Pony81 04.02.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Witajcie od roku z żoną szukałem swojego projektu domku i przypadkowo trafiłem na ten projekt Dom przy Alabastrowej 21 żonie od razu spodobał się projekt po pierwsze jest mały zakładam do celowo 100m2 chciałbym skorzystać z programu rodziny na swoim, . działkę mamy dostać od teścia jako prezent ślubny albo 8ar lub 10ar, wszystkie formalności z pozwoleniem łącznie z przepisaniem tej działki planuje w tym roku po załatwiać,i ostatnie pytanie mam planuję wziąść kredyt około 200 lub 250tyś czy to wystarczy na budowę pod klucz dodam że wszelkie pracę będą robione przeze mnie lub teścia i pomocą budowlańca liczę na wasze opinie i komentarze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszewelina 04.02.2016 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 (edytowane) Witajcie od roku z żoną szukałem swojego projektu domku i przypadkowo trafiłem na ten projekt Dom przy Alabastrowej 21 żonie od razu spodobał się projekt po pierwsze jest mały zakładam do celowo 100m2 chciałbym skorzystać z programu rodziny na swoim, . działkę mamy dostać od teścia jako prezent ślubny albo 8ar lub 10ar, wszystkie formalności z pozwoleniem łącznie z przepisaniem tej działki planuje w tym roku po załatwiać,i ostatnie pytanie mam planuję wziąść kredyt około 200 lub 250tyś czy to wystarczy na budowę pod klucz dodam że wszelkie pracę będą robione przeze mnie lub teścia i pomocą budowlańca liczę na wasze opinie i komentarze, witam nie masz szans na program rodzina na swoim ponieważ owszem dotację będą wypłacane do 2020 ale dla osób które do końca 2012 złożyły wniosek. a mdm w przypadku budowy domu to jest mydlenie oczu...żeby otrzymać dotacje mdm na dom musiał byś kupić dom na rynku a najlepiej od dewelopera wtedy dostaniesz dotację, w przypadku budowy domu żeby otrzymać tzw "zwrot" musiał byś budować dom systemem gospodarczym wtedy owy zwrot jest w postaci części podatku vat poniesionego na materiały budowlane...a budowa w/w systemem polega na tym że nie możesz zlecić jednej firmie budowy domu od a do z, musisz to zlecić kilku firmom i mieć na wszystko fv z tym że firma która robi poszczególne prace musi brać faktury na materiały budowlane na twoje nazwisko lub Ty kupujesz im sam materiały...też chcieliśmy z zoną skorzystać z tego mdm nawet byliśmy dzisiaj u doradcy mdm który otworzył nam dopiero oczy...i to zwrot otrzymasz tylko za zakupione materiały... Edytowane 4 Lutego 2016 przez mateuszewelina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fluocarbon 05.02.2016 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Budowałem systemem gospodarczym, towar kupowałem na siebie. gdzie dało się bez ... a gdzie nie to fakturka i rozliczenie z MDM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
machulecky 05.02.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Budowałem systemem gospodarczym, towar kupowałem na siebie. gdzie dało się bez ... a gdzie nie to fakturka i rozliczenie z MDM. Tzn. że już Państwo skorzystali z programu MDM? Jeśli tak, to jaka kwotę udało się odzyskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
machulecky 05.02.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Witajcie od roku z żoną szukałem swojego projektu domku i przypadkowo trafiłem na ten projekt Dom przy Alabastrowej 21 żonie od razu spodobał się projekt po pierwsze jest mały zakładam do celowo 100m2 chciałbym skorzystać z programu rodziny na swoim, . działkę mamy dostać od teścia jako prezent ślubny albo 8ar lub 10ar, wszystkie formalności z pozwoleniem łącznie z przepisaniem tej działki planuje w tym roku po załatwiać,i ostatnie pytanie mam planuję wziąść kredyt około 200 lub 250tyś czy to wystarczy na budowę pod klucz dodam że wszelkie pracę będą robione przeze mnie lub teścia i pomocą budowlańca liczę na wasze opinie i komentarze, Nie wiem czy wystarczy taka kwota. W naszym przypadku zakładamy koszt budowy na około 270 tyś. Jednak część prac będzie zleconych firmom, tj. dach, wylewki, wod-kan-co, przydomowa oczyszczalnia, instalacja do pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
machulecky 05.02.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Moim zdaniem trzeba poczekać, zima na pewno nie powiedziała stop, a ziemia będzie się obsuwała- więc wielkie błoto. Rozumiem, że kręci żeby zaczynać, a u nas np. ekipa budowlańców zwlekała z rozpoczęciem w środku lata i znaleźliśmy inną. Geodeta wszedł 1 września a na początku listopada dom był już nakryty. Wszystko zależy od kasy. Lepiej poczekać chwilę - ruszyć w połowie marca i lecieć. Powodzenia Naprawdę w dwa miesiące został wykonany SSZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 05.02.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 (edytowane) Nie wiem czy wystarczy taka kwota. W naszym przypadku zakładamy koszt budowy na około 270 tyś. Jednak część prac będzie zleconych firmom, tj. dach, wylewki, wod-kan-co, przydomowa oczyszczalnia, instalacja do pompy ciepła. 270 za alabastra? Na SSZ mam zaplanowane ekipy + tynki + posadzki + elektryka. Przy wykończeniówce, wod-kan-co mam zamiar robić sam i wychodzi mi około 200 tys. z umeblowaniem. (wykończenie w standardzie średnim, nie jakieś śmieci z castoramy ani żadne górne półki np gresy po 250 z m2) Nie wiem skąd wziąłeś tą kwotę za taki mały budynek. Chyba że wszystko zlecone jednej firmie to się zgodzę. Miałem wycenę firmy na budowę "pod klucz" za 280 brutto. Edytowane 5 Lutego 2016 przez Marek88.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczki 05.02.2016 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Tak jest,stan surowy otwarty. Można było szybciej ale nie warto.dom jest podpiwniczony,bez piwnicy znacznie szybciej,znacznie...nie obyło się jednak bez wpadek,sporo by można było zmienić lub poprawić.Niestety stety musi być tak jak jest. szerokości.Jak coś to służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczki 05.02.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Dzisiaj wyciąłem dziurę do piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 05.02.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 [ATTACH=CONFIG]345889[/ATTACH] Dzisiaj wyciąłem dziurę do piwnicy. Jak wyciąłeś dziurę w piwnicy? A gdzie nadproże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fluocarbon 05.02.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 Hej, wyszło 7tyś zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczki 05.02.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 taki patent przejście zamurowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 05.02.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 [ATTACH=CONFIG]345900[/ATTACH] taki patent przejście zamurowane. Hmm po co było zamurowane? hmm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tika 05.02.2016 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 poza tym chyba do mdm nie mozesz miec zadnej wlasnej nierochomosci... a jesli bedzie miec dzialke od tescia to juz cos masz wiec chyba wtedy sie nie lapiesz... o ile cos nie myle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 05.02.2016 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 MDM na budowę już nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
machulecky 06.02.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 270 za alabastra? Na SSZ mam zaplanowane ekipy + tynki + posadzki + elektryka. Przy wykończeniówce, wod-kan-co mam zamiar robić sam i wychodzi mi około 200 tys. z umeblowaniem. (wykończenie w standardzie średnim, nie jakieś śmieci z castoramy ani żadne górne półki np gresy po 250 z m2) Nie wiem skąd wziąłeś tą kwotę za taki mały budynek. Chyba że wszystko zlecone jednej firmie to się zgodzę. Miałem wycenę firmy na budowę "pod klucz" za 280 brutto. Odpowiedziałem na pytanie postawione na forum, odnosząc się do Naszej wyceny, sporządzonej rzetelnie, przy założeniu określonych standardów. Wycena została zaakceptowana bez uwag przez rzeczoznawcę. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wyceny innych inwestorów mogą być zróżnicowane. Byłbym niezwykle usatysfakcjonowany, gdyby po zakończeniu budowy okazało się, iż to Pan miał rację. Jednak z mojego punktu widzenia, wydaje się to być prognozą niezwykle optymistyczną. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
machulecky 06.02.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 MDM na budowę już nie ma. Skąd taka informacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 06.02.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 (edytowane) Skąd taka informacja? MDM jest jeszcze na zakup mieszkania. A na budowę nie ma. Taką informacje dostałem w urzędzie. Co do kosztów to wszystko zależy od standardu wykończenia oraz od negocjacji cen robocizny. Np miałem kilka ofert na SS (murarz - cała murarka łącznie z ścianami działowymi) rozrzut cen ogromny. Jeden rekordzista wołał 50 tys. (za samą robociznę) a mam umowę podpisaną z murarzem na 15 tys. Drugi temat dach. Jeden chciał za kompletny dach (konstrukcja z pokryciem) 30 tys za robociznę a mam umowę spisaną z innym na 10 tys. Trzeba szukać, porównywać, negocjować itd. Więc te różnice różnice w cenach są ogromne. Może dlatego mi wychodzi 200 a Tobie 270. Pozdrawiam Edytowane 6 Lutego 2016 przez Marek88.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszewelina 06.02.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 MDM na budowę już nie ma. to chyba masz złą informacje albo pani w urzędzie sama nie wiem bo mi w czwartek powiedziano że w dalszym ciągu są wypłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pony81 07.02.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 (edytowane) mi w banku PKO także powiedziano że program MDM dalej istnieje będę musieć bliżej się temu programowi przyglądnąć,zapomniałem dodać iż mój domek będzie bez piwnicy bo tego mi nie potrzeba Edytowane 7 Lutego 2016 przez Pony81 dodany tekst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts