do brzegu komina). Docelowo wykonczone szarym tynkiem lub lekkimi "płytami" betonowe, 8. Chętnie kominek "kumulacyjny" ale rozumiem ze prawdziwa kumulacja musi kosztować więc nie szukam mercedesa, raczej czegoś optymalnego jeśli chodzi o koszty i jakość oraz funkcjonalność. Z powierzchni wyliczyłem zapotrzebowanie na jakieś 14-16kW. Spodobała mi się Zuzia 16kW z Kratek + szamot + system glass dla większej szczelności - cena do 4k + graty podłczeniowe i podłączenie, Mojej żonie bardziej podoba się Zibi bo jest szerszy a niższy, martwi mnie cienka blacha i w sumie to dość nowy projekt - cena do 3k + graty podłączeniowe i podłączenie Mam wycenę na Hajduka Volcano 1V 14kW + dodatkowo 240kg w płytach akumulacyjnych Spartherma ale cena za całośc to ponad 8kzł + graty podłączeniowe i podłączenie. Chyba jest jakaś promocja na Hajduka bo obaj wrocławscy instalatorzy którzy odpowiedzieli zaproponowali to samo. Obudowa prawdopodobnie płyty Varmsen SuperIsol ew Varmsen szamotowe. Potrzebuję Waszej pomocy i odpowiedzi na poniższe pytania, ew wskazówek co dalej ? 1. Czy wybór jak powyżej jest ok ? Czy coś zaproponujecie w cenie do 4k za wkład 2. Praktycy, czy dodanie płyt akumulacyjnych coś pomoże, to dodatkowo 2kzł? A może zamiast płyt wymurować obudowę z płyt szamotowych Varmsena ? 3. Czy poza rurą 150 dołożyć dwa flexy w kanałach wentylacyjnych ? 4. Czy strażak rozwiąze problem wody lejącej sie do komina ? 4. Rozważam wciąż skorzystanie z firmy do zakupu i montażu kominka + montaż DGP, polecicie kogoś z Wrocławia i okolic ? Dwie firmy do których się zwróciłem mają czas w listopadzie :-/, dwie firmy z forum nie odpowiedziały w ogóle. Rozumiem sezon ogórkowy. Może jednak ktoś montujący we Wrocławiu jest zainstresowany? Proszę wówczas o kontakt na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 03.09.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Ja mam taką watpliwość: dlaczego rura doprowadzająca zimne powietrze jest taka wąska? Komin ma fi: 200 mm. Czy tam nie będzie tłumienia? Żeby chociaż 150mm.Po zabudowie nie będzie dostępu do poprawki. Ale i tak ciepło (kominkowo) pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.09.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) Jeśli akumulacja, to nie płyty krzemianowe na obudowę. Rura 100 starczy do piecokominka. Strażak załatwi problem, ale opisz jak rozwiązałeś mocowanie wiszących rur ceramicznych komina. Co to znaczy "optymalizacja" (koszty, jakość oraz funkcjonalność), jeśli do akumulacji planujesz nie nadające się do niej wkłady typu Zuzia czy Zibi? Nie można zrobić akumulacji na pół gwizdka i jednocześnie spełnić trzy wymienione warunki. Musi być odpowiedni wkład, bo w akumulacji trzeba palić a nie udawać. Musi być odzysk energii ze spalin, a nie wieszanie na wkładzie i stawianie nad rożnych cudacznych wieszadełek. Mają one zadanie być ciepłe przez dwie godziny, czyli poprawić samopoczucie klienta, który ma wydać więcej pieniędzy na wkład. Prawdziwa akumulacja ma "trzymać" ciepło minimum 12 godzin. Inaczej jest to funkcjonalność udawana. Moda na ciepłe kominki, które montują ludzie nie wiedzący co robią, a potem użytkują ludzie nie wiedzący co mają. Jestem pewnie jednym z tych co nie odpowiedzieli. Przepraszam. Faktycznie, trochę ganiam (sezon ogórkowy). Druga sprawa to koszty. Wyjazd mojej ekipy pod Wrocław, w celu budowy piecokominka, to około 2000 zł dodatkowych kosztów logistycznych. Ale odpowiedzieć powinienem... Edytowane 5 Września 2014 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 05.09.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) W Wrocławiu jest kilku wykonawców, budujących kominki i typowe pieco kominki w Polsce i Niemczech.Mają w ofercie kompleksowe systemy akumulacji ciepła, oparte głównie na wymiennikach opadowo - wznośnych, czyli stojących obok paleniska. Są to rozwiązania przemyślane, nie wymagające okresowych przeglądów jeżeli chodzi o ewentualne rozszczelnienia, pęknięcia, czy przemieszczenia elementów. Wymagają jedynie okresowego czyszczenia z ewentualnej sadzy.Zajmują się budową kominków bezpośrednio u klientów, więc z zrozumiałych oczywistych względów, nie pisują na forach.Więcej informacji PWPozdrawiam Edytowane 5 Września 2014 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 05.09.2014 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Ja bym się mocno zastanowił nad mieszaniem DGP i wentylacji mechanicznej. W obu tych systemach są zupełnie inne przepływy powietrza - znacznie większe w DGP. W