Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY ALABASTROWEJ 21 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Słuchajcie, czy warto zalewać fundamenty chudziakiem na zimę skoro nie stawiamy ścian jeszcze? Kazdy z kim rozmawia mąż radzi zostawić zasypany fundament.... ale są inne opinie też.. co polecacie? Jak to się ma do kierownika budowy? przecież to on odbiera poszczególne etapy, a chciałam mieć stan 0 właśnie zrobiony, wygląda na to, że bez położonej kanalizacji i zalanego chudziaka to nie będzie zakończony etap, prawda?

Co robić?

do marek88.8

Czy znasz tanie źródło tartaku? czy wszedzie ceny bardzo zbliżone? jak sądzisz?

Robiłem wyceny mojej więźby w 2 tartakach. Jeden kilka km ode mnie a drugi w Izbicy Kujawskiej czyli ponad 100 km ode mnie. Cenowo wyszło to samo. (Materiał w Izbicy wyszedł odrobinę taniej ale doliczyli transport więc wyszło to samo) A u mnie mogę jeszcze ceny negocjować. Myślę że warto dawać do wyceny w kilku tartakach, negocjować i tam gdzie wyjdzie najkorzystniej to kupować.

Przygotowania powolutku do przodu :) Działeczka ogrodzona, blaszak stoi, małe thuje wkoło posadzone na żywopłot więc powolutku urosną :) Samych ław to nie ma co oglądać jeszcze. Pewnie pójdziemy mniej więcej równo z budową ponieważ mamy zamiar w przyszłym roku wykonać SSZ. Oglądaliśmy alabastra u forumowiczy z pod Gniezna i domek bardzo ładny. Dodatkowo u nich podpatrzylem zadaszenie tarasu i mój architekt już dodatkowo dokłada takie coś. Mam podpisaną umowę z murarzem na SS bez dachu. Aktualnie szukam kogoś na dach. I negocjuję ceny materiałów ze składami. Na chwilę obecną najkorzystniej wychodziła mi wycena w Olimpinie k/ Brzozy. Aczkolwiek materiały wykupię pewnie w styczniu/lutym (kwestia ceny) z dostawą w terminie późniejszym czyli w momencie zapotrzebowania.

Przy wykończeniówce mam zamiar robić większość sam. Ale np. tynki, wylewki zamówię maszynowe.

Dach macie zamiar deskować + membrana lub papa? U mnie deskowanie będzie na pewno tylko zastanawiam się czy dawać membrane czy może lepiej tradycyjnie pape termo + dachówkę. Jaka dachówka lepsza creaton titania czy może roben monzaplus tobago? Mam takie dwie opcje.

Creaton na pewno lepszy jakościowo, ale droższy. Zastanów się czy dachówka tej wielkości będzie dobrze wyglądała na tak niewielkim dachu.

Creaton na pewno lepszy jakościowo, ale droższy. Zastanów się czy dachówka tej wielkości będzie dobrze wyglądała na tak niewielkim dachu.

Kolega luk87weg zaprezentował tutaj swojego Alabasterka z dachówką creaton titania. Myślę że wygląda to nieźle.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=334890&d=1445532779

Ja z dachówki jestem bardzo zadowolony. Tez miałem myśli jak to będzie na tak małej powierzchni wyglądać ale nie żałuję. Dach wygląda super. Do tego moja zona wyszukala struktonit dobrał kolor grafitowy i dach naprawdę wygląda extra.

Jak się spisuje struktonit ? Końcówki krokwi masz wycinane czy proste? Masz nadbitkę na krokwiach (widoczne krokwie) czy będziesz robił podbitkę czym zakryjesz krokwie?

Hydraulika skończona, ocieplenie zewnętrzne już też. Poniżej fotki z realizacji

[ATTACH=CONFIG]337476[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]337478[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]337479[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]337481[/ATTACH]

Czy możesz podać jaki piec, jakiej mocy i w jakim układzie oraz jakiej pojemności wymiennik cwu zamontowałeś?

• 3 weeks później...