pillproof 31.08.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2014 (edytowane) Mam prawie 100m2 taras i nietypowym kształcie nad pomieszczeniami ogrzewanymi. I sporo problemów z nim związanych. Gdybym wiedziała, ze to taki problem (tzn. gdybym mogła wydać 50k na izolację to problemu przez 10 raczej bym nie miała) to pewnie bym się na takie rozwiązanie- zwłaszcza z murkiem, nie decydowała. Teraz pozostało mi już tylko go dokończyć. Wymiary ok 11x12 m, prawie 100 m2, attyka wysoka na ok 80 cm powyżej wylewki. Niebieskie pola to odpływy koszowe, linie to dylatacje zrobione przez panów od wylewek, a spadki i spływ wody obrazują strzałki. Jes chyba nawet więcej niż 2% spadków. Wyjście będzie raczej jedno- drzwi jeszcze nie zamówione, więc mogę je lekko zmniejszyć jak będzie trzeba. W tej chwili jest tak (jeszcze bez styro na ściankach): Mam od dołu: strop lany 15 cm folia budowlana 0,3 styropian aqua 5 cm z frezem styrodur prime 5 cm z frezem (ułożone na mijankę z dolną warstwą) folia budowlana 0,3 obwódkę dylatacyjną ze styroduru 5cm położonego na folię wylewka ze spadkami z włóknami wzmacniającymi i dodatkiem uszczelniacza Teraz czekamy na dobrą pogodę co by wszystko wyschło- niestety co chwilę pada i pomieszczenia pod spodem mają zacieki dość mocne na suficie. Czytałam masę tematów z FM w tym temacie, ale każdy przypadek inny, mimo że sporo jest do siebie zbliżonych. W związku z tym, że przez niedopilnowanie panowie wylali wylewkę POWYŻEJ wyjścia tarasowego a przecież deski czy płytki wchodza pod okno, będę musiała drzwi skrócić i lekko podnieść co moze być mało komfortowe :/ Dlatego raczej zrezygnuję z desek tarasowych, bo to dodatkowe kilka cm wysokości i wyjście miałabym jak dla krasnoludka... chyba, że są jakieś inne opcje? I teraz rodzą się moje wątpliwości: Czy dając płytki na wylewkę wystarczy jako izolacja 2x mapei mapelastic? Czy dać jeszcze jakąś papę lub membranę? Czy trzeba dawać folię drenażową- jak tak to gdzie? Na hydroizolację można już kłaść normalnie klej/kafle/fugi- zaprawy oczywiście elastyczne z zachowaniem dylatacji jak w wylewce. Może jest tu jakiś specjalista od tarasów chętny do pomocy? Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez pillproof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 02.09.2014 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Czekajcie, bo nie nadążam odpisywać ) Pomyślałam sobie, że nie ma co czekać aż w taką pogodę wylewka wyschnie... może ściąć styrodur do wysokości wylewki i cały taras i murek na wys. z 20 cm pokryć mapelastic'iem- on jest paroprzepuszczalny, to ew. wilgoć odprowadzi mi na wierzch, prawda? Czy to wytrzymałoby jakiś czas bez papy i nie przepuszczało wody opadowej do środka? Jakoś kłóci mi się izolacja paroprzepuszczalna z papą, która tej pary nie przepuści- warto wydawać tyle kasy na mapelastic i później pokryć go zwyczajnie papą? Czy poczekać.... MOŻE do zimy wyschnie i cudem nie będzie padać przez jakiś czas i pokryć to tylko 2x papą? A wejście na taras teraz wygląda tak- wylewka 3 cm wyżej nić płyta mfp wewnątrz. Tu z kolei może dałoby radę okno wstawić w tą 'dziurę'? Dziurę zaizolować jakąś masą hydroizolacyjną, wsadzić okno, wysunąć lekko poza lico muru(będzie jeszcze elewacja 15 cm) i od zewnątrz pokryć jakąś taśmą sopro i hydroizolacją to może nie będzie przecieków i deski by mi się zmieściły? Dodam, że spadek robiony jest od okna, więc woda POWINNA spływać od okna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 02.09.2014 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 nikt nic nie doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.09.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Ale zafundowałaś sobie basenik. Póki czas rozbierz kawałek muru i powieś rynnę. Pokryj 2 x papą dobrej klasy z wywinięciem do pionu . Połóż na to sztuczną trawę z nopami. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 07.09.2014 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Ale zafundowałaś sobie basenik. Póki czas rozbierz kawałek muru i powieś rynnę. Pokryj 2 x papą dobrej klasy z wywinięciem do pionu . Połóż na to sztuczną trawę z nopami. Jan Niestety wcześniej nie zdawałam sobie sprawy z tego... a teraz jakoś trzeba to zabezpieczyć. :/ Myślałam o rynnie, ALE są już porobione spadki w dwa narożniki, bo przewidziane były dwa kosze rynnowe i woda teraz spływa w dwa kąty, więc chyba ciężko byłoby na tym etapie zrobić spadek na jedną stronę, co? A gdyby wysmarować wszystko mapelastic'iem od wewnętrznej strony tarasu (razem z murkiem) czy jakimś innym systemem izolacyjnym tego typu i na to dać płytki na kleju elastycznym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pillproof 30.11.2014 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Taras zakończyłam membraną EPDM Firestona, została wywinięta na całe murki aż na zewnątrz na styropian elewacyjny tak z 10-15 cm. Na górę murków daliśmy płyty xps klejone na klej poliuretanowy. Póki co po pierwszych deszczach nie mam żadnego nowego zacieku! Teraz schnie Zobaczymy na jak długo, ale gwarancję mam na 10 lat, więc mam czas na sprawdzenie. Gdybym nie zdecydowała się na EPDM to wzięłabym Sikabond T8. Inne rozwiązania nie były u mnie możliwe na tym etapie. Mapelastic, wg tego co mówili ich doradcy techniczni też niekoniecznie by się w mojej sytuacji sprawdził. Może to komuś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts