Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY ALABASTROWEJ 21 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystko na gotowo, ściany gładkie jak pupka niemowlaczka :) Parę dni i po robocie :)

Tynki gipsowe macie? Pod malowanie zrobione? Z tego co się orientuję to tynki gipsowe się robi właśnie na gotowo pod malowanie (info od jednego kandydata na wykonawce) a tu dziś miałem kolejną ofertę i coś mi się wydaje że gość coś ściemniał i twierdził że tynki gipsowe się nie robi na gotowo tylko trzeba jeszcze gipsować? Gips na gips układać to jakiś bezsens. Mi się wydaje że gość próbował zrobić mnie w wała i chciał naciągnąć na 4500 za gipsowanie.

Marek88.8 jaka róznica wyjdzie w materiale między pustakami ceramicznymi a solbetem?

Pytasz o cenę? Nie wiem nawet. U mnie w okolicy większość budynków buduje się z bk solbet i w sumie to zaważyło że buduję z solbetu. Po za tym do fabryki mam 30 km i w momencie gdy zamawiałem cena bk wychodziła sporo niższa niż pustaka ceramicznego (licząc zużynie na m2 ściany). Ale ile dokładnie to nie wiem.

To zależy w głównej mierze od tego w jakim rejonie się mieszka. Często jest tak, że mając fabrykę pod nosem droższy materiał wyjdzie taniej niż ten tańszy z oddalonej 100 km cegielni. Tutaj musimy już sprawę rozpatrywać indywidualnie :)

Dokładnie tak jak napisałeś. Transport też kosztuje więc im bliżej tym taniej.

Cześć.

Właśnie z żoną zastanawiamy się nad budową domku przy alabastrowej 21. I tu pytanie czy pod klucz da się go wybudować za 250 tyś? Przy założeniu, że do tej ceny wliczymy system ogrzewania na paliwo stałe (ekogroszek), i oczyszczalnia przydomowa.???

Edytowane przez maciej82

Cześć.

Właśnie z żoną zastanawiamy się nad budową domku przy alabastrowej 21. I tu pytanie czy pod klucz da się go wybudować za 250 tyś? Przy założeniu, że do tej ceny wliczymy system ogrzewania na paliwo stałe (ekogroszek), i oczyszczalnia przydomowa.???

Moim zdaniem jesteście w stanie robiąc większość rzeczy samemu... Jeśli do wszystkiego będziecie zatrudniać ekipy budowlane to moim zdaniem moze być cięzko...

Oczyszczalnia dla 4-6 osób to koszt ok 8000zł... także nie są to jakieś kosmiczne pieniądze, przy budowie domu...

Cześć.

Powinno się udać tylko trzeba mieć głowę na karku, szukać dobrych ekip a zarazem patrzeć na koszty. No i brać pod uwagę wkład własnej pracy przy wykończeniówce. Jeśli chcesz wziąść jedną firmę która postawi dom "pod klucz" to na pewno się nie uda. Systemem gospodarczym jest to realne. Ja na pewno biorę ekipy do SSZ, elektryka, tynki maszynowe oraz posadzki maszynowe. Resztę będziemy prawdopodobnie sami wykańczać i z mojego kosztorysu wynika że spokojnie w tej kwocie się wyrobimy i to z zapasem 10%. (również system ogrzewania z kotłem na ekogroszek jednak bez oczyszczali ponieważ mamy już wykonane przyłącze kanalizacyjne na działce)

Edytowane przez Marek88.8

Cześć.

My wzieliśmy 270 tys kredytu na budowe z tym ze fundament mielismy juz wczesniej za wlasna kase zrobione, mysle ze 300 tys to jest górna kwota zeby zamknąć budowę i urządzić dom. Jak latem skończymy podzielę się ile ogolnie wyszlo

My wzieliśmy 270 tys kredytu na budowe z tym ze fundament mielismy juz wczesniej za wlasna kase zrobione, mysle ze 300 tys to jest górna kwota zeby zamknąć budowę i urządzić dom. Jak latem skończymy podzielę się ile ogolnie wyszlo

Ja wiem, że kredyt to indywidualna sprawa, ale na dzień dzisiejszy kredyt na 270 tys to dla mnie kopanie własnego grobu (przy założeniu że zarobki są mniejsze niż średnia krajowa) ;-) Nic złego na myśli nie mam, wiadomo :-)

My za gotówkę zrobiliśmy fundamenty,ściany oraz strop - czyli parter mamy :) (nie licząc zakupu działki, również za gotówkę kupioną) na resztę myślimy wziąć 180 tyś kredytu a i tak wydaje mi się, że to kwotą zaporowa. Do kwoty kredytu doliczam pieniądze ze sprzedaży mieszkania, więc chyba damy radę w nim zamieszkać, co? :)

Ja wiem, że kredyt to indywidualna sprawa, ale na dzień dzisiejszy kredyt na 270 tys to dla mnie kopanie własnego grobu (przy założeniu że zarobki są mniejsze niż średnia krajowa) ;-) Nic złego na myśli nie mam, wiadomo :-)

My za gotówkę zrobiliśmy fundamenty,ściany oraz strop - czyli parter mamy :) (nie licząc zakupu działki, również za gotówkę kupioną) na resztę myślimy wziąć 180 tyś kredytu a i tak wydaje mi się, że to kwotą zaporowa. Do kwoty kredytu doliczam pieniądze ze sprzedaży mieszkania, więc chyba damy radę w nim zamieszkać, co? :)

Dla mnie 180 to też kwota zaporowa. Biorę 100 tys na dokończenie na 15 lat. Z zamiarem wcześniejszych nadpłat, jednak to czas pokaże jak będzie z pracą. Więcej nie specjalnie się opłaca.

Skoro macie mieszkanie na sprzedaż to na Twoim miejscu sprzedałbym najpierw mieszkanie, budował i później myślał o ewentualnym kredycie. Bo jakoś dużo się wydaje skoro strop jest + 180 + mieszkanie. Nie lepiej wykorzystać najpierw wszystkie możliwe własne środki? (zależy jeszcze ile warte mieszkanie)

Edytowane przez Marek88.8

Marek, musimy gdzieś mieszkać na ten czas budowy. Nie opłaca nam się iść na wynajem 4 osobową rodziną; poza tym, póki dzieciaki chodzą do szkoły musimy na ten jeszcze rok szkolny pomieszkać tutaj gdzie teraz.

Co masz na myśli pisząć "jakoś dużo się wydaje skoro strop jest + 180 + mieszkanie" ?? :)

Marek, musimy gdzieś mieszkać na ten czas budowy. Nie opłaca nam się iść na wynajem 4 osobową rodziną; poza tym, póki dzieciaki chodzą do szkoły musimy na ten jeszcze rok szkolny pomieszkać tutaj gdzie teraz.

Co masz na myśli pisząć "jakoś dużo się wydaje skoro strop jest + 180 + mieszkanie" ?? :)

Miałem na myśli że do stropu robicie z gotówki, kredyt 180 i mieszkanie około 250. To dużo jak na ten dom. Ale rozumiem, jeśli nie macie gdzie mieszkać przez czas budowy to wszystko jasne :)