Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY ALABASTROWEJ 21 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

Hmm po co było zamurowane? hmm?

Po co to zamurowane przejście?

A po to żeby kuchnia była większa, a od strony łazienki będzie wstawiona mała przesuwana szafa- przynajmniej tak jest w planie. Ma to swoje uzasadnienie w tym, że komin w salonie nie ma u nas 2,5 m długości tylko został wąski komin i słup wolnostojący podtrzymujący strop. Dzięki temu mogliśmy sobie pozwolić na to zamurowanie. Wygląda fajnie - choć to kwestia gustu i własnych upodobań lub wizji. Jak zrobimy zdjęcia to rzucimy jak to wygląda.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[ATTACH=CONFIG]346099[/ATTACH]

to jest cała historia

A to wszystko jasne. U mnie nie ma komina od kominka ani słupa żelbetowego. Komin wentylacyjny wstawiłem między kuchnię a łazienkę. Słup żelbetowy również bedzie koło komina wentylacyjnego, schowany w działówce. Tym sposobem został wizualnie powiększony salon. A toaleta została w oryginalnych wymiarach. Szafa przesuwna będzie w wiatrołapie który będzie otwarty na salon.

to chyba masz złą informacje albo pani w urzędzie sama nie wiem bo mi w czwartek powiedziano że w dalszym ciągu są wypłaty

Z tego co się orientuję, w ramach programu MDM, w przypadku budowy domu systemem gospodarczym, nadal można uzyskać zwrot podatku VAT za materiały budowlane. Zmiany w Ustawie wprowadzone w 2015 roku nie znosiły tej formy pomocy.

Z tego co się orientuję, w ramach programu MDM, w przypadku budowy domu systemem gospodarczym, nadal można uzyskać zwrot podatku VAT za materiały budowlane. Zmiany w Ustawie wprowadzone w 2015 roku nie znosiły tej formy pomocy.

Nawet jeśli masz system gospodarczy i bierzesz firmę która np. wykona SS z materiałem czyli płacisz 8% VAT (usługa i materiał) to nie ma co odliczać. Chyba że budujesz całość własnymi rękami i kupujesz materiał na 23% to skarbówka może oddać max 15%. I to nie za wszystkie materiały.

A w skarbówce uzyskałem informacje że to jest odliczenie podatku VAT a nie MDM. Aczkolwiek do 35 roku życia inwestora. MDM wg mojego urzędu dotyczy zakupu mieszkania na kredyt. Wówczas jest szansa na otrzymanie dofinansowania do kredytu w dosłownym znaczeniu pojęcia MDM (mieszkanie dla młodych czyli TYLKO na mieszkanie).

Edytowane przez Marek88.8

Nawet jeśli masz system gospodarczy i bierzesz firmę która np. wykona SS z materiałem czyli płacisz 8% VAT (usługa i materiał) to nie ma co odliczać. Chyba że budujesz całość własnymi rękami i kupujesz materiał na 23% to skarbówka może oddać max 15%. I to nie za wszystkie materiały.

A w skarbówce uzyskałem informacje że to jest odliczenie podatku VAT a nie MDM. Aczkolwiek do 35 roku życia inwestora. MDM wg mojego urzędu dotyczy zakupu mieszkania na kredyt. Wówczas jest szansa na otrzymanie dofinansowania do kredytu w dosłownym znaczeniu pojęcia MDM (mieszkanie dla młodych czyli TYLKO na mieszkanie).

Tak jak wcześniej już napisałem, z tego co się orientuję, w ramach programu MDM, w przypadku budowy domu systemem gospodarczym, nadal można uzyskać zwrot podatku VAT za zakupione materiały budowlane.

Myślę, iż skoro zwrot ten można uzyskać w oparciu o Ustawę z dnia 27 września 2013 r. o pomocy państwa w nabyciu pierwszego mieszkania przez młodych ludzi, która jest podstawą Programu MDM, to można uznać, iż jest to pomoc w ramach tego programu.

