Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie kosztu barierki- ile wychodzi oraz schody - co to są za płytki na podstopnicach?

Witam mąż barierki robił sam:-) wiec trudno mi powiedzieć ile to wszystko wyniosło gdyż płacił za sam materiał. Natomiast na podstopniach jest drewno pomalowane na pół mat. :-)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla osób zainteresowanych, w ramach uzupełnienia dyskusji sprzed kilku miesięcy. Z informacji uzyskanych w Urzędzie Skarbowym, osoby spełniające warunki określone w Ustawie z dnia 27 września 2013 r. o pomocy państwa w nabyciu pierwszego mieszkania przez młodych ludzi (Dz.U. 2013 poz. 1304), budujące dom systemem gospodarczym, tzn. samemu kupując materiały, mogą się ubiegać o zwrot części podatku za materiały budowlane. Zwrot nie jest uzależniony od puli funduszy przeznaczonych na program MdM, to znaczy wyczerpanie funduszy przeznaczonych w danym roku na dopłaty do kredytów na zakup mieszkania, nie ma wpływu na ewentualny zwrot.

Pozdrawiam

Urośnie szybko :)

Tylko potem powoli się wydaje, gdy wszystko do wykończenia pozostaje :)

Budujecie odrazu tak, by jeszcze w tym roku się wprowadzić?

Ja czekam z niecierpliwością na okna :)

Chcielibysmy w tym roku ale chyba nie zdazymy dopiero na pazdziernik mamy tynki umówione, a jakie okna zamawialiscie my ostatecznie zdecydowalismy sie na veka 3-szyby ciepla ramka chociaz ile ludzi tyle opini...

Zdecydowałam się na okna aluplast, w sumie z powodu wyłącznie koloru, bo parametry veka czy aluplast istotnie się nie różnią pewnie.

Na jaki kolor stolarki wy się zdecydowaliście?

Witam. Czy jest tu ktoś z okolic Krosna woj. podkarpackigo kto buduje dom przy Alabstrowej 21? Ile mniej więcej kosztowało wybudowanie tego domu w SSO luc SSZ? I jaki koszt fundamentów? Pytam bo na razie jesteśmy na etapie poczatkowym tzn. w maju maja nam wylać dopiero fundamenty ;)
Czy możecie napisać jaki jest ptzyblizony koszt wentylacji mechanicznej z.... w domu przy alabsterowej 21. Jestem w trakcie zmian w projekcie i trochę przeraża mnie cena bo słyszałam że akurat taka opcja drogo wychodzi ale nie mam pojęcia jak tą wentylację ''rozwiązać''inaczej-taniej???

Mąż mówi 17tys

Czy ktoś z Was zastosował wentylację mechaniczną zgodnie z projektem budowlanym? U mnie będzie mechaniczna, ale widzę, że do łazienek np prowadzą przewody wentylacji grawitacyjnej? Mam rację? W jaki sposób wykonaliście swoją wentylację?

W projekcie są zaprojektowane oba rozwiązania. Trzeba się na jedno zdecydować i pominąć drugie ;)

Tak, ja wiem, że projekt przewiduje, ale koledzy architekci u nas na forum piszą, że żeby w tym domu zamontować WM to trzeba podwyższyć stropy w adaptacji, bo 255 i te wysokości okien, nie pozwalają na montaż WM. Inny kolega przy Głogowej 3 czyli domu z parterem 260 cm, też musiał podwyższyć strop o 8 cm. Stąd pytanie, jak jest w praktyce?

Nawet jeżeli jest projekt WM to każdy wykonawca będzie chciał sobie zrobić własny. Rur nie trzeba ciągnąć sufitem, a podłogą i ślepą podłogą i wypuścić atensometry przez strop.

Ja mam 180m2 mieszkalnej i wykonawca policzył 14-16 w zsleżności od jednostki, ale nadal z nie najtańszym, bo i mocniejszym, rekuperatorem. Także proponuję zrewidować wykonawcę, bo to nie powinno tyle kosztować.

U mnie też rekuperacja do tego domu to 16 tys około. Robiłem około 5 wycen i cena od 15-22 tys. Taniej nigdzie wyceny nie dostałem - wykonawcy polecani na forum.

Mój wątek na temat rekuperacji. Dokonałem jeszcze dwóch kolejnych wycen - jedna tańsza niewiele, druga droższa. Takie są ceny.

Jakim cudem ma ktoś zrobić za 10 tys jak to kosz materiałów średniej jakości po cenach alegrowych to już przekracza tę kwotę, a gdzie robota, wiedza za którą się płaci i gwarancja wykonania usługi?

ttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?335121-Wyb%C3%B3r-oferty-rekuperacji-po-wycenie

Edytowane przez Wybuduję czy nie? :)

Powtarzam, skoro u mnie WM wykonana całkowicie przez instalatora wychodzi 14-16 tys. (w zależności od jednostki), a takich wycen dostałem 3 (oczywiście droższych dostałem więcej) a mam 180m2 (+70m2 pomieszczeń technicznych typu garaż, kotłownia, pom. gospodarcze), do tego mam dwa pełne piętra, a wiec droga kanałów na piętro dłuższa) który siłą rzeczy wymaga lepszego a więc droższego rekuperatora gdy tutaj rozmawiamy o domu o powierzchni 100m2, który wymaga nie tylko mniej rury, mniej skrzynek, ale i mniejszego, a więc tańszego rekuperatora, to cena powinna być niższa. 100mb rury pe-flex 50mm (z powłoką antybakteryjną) kosztuje 700 zł z VAT 23%, do tego parę skrzynek rozprężnych (70 zł/szt.), anemostaty i materiał się zamyka w 3 tys. zł a poniżej tej kwoty z VAT 8%, do tego rekuperator za 5 tys. (ja mam tyle zamiar zapłacić do mojego domu) i jest 8 tys. zł za sprzęt. Nie wiem jakim cudem Ci wychodzi więcej niż 14 tys. za sam sprzęt. No chyba że ktoś musi mieć koniecznie Mercedesa, i taką samą obsługę i gwarancję na rzecz, która jest stosunkowo prosta (większość parametrów wyznaczają normy i producenci central) -- to już nic nie poradzę. Radzę tylko jeszcze trochę poszukać i nie przepłacać, bo to nie jest aż tyle warte w takim małym domu. Zresztą nie raz zostało to napisane w wątku który założyłeś. Nie warto przepłacać za "papier" i jakieś wymyślne konstrukcje (w tym za sprawności). Jedyne co ma mieć dobre, to wydajne i ciche wentylatory.

Ps. ja też dostałem stos ofert np. na instalację pompy ciepła w kwotach powyżej 50 tys. zł. Tylko jakoś mi to nie pasowało licząc koszty materiałów. Nie zrezygnowałem i w końcu znalazło się paru wykonawców, którzy potrafili zejść poniżej 35 tys. zł. Naturalnie nie na pompach vieśmana czy buderusa, tylko na polskich konstrukcjach -- ale ja takie właśnie chcę. Polskie, tanie i proste. Do tego samego dążę przy WM.

Edytowane przez Myjk