Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY ALABASTROWEJ 21 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam,

Jesteśmy na etapie wyboru okien dachowych. Moglibyście coś powiedzieć o oknach, jakie wybieraliście ? Czy do łazienki potrzebne są PCV ? W składach budowlanych zaczęła pojawiać się marka KEYLITE, czy ktoś z Was o nich słyszał ?

Drugie pytanie - zrezygnowaliśmy z bocznego balkonu, jak myślicie czy jedno okno wystarczy na oświetlenie pokoju ? Czy potrzebne jest dodatkowe w postaci dachowego ?

Witam,

Jesteśmy na etapie wyboru okien dachowych. Moglibyście coś powiedzieć o oknach, jakie wybieraliście ? Czy do łazienki potrzebne są PCV ? W składach budowlanych zaczęła pojawiać się marka KEYLITE, czy ktoś z Was o nich słyszał ?

Drugie pytanie - zrezygnowaliśmy z bocznego balkonu, jak myślicie czy jedno okno wystarczy na oświetlenie pokoju ? Czy potrzebne jest dodatkowe w postaci dachowego ?

My też zrezygnowaliśmy z tego bocznego balkonu . Okna w tych pokojach są o wymiarach 120x150 wysokość. Myślę, ze wystarczająco. Światło tam jest sporo, a pokoje nie są jakieś olbrzymie

Buczki możecie podać całkowitą kwotę pokrycia dachowego? tzn z oknami dachowymi, obróbkami, rynnami itd? Ile okien itp. Lub całkowity koszt dachu? (materiał kompletny z oknami+ robocizna) Ja mam dachówkę i na dniach będę wiedział całkowity koszt jak dostanę fv za pokrycie i porównać można koszt dachu krytego dachówką i blachodachówką.

Tak jak napisane wcześniej 10 materiał plus 6 robocizna. Nie mamy zrobionej podbitki- będzię pełne z blachy po dociepleniu zewnętrznym. Mamy tylko jedno okno dachowe welux nad klatką schodową, w pokojach nie ma okien dachowych, zaś ze suszarni w łazience zrezygnowaliśmy i jest duża łazienka. Do tej ceny należy doliczyć koszt drzewa- trudno mi powiedzieć ile wychodzi - może ktoś inny może podać konkretnie za gotowe

Marek 88.8 czy tyle drutu ci poszlo na 1 strop i 1 schody?? Troche sporo tym bardziej ze w kosztorysie jest napisane jesli dobrze pamietam ok 1.6 t drutu 12 ok.0.3 t drutu 16 i chyba 0.4 t drutu 6 no chyba ze robiles stropodach to ok. Ja kupilem 0.5t fi 6, 2.4t fi12 i 0.3 t fi 16 i zostanie ok 100kg fi 6 z 0.5 t fi12 i 16 z ok0.1t

ja bym nie rezygnował z okien dachowych one dają więcej światła niż zwykłe okna . Sprawdzone na mojej budowie

Myślę, że kwestia okien dachowych to sprawa indywidualna i zdania są tu podzielone. Przede wszystkim trzeba wziąźć pod uwagę jak jest usytuowany budynek. Ja zostaję przy swojej wersji, że nie są one potrzebne, u nas jest ok- z tym, że okna zostały powiększone, nie są tak małe jak w projekcie. Fachowcy, którzy wstawiają okna dachowe nie do końca polecają ich wstawianie jeśli nie jest to konieczne. Weżmy pod uwagę również to, że te pokoje są małe więc nie jest w nich ciemno absolutnie. Jeśli ktoś ma zamiar mieć saunę na poddaszu to pewnie może sobie tych okien dużo wstawić:) to tak żartem - ale faktem jest, że przy upałach chłodno na poddaszu to nie będzie. I jeszcze jedna kwestia - okna wiecznie brudne, chyba, ze ktoś myje je co tydzień (w co wątpię).:no:

Marek 88.8 czy tyle drutu ci poszlo na 1 strop i 1 schody?? Troche sporo tym bardziej ze w kosztorysie jest napisane jesli dobrze pamietam ok 1.6 t drutu 12 ok.0.3 t drutu 16 i chyba 0.4 t drutu 6 no chyba ze robiles stropodach to ok. Ja kupilem 0.5t fi 6, 2.4t fi12 i 0.3 t fi 16 i zostanie ok 100kg fi 6 z 0.5 t fi12 i 16 z ok0.1t

Podana ilość jest na cały budynek. Tyle wyszło na ławy+ strop + schody + słupy kolankowe + wieńce + słupy itd. A wykaz z projektu to ściema.