Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY ALABASTROWEJ 21 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

Podane kwoty są kwotami rzeczywistej realizacji tego etapu budowy, w takim zakresie jak opisano, z uwzględnieniem średniej jakości materiałów (tzn. nie najtańsze), określone na podstawie kilku otrzymanych wycen.

W mojej ocenie podawane przez Pana kwoty są często poniżej poziomu rynkowego i mogą być mylące dla potencjalnych zainteresowanych, ponieważ realne ceny mogą być wyższe.

Pozdrawiam

Zgadzam się. U nas sam piec z podajnikiem heitz kosztował 10 700 zł.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podane kwoty są kwotami rzeczywistej realizacji tego etapu budowy, w takim zakresie jak opisano, z uwzględnieniem średniej jakości materiałów (tzn. nie najtańsze), określone na podstawie kilku otrzymanych wycen.

W mojej ocenie podawane przez Pana kwoty są często poniżej poziomu rynkowego i mogą być mylące dla potencjalnych zainteresowanych, ponieważ realne ceny mogą być wyższe.

Pozdrawiam

Trzeba szukać dobrych ekip z dobrymi cenami i dobrymi materiałami. Również miałem droższe wyceny tylko po co mam przepłacać skoro mogę mieć to samo w mniejszej cenie? Skoro Pana stać na wydawanie większej gotówki za tą samą usługę to proszę bardzo, Pana prawo.

Dobry wieczór,

wraz z mężem chcemy wybudować dom przy alabastrowej 31 to samo co 21 tylko inna elewacja. Mam pytanie ile można zaoszczędzić budując ten dom systemem gospodarczym a nie zlecając jednej firmie wybudowanie do stanu deweloperskiego . Czy ktoś z Państwa jest mi w stanie odpowiedzieć czy 250 tys, wystarczy na wybudowanie tego domu.

Dziękuje i pozdrawiam

Dobry wieczór,

wraz z mężem chcemy wybudcać dom przy alabastrowej 31 to samo co 21 tylko inna elewacja. Mam pytanie ile można zaoszczędzić budując ten dom systemem gospodarczym a nie zlecając jednej firmie wybudowanie do stanu deweloperskiego . Czy ktoś z Państwa jest mi w stanie odpowiedzieć czy 250 tys, wystarczy na wybudowanie tego domu.

Dziękuje i pozdrawiam

W moim przypadku nie bylabym w stanie sie wprowadzic poniewaz ja wybieram materialy nie z najnizszej polki gdyz buduje dom na lata a nie z mysla ze za 5 lat sie kupi nowe. na chwila obecna mam SSO i wydalam juz ok 140tys.

Rowniez sie z toba zgadzam. p marku pana koszty ponoszone sa bardzo zanizone. co do ekip to ja wzielam ekipe ktora buduje dobrze. mialam oferty tych " dobrych ekip za dobra cene" ktora mi oferowala budowe domu za polowe ceny tego co teraz zaplace, i weszli by mi w d.... zebym ich tylko wziela. skoro sa tacy dobrzy to czemu nie maja zlecen.....

W moim przypadku nie bylabym w stanie sie wprowadzic poniewaz ja wybieram materialy nie z najnizszej polki gdyz buduje dom na lata a nie z mysla ze za 5 lat sie kupi nowe. na chwila obecna mam SSO i wydalam juz ok 140tys.

Źle z formułowałam pytanie, 250 tys. na stan tzw. deweloperski , bo nie wiem jak inaczej się nazywa.

Witajcie, to i ja pochwale się dotychczasowym stanem domu :)DSC_0124.jpgDSC_0125.jpgDSC_0126.jpg20161116_122407.jpg

markla, myślę że 250 tyś na stan deweloperski to powinno spokojnie wystarczyć, zwłaszcza że piszesz tu o budowie systemem gospodarczym. Ja także buduje takim systemem i na dzień dzisiejszy nie przekroczyłem jeszcze 200 tyś.

Edytowane przez juman31

Witajcie, to i ja pochwale się dotychczasowym stanem domu :)[ATTACH=CONFIG]374445[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374446[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374447[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374448[/ATTACH]

markla, myślę że 250 tyś na stan deweloperski to powinno spokojnie wystarczyć, zwłaszcza że piszesz tu o budowie systemem gospodarczym. Ja także buduje takim systemem i na dzień dzisiejszy nie przekroczyłem jeszcze 200 tyś.

