buczki 01.03.2016 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 ja za tynki 13 tys zaplacilam Kurcze , myśleliśmy, ze tynki trochę mniej będą kosztowały. Jakie to tynki- tradycyjne (czyli piasek, cement) czy już takie gotowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 01.03.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Mam jedną wycenę, tynk gipsowy maszynowy Knauf diamant (twardy) na kwotę 8400 za całość łącznie z sufitami na parterze. Cena zawiera materiał + robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nataliamk 02.03.2016 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Kurcze , myśleliśmy, ze tynki trochę mniej będą kosztowały. Jakie to tynki- tradycyjne (czyli piasek, cement) czy już takie gotowe? Wszystko na gotowo, ściany gładkie jak pupka niemowlaczka Parę dni i po robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 02.03.2016 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2016 Wszystko na gotowo, ściany gładkie jak pupka niemowlaczka Parę dni i po robocie Tynki gipsowe macie? Pod malowanie zrobione? Z tego co się orientuję to tynki gipsowe się robi właśnie na gotowo pod malowanie (info od jednego kandydata na wykonawce) a tu dziś miałem kolejną ofertę i coś mi się wydaje że gość coś ściemniał i twierdził że tynki gipsowe się nie robi na gotowo tylko trzeba jeszcze gipsować? Gips na gips układać to jakiś bezsens. Mi się wydaje że gość próbował zrobić mnie w wała i chciał naciągnąć na 4500 za gipsowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tika 03.03.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 z jakiego materialu budujecie sciany? w projekcie mam pustak ceramiczny ale mysle o ytongu.... z czego budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 03.03.2016 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 z jakiego materialu budujecie sciany? w projekcie mam pustak ceramiczny ale mysle o ytongu.... z czego budujecie? W projekcie miałem pustak ceramiczny 25+15 styro a będzie bk solbet 24+15 styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek1333 03.03.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Marek88.8 jaka róznica wyjdzie w materiale między pustakami ceramicznymi a solbetem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 03.03.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Marek88.8 jaka róznica wyjdzie w materiale między pustakami ceramicznymi a solbetem? Pytasz o cenę? Nie wiem nawet. U mnie w okolicy większość budynków buduje się z bk solbet i w sumie to zaważyło że buduję z solbetu. Po za tym do fabryki mam 30 km i w momencie gdy zamawiałem cena bk wychodziła sporo niższa niż pustaka ceramicznego (licząc zużynie na m2 ściany). Ale ile dokładnie to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek1333 03.03.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2016 Sami się właśnie zastanawiamy ile jest faktycznie różnicy i czy jest taka wielka różnica czy pustak czy bk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 04.03.2016 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 To zależy w głównej mierze od tego w jakim rejonie się mieszka. Często jest tak, że mając fabrykę pod nosem droższy materiał wyjdzie taniej niż ten tańszy z oddalonej 100 km cegielni. Tutaj musimy już sprawę rozpatrywać indywidualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 04.03.2016 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2016 To zależy w głównej mierze od tego w jakim rejonie się mieszka. Często jest tak, że mając fabrykę pod nosem droższy materiał wyjdzie taniej niż ten tańszy z oddalonej 100 km cegielni. Tutaj musimy już sprawę rozpatrywać indywidualnie Dokładnie tak jak napisałeś. Transport też kosztuje więc im bliżej tym taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej82 05.03.2016 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 (edytowane) Cześć.Właśnie z żoną zastanawiamy się nad budową domku przy alabastrowej 21. I tu pytanie czy pod klucz da się go wybudować za 250 tyś? Przy założeniu, że do tej ceny wliczymy system ogrzewania na paliwo stałe (ekogroszek), i oczyszczalnia przydomowa.??? Edytowane 5 Marca 2016 przez maciej82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rickardsson 05.03.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Cześć. Właśnie z żoną zastanawiamy się nad budową domku przy alabastrowej 21. I tu pytanie czy pod klucz da się go wybudować za 250 tyś? Przy założeniu, że do tej ceny wliczymy system ogrzewania na paliwo stałe (ekogroszek), i oczyszczalnia przydomowa.??? Moim zdaniem jesteście w stanie robiąc większość rzeczy samemu... Jeśli do wszystkiego będziecie zatrudniać ekipy budowlane to moim zdaniem moze być cięzko... Oczyszczalnia dla 4-6 osób to koszt ok 8000zł... także nie są to jakieś kosmiczne pieniądze, przy budowie domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 05.03.