skutek czego, w pomieszczeniach gdzie masz nawiew z wentylacji (np. sypialnia), może zdarzyć się tak, że DGP będzie powodowało duże nadciśnienie i nastąpi "wywiew nawiewem wentylacji") Mam dom o powierzchniach pomieszczeń bardzo zbliżonych na parterze jak u ciebie. Kominek 16kw, zlokalizowany w centrum domu, przy otwartej klatce schodowej.Na klatce mam wywiewy rekuperacji, które pobierają krążące w okolicy ciepłe powietrze z kominka (odległość musi być w miarę bezpieczna, żeby bardzo gorące powietrze nie trafiało do centrali wentylacyjnej) Jak palę kominkiem, to wentylacja niejako rozprowadza mi ciepło przez rekuperator. Oczywiście, jest drobna różnica w temperaturze w okolicy kominka na parterze i w sypialniach na piętrze, ale prawda jest też taka, że jak siedzę przy telewizorze, to wolę mieć cieplej, a jak kładę się spać wolę mieć chłodniej. Poza tym tą drobną różnice można załatwić ustawieniem termostatów na grzejnikach.Osobiście uważam, że takie rozwiązanie jak u mnie sprawdza się bardzo dobrze. Nie mam w zasadzie akumulacji. wrzuciłem do obudowy trochę cegieł szamotowych, ale nie jest to 200 czy 300kg. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 06.09.2014 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Witam.Odpowiadając na pytania:- komin postawiony jest na stopie betonowej zazbrojonej i połączonej ze scianą nośną. Wsad ceramiczny posadowiony jest na kołnierzu do którego wsuwa się rurę spalinową. Testowałem to juz z kozą i działało to bardzo dobrze ostatniej zimy. - kominiarz zalecił montaż rury stalowej do podłogi i wyczystki a podłączenie kominka do trójnika., firma kominkowa mówi że nie jest to konieczne i wyczystką może być kominek. Wiem że jest do dopuszczalne ale stwarza to potencjalne problemy z kondensatem pojawiającym się w kominku. Komin jest ocieplony wiec musze zadbać o suche drewno. Podsumowując.1. Kierunek to szczelny wkład, jeden z wykonawców proponuje Hajduk-a 1V. Spełni to wymaganie ?2. Odpuszczam "mikro" kumulację i będzie tylko wkład + obudowa z płyt krzemianowych. Tylko jeden z dostawców deklarował postawienia kumulacji ale późną jesienią, wczesną zimą. Koszt + 8-10k.3. DGP odpada, potwierdziła mi to tez jednocześnie firma od wentylacji i reku.4. Firma kominkowa proponuje nie strażaka a demontowalny daszek z nierdzewki conajmniej 60 x 80 stojący na nogach nad wyjściem z komina. Jakieś uwagi, komentarze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.09.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 (edytowane) WItam.CODI ... ja jednego nie rozumiem ... piszesz że ten wykonawca proponuje to, drugi tamto, czyli jednak masz na miejscu do kogo się zwrócić, wypytać dokładnie, powierzyć komuś i odpowiedzialność za wykonanie kominka jak i sam jego projekt techniczny ...Więc na cholerę szukasz jeszce tego w internecie ?Co my tutaj powiemy to ostatecznie dla takiej firmy wykonującej u Ciebie kominek i tak będzie mało ważne ... a jak zaczniesz im mówić jak mają ten kominek zrobić, to wyjdzie z tego coś co nie będzie ani dobrze zrobione ze strony firmy wykonawczej ani z Twojej ... i zaczną się "schody" oraz rozmyta odpowiedzialność ... bo przecież "inwestor kazał - to my tak zrobiliśmy ... więc pretensje do siebie samego proszę mieć ..."To co my zobaczymy na zdjęciach np. w temacie osadzenia komina na stropie będzie niczym w porównaniu z tym co na miejscu zobaczy taka firma.Druga rzecz ... szukanie wykonawcy kominka we wrześniu na sasadzie "bo za miesiąc mam się wprowadzić" w ogromnej mierze kończy się tym, że na "placu boju" pozostają firmy, które najczęściej nie do końca są tymi wymarzonymi jeżeli chodzi o robotę (to tak dla innych czytających wątek, bo u Ciebie to "fakt dokonany") ... Pozdrawiam. Edytowane 6 Września 2014 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 06.09.2014 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Witam Dziekuje za slowa krytyki Nie mam wykonawcy kominka. Napisalem wykonawca bo chodzi o firme kamieniarska ktora robi mi blaty i otoczenie domu z kamienia. "Montuja" kominki i obudowy z kamienia ale czlowiek ktorego przyslali wie mniej niz ja. Stad pytania. Powazne i polecane firmy do ktorych sie zwrocilem daja albo odlegle terminy albo nie sa zainteresowane. Pojawily sie tez zaporowe ceny troche na odczepnego. Jak widzicie na zdjeciach komin byl juz obudowany regipsem i mial poczekac na kominek i zabudowe ale opoznienia ktore i tak mamy na budowie i okolicznosci (gazownia po raz kolejny przesuwa montaz gazu) powoduja ze musze wstawic kominek aby wspomoc ogrzewanie zima. Mam drzewo opalowe wiec sprawa jest ulatwiona. Tyle g'woli wyjasnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.09.