Juman31 co to za kolor podbitki ? Jest super :) :rolleyes:

Witajcie, to i ja pochwale się dotychczasowym stanem domu :)[ATTACH=CONFIG]374445[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374446[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374447[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]374448[/ATTACH]

dzięki wielkie za odpowiedź piękny dom ( mam nadzieję , że nasz też tak będzie wyglądał :)) , trochę mi rozświetliłeś temat. A powiedz mi są pracę które robisz sam czy wszystko zlecasz firmom?Ile czasu zajeło Tobie wybudowanie do obecnego stanu? i jeszcze pytanko gdzie budujesz swój dom?

Pozdrawiam serdecznie

dzięki wielkie za odpowiedź piękny dom ( mam nadzieję , że nasz też tak będzie wyglądał :)) , trochę mi rozświetliłeś temat. A powiedz mi są pracę które robisz sam czy wszystko zlecasz firmom?Ile czasu zajeło Tobie wybudowanie do obecnego stanu? i jeszcze pytanko gdzie budujesz swój dom?

Pozdrawiam serdecznie

Firma jedynie robiła mi pokrycie dachu (bez konstrukcji), tynki wylewki i ocieplenie. Reszta to nasza własna praca. Budowe zaczeliśmy na wiosne 2015, mam nadzieje że na kolejne święta wejdziemy :)

Edytowane przez juman31

Rowniez sie z toba zgadzam. p marku pana koszty ponoszone sa bardzo zanizone. co do ekip to ja wzielam ekipe ktora buduje dobrze. mialam oferty tych " dobrych ekip za dobra cene" ktora mi oferowala budowe domu za polowe ceny tego co teraz zaplace, i weszli by mi w d.... zebym ich tylko wziela. skoro sa tacy dobrzy to czemu nie maja zlecen.....

Moi ludzie mają tyle zleceń że aby do mnie weszli na budowę w marcu musiałem ustalać terminy w czerwcu rok wcześniej. Ludzie polecani przez znajomych. Ale jak kto lubi. Najlepsze w tym kraju jest myślenie że jak wykonawca ma niższe stawki za robotę to jest słaby. Stać Cię pani Ewelino to płać 3 razy więcej za to samo. Mnie nie stać więc szukam alternatywy. Koniec tematu. Pozdrawiam

340 tys. zł w tylu zamknąłem budowę wraz z wykończeniem, meblami, wyposażeniem, ogrodzeniem i kostką. Wszystko na bieżąco było notowane. Hydraulika wraz z CO 29 tys zł. Czekam tylko na bramę wjazdową z furtką koszt 5tys i bedzie juz wszystko. Czyli wraz z działką zamykam się spokojnie w 400tys.

340 tys. zł w tylu zamknąłem budowę wraz z wykończeniem, meblami, wyposażeniem, ogrodzeniem i kostką. Wszystko na bieżąco było notowane. Hydraulika wraz z CO 29 tys zł. Czekam tylko na bramę wjazdową z furtką koszt 5tys i bedzie juz wszystko. Czyli wraz z działką zamykam się spokojnie w 400tys.

Brawo za tak wspaniały wynik. Ja się sprężam żeby z samą wykończeniówką wraz z wyposażeniem, zmieścić się w 200.

Podziwiam ;)

Ogólnie, nie powinno się kosztów porównywać. Bo jeden i ten sam budynek można z firmą postawić w niecały rok, a można go samemu stawiać 3 lata. Co przekłada się na koszta. Dochodzi do tego wybór materiałów i konkretnych technologii. Oraz rodzaj i standard wykończenia. Ktoś może się zadowolić panelami za 17 zeta z OBI a drugi wyłoży sobie podłogi np. drewnen egzotycznym 300 zł za metr. Tak samo meble, farby, armatura, agd, drzwi, gres itd.

Mam pytanie budowałeś sam czy wszystko zlecałeś firmie, pytam bo mam wyceny po 300 tys. do stanu deweloperskiego.