Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY ALABASTROWEJ 21 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Możecie napisać coś o kosztach do waszego aktualnego stanu, koszty robocizny na dane etapy, instalacje, stanu deweloperskiego itd? Może ktoś skończył inwestycje, ma koszt całkowity? Kosztorysy ze stron biur projektowych to jedno, a realia to drugie. Ja się przymierzam akuratnie do alabastra 23, troszkę go powiększyć(garaż do 3,5m) i dodać wykusz, zrezygnować z balkonu z boku budynku. Pozdrawiam

Marek88.8,

Jak tam przygotowania do twojej budowy, napisz coś w skrócie.

Budujesz sam czy wynajmujesz firmę, gdzie będziesz się zaopatrywał w materiały? A w jakiej miejscowości będziesz inwestorem? bo że powiat żniński to pisałes już :)

Przygotowania powolutku do przodu :) Działeczka ogrodzona, blaszak stoi, małe thuje wkoło posadzone na żywopłot więc powolutku urosną :) Samych ław to nie ma co oglądać jeszcze. Pewnie pójdziemy mniej więcej równo z budową ponieważ mamy zamiar w przyszłym roku wykonać SSZ. Oglądaliśmy alabastra u forumowiczy z pod Gniezna i domek bardzo ładny. Dodatkowo u nich podpatrzylem zadaszenie tarasu i mój architekt już dodatkowo dokłada takie coś. Mam podpisaną umowę z murarzem na SS bez dachu. Aktualnie szukam kogoś na dach. I negocjuję ceny materiałów ze składami. Na chwilę obecną najkorzystniej wychodziła mi wycena w Olimpinie k/ Brzozy. Aczkolwiek materiały wykupię pewnie w styczniu/lutym (kwestia ceny) z dostawą w terminie późniejszym czyli w momencie zapotrzebowania.

Przy wykończeniówce mam zamiar robić większość sam. Ale np. tynki, wylewki zamówię maszynowe.

Dach macie zamiar deskować + membrana lub papa? U mnie deskowanie będzie na pewno tylko zastanawiam się czy dawać membrane czy może lepiej tradycyjnie pape termo + dachówkę. Jaka dachówka lepsza creaton titania czy może roben monzaplus tobago? Mam takie dwie opcje.

Edytowane przez Marek88.8

Ja usunełem komin w salonie i zrobiłem kanały wentylacyjne w kuchni

W którym miejscu dokładnie wstawiłeś komin między kuchnią a łazienką? Jak to się zgrywa ze ściankami na górze? Co ze słupami żelbetowymi podpierającymi strop? Może pokażesz rzut po zmianie u siebie? Tu albo na email. Jestem na etapie adaptacji i też myślę nad takim rozwiązaniem.

Wadrian1 czy tą zmiane trzeba uwzględnić w projekcie?? Trzeba adoptowac nowy kanał wentylacyjny?? Czy ten kanał jest aż do samego dachu czy wychodzi jakos bokiem ze ściany??

Każda zmiana musi być uwzględniona w projekcie, zwłaszcza taka o której tutaj mowa ponieważ są słupy żelbetowe w podpierające strop obok komina. Jeśli je usuniemy to musimy zrobić mocniejszy strop. Jestem ciekaw jak to kolega wadrian1 rozwiązał.

Witam...jestem nowy w temacie , spodobał nam się ostatnio projekt Alabastra 34 i myślę że w przyszłości się za niego zabiorę. Mam pytanie czy ktoś w śląskim buduje ten dom, może była by okazja podzielić się doświadczeniami....jestem budowlańcem z uprawnieniami budowlanymi i gazowymi więc i ja może coś pomogę :)