Hej, byłem dzisiaj w US i przy okazji dopytałem o szczegóły.

Budując dom systemem gospodarczym i spełniając warunki z MDM, można ubiegać się o zwrot vatu.

Oczywiste jest, że na materiały z LISTY i odzyskujemy 16%.

Zwrot, który otrzymujemy nie pochodzi z puli MDM na dany rok tylko z zapłaconego podatku.

Jednak jak zaznaczyła przemiła Pani Ania, zwrot różnicy vatu jest traktowany jako część programu MDM.

Pozdrawiam i życzę dużo pracy... oczywiście przy swoim wymarzonym domku:bye:

Hej, byłem dzisiaj w US i przy okazji dopytałem o szczegóły.

Budując dom systemem gospodarczym i spełniając warunki z MDM, można ubiegać się o zwrot vatu.

Oczywiste jest, że na materiały z LISTY i odzyskujemy 16%.

Zwrot, który otrzymujemy nie pochodzi z puli MDM na dany rok tylko z zapłaconego podatku.

Jednak jak zaznaczyła przemiła Pani Ania, zwrot różnicy vatu jest traktowany jako część programu MDM.

Pozdrawiam i życzę dużo pracy... oczywiście przy swoim wymarzonym domku:bye:

Dokładanie tak jak napisałeś. Co urząd to inna teoria. Nie jest to MDM ale warunki podobne. No i tylko materiały za które zapłacimy 23% biorąc fv prywatnie na siebie. Zresztą nie ważne jak się nazywa, ważne że coś gotówki można odzyskać. Również pozdrawiam i miłego mieszkania w alabasterku. Jakieś zdjęcia wstaw stanu obecnego.

Edytowane przez Marek88.8

Dokładanie tak jak napisałeś. Co urząd to inna teoria. Nie jest to MDM ale warunki podobne. No i tylko materiały za które zapłacimy 23% biorąc fv prywatnie na siebie. Zresztą nie ważne jak się nazywa, ważne że coś gotówki można odzyskać. Również pozdrawiam i miłego mieszkania w alabasterku. Jakieś zdjęcia wstaw stanu obecnego.

ze tak dopytam... jesli budowa domu nie jeste pierwsza moja nieruchomoscia to nie moge sie ubiegac o zwrot Vat tak?

Panie i panowie co robicie z przestrzenią pod schodami? Chodzi i przestrzeń pod pierwszym biegiem czyli od wys 0 do wysokości około 1m.

Można ją poprostu zabudować ścianką działową? Nie będzie w późniejszym czasie miało to żadnych konsekwencji że zostanie tam pustka powietrzna? Czy trzeba dać tam również styropian na chudziaku? Nie bardzo wiem co z tym zrobić a miejsca tam bardzo mało. Nic się wstawić nie da.

Ja zabudowałem i zrobiłem wnękę od kotłowni. Przydatny schowek

[ATTACH=CONFIG]347016[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]347018[/ATTACH]

No właśnie zabudować, tyle że myślałem nad prostą ścianką czyli pod połową spocznika. Schowek u mnie nie wchodzi w grę ponieważ w kotłowni będę miał kocioł z podajnikiem w poprzek czyli przejścia tam nie dam rady wygospodarować. A jeśli zabuduję na stałe to nie będzie musiało tam być żadnej wentylacji? Można postawić ściankę i zrobić pustkę powietrzną?

Panie i panowie co robicie z przestrzenią pod schodami? Chodzi i przestrzeń pod pierwszym biegiem czyli od wys 0 do wysokości około 1m.

Można ją poprostu zabudować ścianką działową? Nie będzie w późniejszym czasie miało to żadnych konsekwencji że zostanie tam pustka powietrzna? Czy trzeba dać tam również styropian na chudziaku? Nie bardzo wiem co z tym zrobić a miejsca tam bardzo mało. Nic się wstawić nie da.

ja mam tam obok pokoik maly i zamierza zrobic szuflady takie na dokumenty z przestrzeni pod schodami. Taki mam plan.