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Witam. To nie słowa krytyki tylko kilka zdań dla przemyślenia skierowane do innych czytających inwestorów / przyszłych szcęśliwych posiadaczy kominka Jak masz wykonawcę, kórego wiedza budzi wątpliwości to szukasz innego i jak znajdziesz to czekasz cierpliwie, albo ... podejmujesz ten trud i robisz samemu ... wtedy jak najbardziej pytania na miejscu ... ale bez komentarzy że ta firma proponuje to a tamta zaś "siamto". Bo to tylko niepotrzebny mętlik robi w głowie Twojej i czytających. Zacznijmy więc od samego początku ... jak chciałbyś żeby wyglądał wogóle Twój kominek ? Chodzi o wygląd bryły zabudowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 08.09.2014 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) Konstrukcja prosta po podłodze kwadrat max 120 cm na 70 max 80 cm, proste ściany. Jako wykończenie kamieniarz zaproponował ze z kamienia który mamy juz w innej czesci domu wykona rame wokół wkładu. Do tego dojdą proste kratki Cos jak na załączonym zdjęciu tyle że w kolorze szarym Jeśli dojdzie kumulacja rozważam obudowanie całości płytami "betonowymi" Mój pomysł z kumulacją wziął się z doświadczenia. Pierwsze 30 lat zycia spędziłem najpierw w domu a później mieszkaniu ogrzewanym piecami kaflowymi. W kamienicy w której mieszkałem piece kaflowe był w kazdym pokoju i było to jedyne źródło ciepła. Umiem sobie z piecem radzić wiem jakie sa konsekwencje jego użytkowania. Podstawą jest wybór wkładu. Jesli nie możecie podać nazw i firm otwarcie tutaj proszę o podpowiedzi na PW. Edytowane 8 Września 2014 przez CODI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefmat 09.09.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Konstrukcja prosta po podłodze kwadrat max 120 cm na 70 max 80 cm, proste ściany. Jako wykończenie kamieniarz zaproponował ze z kamienia który mamy juz w innej czesci domu wykona rame wokół wkładu. Do tego dojdą proste kratki Cos jak na załączonym zdjęciu tyle że w kolorze szarym Jeśli dojdzie kumulacja rozważam obudowanie całości płytami "betonowymi" Mój pomysł z kumulacją wziął się z doświadczenia. Pierwsze 30 lat zycia spędziłem najpierw w domu a później mieszkaniu ogrzewanym piecami kaflowymi. W kamienicy w której mieszkałem piece kaflowe był w kazdym pokoju i było to jedyne źródło ciepła. Umiem sobie z piecem radzić wiem jakie sa konsekwencje jego użytkowania. Podstawą jest wybór wkładu. Jesli nie możecie podać nazw i firm otwarcie tutaj proszę o podpowiedzi na PW. Że wąska rura starczy, to nie przeczę, ale jeżeli właściciel planuje akumulację; to inna sprawa. W myśl założenia spalania pełnym ogniem, może być trochę przymaławo. Kumulacja płytami "betonowymi" to brzmi dziwnie. Może chociaż płytami szamotowymi. To jednak trochę mała masa. W tych wymiarach najlepiej (ale nie najtaniej) powinna wyjść cegła szamotowa około 500 sztuk. Wagowo ok. 1600kG. Ale akumulacji starczy na dobre 12 godzin przy dobrym wkładzie. Ciepło pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CODI 09.09.2014 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Plyty betnowe to tylko wykonczenie a nie wklad. Jakies wskazowki co do wkladu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.09.2014 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Że wąska rura starczy, to nie przeczę, ale jeżeli właściciel planuje akumulację; to inna sprawa. W myśl założenia spalania pełnym ogniem, może być trochę przymaławo. Kumulacja płytami "betonowymi" to brzmi dziwnie. Może chociaż płytami szamotowymi. To jednak trochę mała masa. W tych wymiarach najlepiej (ale nie najtaniej) powinna wyjść cegła szamotowa około 500 sztuk. Wagowo ok. 1600kG. Ale akumulacji starczy na dobre 12 godzin przy dobrym wkładzie. Ciepło pozdrawiam, Piecokominek, w odróżnieniu od "broni konwencjonalnej", wymaga bardzo mało powietrza do spalania. Wręcz odradza się często czerpanie go z zewnątrz, bo wychładza komorę spalania. Dużo powietrza potrzebne jest przy rozpalaniu, choć paląc od góry też nie. Pięć minut podczas rozpalania od dołu, zostawia się uchylone drzwi. Taką praktykę stosuje się bez względu na rodzaj (wielkość) rury doprowadzającej powietrze. Jak masz drzwi uchylone, powietrze z rury nie bierze udziału w procesie. Popytaj o montaż Thermocausta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts