Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, właśnie na takie zdjęcie salonu czekałam :) cały czas zastanawiam się czy ten salon nie bedzie za mały i czy zamiast Alabastrowej 21 nie wybrać Alabastrowej 34. Na tym zdjęciu nie wydaje się wcale taki mały :) Najlepiej było by zobaczyć dom "na Żywo" ale wszyscy budują się daleko :) Pozdwawiam i czekam na kolejne foty
Czy schody mają byc zabudowane? chyba nie, coś mi się przypomina, że było tak napisane, dlatego salon wydaje się spory. My wybraliśmy powiększony wariant, czyli alabastra 34 ze względu na wiekszy metraż każdego pomieszczenia, co nie oznacza, że Twoj domek jest równie uroczy i przytulny.

Witam.

Budujemy z mężem dom przy alabastrowej 20 (lustrzane odbicie). Jest to bardzo zbliżony projekt do 21, dlatego chcielibyśmy przyłączyć się do forum. My zrobiliśmy lekkie poprawki do projektu. Pozbyliśmy się okna i ściany nośnej z salonu i dobudowaliśmy "ogród zimowy" 2x5 m. Tą dobudówką zyskaliśmy ok.7m. Zrobiliśmy otwartą przestrzeń i zarazem wpuściliśmy więcej światła. Pięknie Wasze budowy rosną. RB.122013_PB 1.jpgRB.122013_PB 2.jpg. Pozdrawiam

http://zapisz.net/images/406_bez_tytu_u2.jpg tu jest zdjęcie salonu od strony kuchni.

http://zapisz.net/images/406_bez_tytu_u2.jpg <--- link do dużego zdjęcie

Można by było napisać coś napisac na temat kosztów

Witam.

Architekt z konstruktorem zaprojektował (opis): podciąg żelbetowy 25x25; 2x dwuteownik iPN180; zbrojenie podciągu między dwuteownikami 4x fi 10 strzemiona fi6 co 25 cm; całość zalana betonem B-20; oparcie dwuteownika na murze min. 25 cm; pod oparciem dwuteowników na murze wykonać podmurówkę z cegły pełnej. Nie wiem czy coś z tego zrozumiesz, my też się na tym nie znamy. Chcieliśmy z mężem zrobić otwartą przestrzeń i architekt po konsultacji z konstruktorem powiedzieli, że da się tak zrobić

Wydaje mi się, że ściana kolankowa wg projektu ma 120 cm... ale mogę się mylić, gdyż jeszcze nie zamówiliśmy projektu - ciągle czekamy na warunki ze starostwa; jednakże gdzieś wyszperałam że wszystkie alabastry mają 120 cm ścianki kolankowej :)

My również zaczynamy budowę za rok.

Chętnie przygarnę jakiekolwiek informacje odnośnie kosztów materiałów na stan surowy zamknięty, instalacji elektrycznej, tynków, ogrzewania itp. Będziemy budowali sami, tym dużo zaoszczędzimy.

Za dotychczasowe zdjęcia i informację bardzo dziekujemy i czekamy na więcej!!! :);)

Ja właśnie dziś zacząłem budować albastra 21 :)

Szalunek i zbrojenie gotowe, jutro zalewamy ławę i murujemy ściany fundamentowe z bloczków szalunkowych (3 warstwy), a następnie zawieńcować. Termin zakończenia budowy SSZ na wrzesień :)