Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nakrapiana sosna?

Recommended Posts

Coś jest moim sosnom-na szczęście na razie tylko dwóm ale obawiam się o resztę.

Szczegóły-pomiędzy igłami i na pniu jest mnóstwo białych kropek. Wyglądają jakby je ptaki obrobiły ale na dużą skalę :)

Może ktoś się domyśli o co chodzi i mnie wspomoże? Ta która była wcześniej zainfekowana chyba marnieje :(

Ewa

Jeśli to takie maciupeńkie białe kropki u nasady igieł to są takie specjalne mszyce iglakowe. Draństwo najczęściej załatwia modrzewie. Trzeba pryskać bo załatwi ci drzewka na amen i może zarazić następne. Zapytaj w ogrodniczym na pewno będą wiedzieli czym. Niestety zdaje się, że to się pryska wczesną wiosną i wcale nie jest łatwo wytępić.

Ewa,

Opisz dokładniej objawy, gdyż na podstawie poniższych trudno odgadnąć co jest na tych Twoich sosnach.

Szczegóły-pomiędzy igłami i na pniu jest mnóstwo białych kropek. Wyglądają jakby je ptaki obrobiły ale na dużą skalę

Podaj jakie to są sosny (gatunek) albo przynajmniej iloigielne (dwu-,trzy-, czy pięcioigielne). To może być pomocne dla określenia szkodnika lub choroby.

Objawy są właśnie takie-na pniu jest pełno kropek wielkości główki od szpilki. To białe coś jest również u nasady igieł.

Początkowo myślałam, że to styropian bo sosny wyglądają, jakby je ktoś oprószył styropianem. Ale niestety to nie jest to.

Kupiłam jakiś środek na mszyce-zobaczymy czy pomoże.

Mam już "zarażoną" ponad połowę sosen.

Gatunek-nie mam pojęcia. Dostałam samosiejki od sąsiada który chciał je wykarczować. Takie pospolite, których pełno w okolicy.

Modrzew jeszcze zdrowy :)

Po weekendzie będę mogła zamieścić zdjęcie.