Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktos moze wyslac zdjecie wiezby nad przedpokojem i czy komus wyszly belki podpierajace dach w pokoju a nie w sciance dzialowej i pytanie jak rozwiazaliscie w pokojach wentylacje z kuchni i lazienki malej
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do wentylacji, my mamy kominek w salonie więc podłączenie okapu do kanału byłoby nie zgodne z przepisami, więc okap będzie chodził w trybie zamkniętym. A małą łazienkę podłączę do 1 z dwóch kanałów na dole. I myślałam żeby zamontować tam kratkę która obsługuje 2 wejścia. Żeby jedna cześć obsługiwała łazienkę a druga otwartą przestrzeń. A drugi kanał będzie w okolicy kominka. Ogólnie u mnie wniosek jest taki ,że brakuje dodatkowych dwóch kanałów. Między kuchnią a łazienką. Edytowane przez MarlenaSalata
U nas nie ma kominka, nie ma komina na środku salonu. Zrobiliśmy komin wentylacyjny między kuchnią a łazienką. 3 kanały wentylacyjne: łazienka + kuchnia + okap. Usunięciem komina zyskaliśmy kilka m2 powierzchni salonu.
Rano jeszcze tak

[ATTACH=CONFIG]368974[/ATTACH]

A teraz już tak

[ATTACH=CONFIG]368976[/ATTACH]

Aż się serce raduje jak powstaje własne D.... :no:

Hej możesz zdradzić ile wyszło wam za fundamenty??? Też planujemy budowe z mężem alabastra 22☺

No to tylko pogratulować, że tak niską cene wynegocjowałeś, lecz nie ukrywajmy, że ceny za fundament są o wiele wyższe. Ja nie ukrywam zapłaciłam nieco więcej za robotę od przeciętnej stawki w moim rejonie, lecz mam dobrą ekipę i polecaną w tych rejonach.
[ATTACH=CONFIG]371960[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]371961[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]371962[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]371963[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]371964[/ATTACH]

Napiszesz jaką masz dachówke?

Drodzy koledzy i koleżanki mam pytanie czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć jakie są koszta instalacji CO , woda + kanaliza wewnątrz budynku.

Na dniach wchodzi do mnie hydraulik, mam wycenę całości na 14 tys materiał + 2,5 tys robocizna. Ogrzewanie na ekogroszek.

Panie i panowie ile cm wełny dawaliście w dach? Jaką wełne użyliście? Warto jest dopłacać do lambdy 0,35 lub 0,33? 0,39 połowę tańsza wychodzi.

Drodzy koledzy i koleżanki mam pytanie czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć jakie są koszta instalacji CO , woda + kanaliza wewnątrz budynku.

Moje koszty dla instalacji wod-kan wewnątrz domu, instalacji grzewczej (dół podłogówka, góra kaloryfery i podłogówka tylko w łazience) to 14500zł, plus koszt kotła C.O. (7000), pompy ciepła do cwu (7000), oczyszczalnia przydomowa z rozsączem (4000), kaloryfery (2000).

Moje koszty dla instalacji wod-kan wewnątrz domu, instalacji grzewczej (dół podłogówka, góra kaloryfery i podłogówka tylko w łazience) to 14500zł, plus koszt kotła C.O. (7000), pompy ciepła do cwu (7000), oczyszczalnia przydomowa z rozsączem (4000), kaloryfery (2000).

Skąd Wy te ceny bierzecie? Wasz rejon pl taki drogi? U mnie 16500 to całkowity koszt materiału wraz z kotłem CO defro 18kw z podajnikiem i robocizny. Oczyszczalni nie robię bo mam kanalizację. PC też nie robię skoro mam kocioł CO.

Skąd Wy te ceny bierzecie? Wasz rejon pl taki drogi? U mnie 16500 to całkowity koszt materiału wraz z kotłem CO defro 18kw z podajnikiem i robocizny. Oczyszczalni nie robię bo mam kanalizację. PC też nie robię skoro mam kocioł CO.

Podane kwoty są kwotami rzeczywistej realizacji tego etapu budowy, w takim zakresie jak opisano, z uwzględnieniem średniej jakości materiałów (tzn. nie najtańsze), określone na podstawie kilku otrzymanych wycen.

W mojej ocenie podawane przez Pana kwoty są często poniżej poziomu rynkowego i mogą być mylące dla potencjalnych zainteresowanych, ponieważ realne ceny mogą być wyższe.

Pozdrawiam