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 (edytowane) Cześć. Właśnie z żoną zastanawiamy się nad budową domku przy alabastrowej 21. I tu pytanie czy pod klucz da się go wybudować za 250 tyś? Przy założeniu, że do tej ceny wliczymy system ogrzewania na paliwo stałe (ekogroszek), i oczyszczalnia przydomowa.??? Powinno się udać tylko trzeba mieć głowę na karku, szukać dobrych ekip a zarazem patrzeć na koszty. No i brać pod uwagę wkład własnej pracy przy wykończeniówce. Jeśli chcesz wziąść jedną firmę która postawi dom "pod klucz" to na pewno się nie uda. Systemem gospodarczym jest to realne. Ja na pewno biorę ekipy do SSZ, elektryka, tynki maszynowe oraz posadzki maszynowe. Resztę będziemy prawdopodobnie sami wykańczać i z mojego kosztorysu wynika że spokojnie w tej kwocie się wyrobimy i to z zapasem 10%. (również system ogrzewania z kotłem na ekogroszek jednak bez oczyszczali ponieważ mamy już wykonane przyłącze kanalizacyjne na działce) Edytowane 5 Marca 2016 przez Marek88.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nataliamk 05.03.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2016 Cześć. Właśnie z żoną zastanawiamy się nad budową domku przy alabastrowej 21. I tu pytanie czy pod klucz da się go wybudować za 250 tyś? Przy założeniu, że do tej ceny wliczymy system ogrzewania na paliwo stałe (ekogroszek), i oczyszczalnia przydomowa.??? My wzieliśmy 270 tys kredytu na budowe z tym ze fundament mielismy juz wczesniej za wlasna kase zrobione, mysle ze 300 tys to jest górna kwota zeby zamknąć budowę i urządzić dom. Jak latem skończymy podzielę się ile ogolnie wyszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.cze 08.03.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 My mamy ściany z Ytonga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.cze 08.03.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 My wzieliśmy 270 tys kredytu na budowe z tym ze fundament mielismy juz wczesniej za wlasna kase zrobione, mysle ze 300 tys to jest górna kwota zeby zamknąć budowę i urządzić dom. Jak latem skończymy podzielę się ile ogolnie wyszlo Ja wiem, że kredyt to indywidualna sprawa, ale na dzień dzisiejszy kredyt na 270 tys to dla mnie kopanie własnego grobu (przy założeniu że zarobki są mniejsze niż średnia krajowa) Nic złego na myśli nie mam, wiadomo My za gotówkę zrobiliśmy fundamenty,ściany oraz strop - czyli parter mamy (nie licząc zakupu działki, również za gotówkę kupioną) na resztę myślimy wziąć 180 tyś kredytu a i tak wydaje mi się, że to kwotą zaporowa. Do kwoty kredytu doliczam pieniądze ze sprzedaży mieszkania, więc chyba damy radę w nim zamieszkać, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 08.03.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 (edytowane) Ja wiem, że kredyt to indywidualna sprawa, ale na dzień dzisiejszy kredyt na 270 tys to dla mnie kopanie własnego grobu (przy założeniu że zarobki są mniejsze niż średnia krajowa) Nic złego na myśli nie mam, wiadomo My za gotówkę zrobiliśmy fundamenty,ściany oraz strop - czyli parter mamy (nie licząc zakupu działki, również za gotówkę kupioną) na resztę myślimy wziąć 180 tyś kredytu a i tak wydaje mi się, że to kwotą zaporowa. Do kwoty kredytu doliczam pieniądze ze sprzedaży mieszkania, więc chyba damy radę w nim zamieszkać, co? Dla mnie 180 to też kwota zaporowa. Biorę 100 tys na dokończenie na 15 lat. Z zamiarem wcześniejszych nadpłat, jednak to czas pokaże jak będzie z pracą. Więcej nie specjalnie się opłaca. Skoro macie mieszkanie na sprzedaż to na Twoim miejscu sprzedałbym najpierw mieszkanie, budował i później myślał o ewentualnym kredycie. Bo jakoś dużo się wydaje skoro strop jest + 180 + mieszkanie. Nie lepiej wykorzystać najpierw wszystkie możliwe własne środki? (zależy jeszcze ile warte mieszkanie) Edytowane 8 Marca 2016 przez Marek88.8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.cze 08.03.2016 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Marek, musimy gdzieś mieszkać na ten czas budowy. Nie opłaca nam się iść na wynajem 4 osobową rodziną; poza tym, póki dzieciaki chodzą do szkoły musimy na ten jeszcze rok szkolny pomieszkać tutaj gdzie teraz. Co masz na myśli pisząć "jakoś dużo się wydaje skoro strop jest + 180 + mieszkanie" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 08.03.2016 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Marek, musimy gdzieś mieszkać na ten czas budowy. Nie opłaca nam się iść na wynajem 4 osobową rodziną; poza tym, póki dzieciaki chodzą do szkoły musimy na ten jeszcze rok szkolny pomieszkać tutaj gdzie teraz. Co masz na myśli pisząć "jakoś dużo się wydaje skoro strop jest + 180 + mieszkanie" ?? Miałem na myśli że do stropu robicie z gotówki, kredyt 180 i mieszkanie około 250. To dużo jak na ten dom. Ale rozumiem, jeśli nie macie gdzie mieszkać przez czas budowy to wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts