buczki 07.02.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Hmm po co było zamurowane? hmm? Po co to zamurowane przejście? A po to żeby kuchnia była większa, a od strony łazienki będzie wstawiona mała przesuwana szafa- przynajmniej tak jest w planie. Ma to swoje uzasadnienie w tym, że komin w salonie nie ma u nas 2,5 m długości tylko został wąski komin i słup wolnostojący podtrzymujący strop. Dzięki temu mogliśmy sobie pozwolić na to zamurowanie. Wygląda fajnie - choć to kwestia gustu i własnych upodobań lub wizji. Jak zrobimy zdjęcia to rzucimy jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczki 07.02.2016 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 to jest cała historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 07.02.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 [ATTACH=CONFIG]346099[/ATTACH] to jest cała historia A to wszystko jasne. U mnie nie ma komina od kominka ani słupa żelbetowego. Komin wentylacyjny wstawiłem między kuchnię a łazienkę. Słup żelbetowy również bedzie koło komina wentylacyjnego, schowany w działówce. Tym sposobem został wizualnie powiększony salon. A toaleta została w oryginalnych wymiarach. Szafa przesuwna będzie w wiatrołapie który będzie otwarty na salon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
machulecky 08.02.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 to chyba masz złą informacje albo pani w urzędzie sama nie wiem bo mi w czwartek powiedziano że w dalszym ciągu są wypłaty Z tego co się orientuję, w ramach programu MDM, w przypadku budowy domu systemem gospodarczym, nadal można uzyskać zwrot podatku VAT za materiały budowlane. Zmiany w Ustawie wprowadzone w 2015 roku nie znosiły tej formy pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 08.02.2016 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) Z tego co się orientuję, w ramach programu MDM, w przypadku budowy domu systemem gospodarczym, nadal można uzyskać zwrot podatku VAT za materiały budowlane. Zmiany w Ustawie wprowadzone w 2015 roku nie znosiły tej formy pomocy. Nawet jeśli masz system gospodarczy i bierzesz firmę która np. wykona SS z materiałem czyli płacisz 8% VAT (usługa i materiał) to nie ma co odliczać. Chyba że budujesz całość własnymi rękami i kupujesz materiał na 23% to skarbówka może oddać max 15%. I to nie za wszystkie materiały. A w skarbówce uzyskałem informacje że to jest odliczenie podatku VAT a nie MDM. Aczkolwiek do 35 roku życia inwestora. MDM wg mojego urzędu dotyczy zakupu mieszkania na kredyt. Wówczas jest szansa na otrzymanie dofinansowania do kredytu w dosłownym znaczeniu pojęcia MDM (mieszkanie dla młodych czyli TYLKO na mieszkanie). Edytowane 8 Lutego 2016 przez Marek88.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
machulecky 08.02.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Nawet jeśli masz system gospodarczy i bierzesz firmę która np. wykona SS z materiałem czyli płacisz 8% VAT (usługa i materiał) to nie ma co odliczać. Chyba że budujesz całość własnymi rękami i kupujesz materiał na 23% to skarbówka może oddać max 15%. I to nie za wszystkie materiały. A w skarbówce uzyskałem informacje że to jest odliczenie podatku VAT a nie MDM. Aczkolwiek do 35 roku życia inwestora. MDM wg mojego urzędu dotyczy zakupu mieszkania na kredyt. Wówczas jest szansa na otrzymanie dofinansowania do kredytu w dosłownym znaczeniu pojęcia MDM (mieszkanie dla młodych czyli TYLKO na mieszkanie). Tak jak wcześniej już napisałem, z tego co się orientuję, w ramach programu MDM, w przypadku budowy domu systemem gospodarczym, nadal można uzyskać zwrot podatku VAT za zakupione materiały budowlane. Myślę, iż skoro zwrot ten można uzyskać w oparciu o Ustawę z dnia 27 września 2013 r. o pomocy państwa w nabyciu pierwszego mieszkania przez młodych ludzi, która jest podstawą Programu MDM, to można uznać, iż jest to pomoc w ramach tego programu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fluocarbon 08.02.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Hej, byłem dzisiaj w US i przy okazji dopytałem o szczegóły.Budując dom systemem gospodarczym i spełniając warunki z MDM, można ubiegać się o zwrot vatu.Oczywiste jest, że na materiały z LISTY i odzyskujemy 16%. Zwrot, który otrzymujemy nie pochodzi z puli MDM na dany rok tylko z zapłaconego podatku.Jednak jak zaznaczyła przemiła Pani Ania, zwrot różnicy vatu jest traktowany jako część programu MDM.Pozdrawiam i życzę dużo pracy... oczywiście przy swoim wymarzonym domku:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 08.02.