Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY ALABASTROWEJ 21 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

Ja mogę napisać jakie koszta my poniesliśmy zanim złożyliśmy wniosek o zarejestrowanie dziennika budowy. My również załatwiamy wg starych przepisów, nie polecam zgłoszenia na budowę jesli chcecie mieć POŚ, starostwo nie przyjmuje takich zgłoszeń i trzeba wnioskować o pozwolenie na budowę (my czekaliśmy równe 30 dni, więc bardzo szybko to poszło).

Mianowicie:

- wodociągi i kanalizacja 60 zł

- energetyka narazie 0 zł

- mapki do celów projektowych 13 zł

- kupno projektu 2590 zł

- adaptacja projektu 2800 zł ze zmianami

- geodeta za wytyczenie budynku 600 zł

Teraz na dniach Inspektorat Nadzoru Budowlanego i po 7 dniach od złożenia wniosku tamże, rozpoczęcie prac budowlanych.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Schody nawet nawet :) choć osobiście chciałam uniknąć właśnie tzw. mebli pod TV itp. Ja zmieniłam bieg schodów, z czego wynikło, że będę mieć schowek pod nimi.

Schody będą doświetlone oknem dachowym a w ściance "schodowej" planuję zrobić 3 świetliki, także ciemno nie będzie..aha i plus powiększone okno w salonie .

Schody będą doświetlone oknem dachowym a w ściance "schodowej" planuję zrobić 3 świetliki, także ciemno nie będzie..aha i plus powiększone okno w salonie .

Witaj anna.cze,

Dobrym pomysłem na doświetlenie klatki schodowej i jednocześnie jako alternatywa dla okna dachowego wszędzie tam, gdzie nie można zastosować typowego rozwiązania jest zastosowanie np. świetlika tunelowego.

Naturalne światło doprowadzamy do pomieszczenia dzięki specjalnie zaprojektowanemu tunelowi prowadzącemu od dachu do sufitu.

A łącząc to rozwiązanie z zestawem oświetleniowym ZTL uzyskujemy również funkcję doświetlenia nocą.

Więcej na http://www.velux.pl/produkty/dachowe-%C5%9Bwietliki-tunelowe

Chętnie służę pomocą w doborze konkretnego typu okna dachowego VELUX czy wspomnianego świetlika.

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

Ja bardziej myślę o schodach przestrzennych i przy tym optycznie powiększamy salon.

Dobrze, ale ja mam alabastra 34, więc salon jest większy niż w Twoim przypadku, dlatego schody mogę zabudować, a i tak zostanie ok 26 m przestrzeni.

Marek88.8, kiedyś tam umawialiśmy się, że gdy zacznę budowę to ci ją pokażę, lecz nie wiem czy chcesz oglądać stan 0, bo w zasadzie nic do oglądania nie będzie jeszcze :)

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Czy ktoś z państwa podłączał prąd na czas budowy? Ja na fundamenty dogadałam się z sąsiadem ale na dalszy etap chcę własny prąd. Mam podpisaną umowę, zapłaciłam fakturę i co dalej? Na własną rękę mam zamówić elektryka który zrobi przyłącze itd? Chodzi mi o energe ale może u innych operatorów jest podobnie.

Marek88, a masz wodociąg czy będziesz miał własne ujęcie wody? Ja z wodociągami się nie znam bo i tak w planie jest dopiero rozbudowa istniejącego kilkaset metrów od naszej posesji za dobry kawał czasu, lecz będę kopać studnię, i będzie prąd - więc sprawa prosta.

Jeśli nie masz wody na dzień dzisiejszy, i o ile masz sąsiada jakiegoś, korzystaj z jego wody jesli wyrazi na to zgodę.

Masz umowe podpisaną na prąd budowlany? jeśli nie to taki zwykły słono raczej będzie kosztować na okres budowy; Jeśli masz umowę powinni też przyjść fachowcy z energa i wam podłączyć wszystko jak należy, wydaje mi się, że musisz o to również wystąpić, ale pewności nie mam - najlepiej zadzwonić do operatora i spytać.

Pozdrawiam