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) Hej, byłem dzisiaj w US i przy okazji dopytałem o szczegóły. Budując dom systemem gospodarczym i spełniając warunki z MDM, można ubiegać się o zwrot vatu. Oczywiste jest, że na materiały z LISTY i odzyskujemy 16%. Zwrot, który otrzymujemy nie pochodzi z puli MDM na dany rok tylko z zapłaconego podatku. Jednak jak zaznaczyła przemiła Pani Ania, zwrot różnicy vatu jest traktowany jako część programu MDM. Pozdrawiam i życzę dużo pracy... oczywiście przy swoim wymarzonym domku:bye: Dokładanie tak jak napisałeś. Co urząd to inna teoria. Nie jest to MDM ale warunki podobne. No i tylko materiały za które zapłacimy 23% biorąc fv prywatnie na siebie. Zresztą nie ważne jak się nazywa, ważne że coś gotówki można odzyskać. Również pozdrawiam i miłego mieszkania w alabasterku. Jakieś zdjęcia wstaw stanu obecnego. Edytowane 8 Lutego 2016 przez Marek88.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszk07 09.02.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Witam. O zwrocie części podatku mówi rozdział 4 następującej ustawy: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20130001304Tu są wymienione wszystkie warunki. Edytowane 9 Lutego 2016 przez Lukaszk07 pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz45288 12.02.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tika 15.02.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Dokładanie tak jak napisałeś. Co urząd to inna teoria. Nie jest to MDM ale warunki podobne. No i tylko materiały za które zapłacimy 23% biorąc fv prywatnie na siebie. Zresztą nie ważne jak się nazywa, ważne że coś gotówki można odzyskać. Również pozdrawiam i miłego mieszkania w alabasterku. Jakieś zdjęcia wstaw stanu obecnego. ze tak dopytam... jesli budowa domu nie jeste pierwsza moja nieruchomoscia to nie moge sie ubiegac o zwrot Vat tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczki 15.02.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 [ATTACH=CONFIG]346559[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]346560[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]346561[/ATTACH] Proponuję zrobić okno w zejściu do piwnicy. Ja tak zrobiłem, fajna sprawa i o wiele jaśniej się tam zrobiło po wstawieniu okna. Wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczki 15.02.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Ostatnio wstawiliśmy okna Prośba do tych, którzy są na dalszym etapie niż my - dzielcie się, dodawajcie zdjęcia. To mogą być cenne informacje i wskazówki dla innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczki 15.02.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszk07 16.02.2016 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 (edytowane) ze tak dopytam... jesli budowa domu nie jeste pierwsza moja nieruchomoscia to nie moge sie ubiegac o zwrot Vat tak? Niestety nie możesz. Do dnia składania wniosku o zwrot nie można być właścicielem żadnej innej nieruchomości. Edytowane 16 Lutego 2016 przez Lukaszk07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekssss 16.02.2016 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Panie i panowie co robicie z przestrzenią pod schodami? Chodzi i przestrzeń pod pierwszym biegiem czyli od wys 0 do wysokości około 1m. Można ją poprostu zabudować ścianką działową? Nie będzie w późniejszym czasie miało to żadnych konsekwencji że zostanie tam pustka powietrzna? Czy trzeba dać tam również styropian na chudziaku? Nie bardzo wiem co z tym zrobić a miejsca tam bardzo mało. Nic się wstawić nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian3113 16.02.2016 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Ja zabudowałem i zrobiłem wnękę od kotłowni. Przydatny schowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk87weg 16.02.2016 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Czy ktoś ma już zrobiony projekt kuchni?? Lub może kuchnie juz gotowa? Proszę o foto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekssss 16.02.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2016 Ja zabudowałem i zrobiłem wnękę od kotłowni. Przydatny schowek [ATTACH=CONFIG]347016[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]347018[/ATTACH] No właśnie zabudować, tyle że myślałem nad prostą ścianką czyli pod połową spocznika. Schowek u mnie nie wchodzi w grę ponieważ w kotłowni będę miał kocioł z podajnikiem w poprzek czyli przejścia tam nie dam rady wygospodarować. A jeśli zabuduję na stałe to nie będzie musiało tam być żadnej wentylacji? Można postawić ściankę i zrobić pustkę powietrzną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tika 17.02.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Panie i panowie co robicie z przestrzenią pod schodami? Chodzi i przestrzeń pod pierwszym biegiem czyli od wys 0 do wysokości około 1m. Można ją poprostu zabudować ścianką działową? Nie będzie w późniejszym czasie miało to żadnych konsekwencji że zostanie tam pustka powietrzna? Czy trzeba dać tam również styropian na chudziaku? Nie bardzo wiem co z tym zrobić a miejsca tam bardzo mało. Nic się wstawić nie da. ja mam tam obok pokoik maly i zamierza zrobic szuflady takie na dokumenty z przestrzeni pod schodami. Taki mam plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts