Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY ALABASTROWEJ 21 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dokładnie... Koszta mają na celu przybliżenie nowym inwestorem co i jak. Najwięcej idzie na wykończeniówkę, płytki, schody, ocieplenie poddasza, elewacja itp.

Sam stan surowy z oknami, drzwiami i dachem wyniósł mnie ok 117tys zł i nic mnie nie obchodziło oprócz wody i prądu. Rozpoczęcie budowy w marcu ubiegłego roku.

My startujemy z budową domu przy alabastrowej 21 w kwietniu/maju w dolnośląskim. Budżet na budowę 330 tys. Budowa systemem gospodarczym zlecając poszczególne etapy prac wybranym ekipom budowlanym. Jak u Was koszty się rozkładały? U mnie na razie wygląda to tak:

* projekt 2100 zł

* robocizna SSO za 37 tys (wszystkie narzędzia plus koparka do zdjęcia humusu po stronie ekipy budowlanej). Miałem też ekipę za 31 tys. ale ta którą wybraliśmy zrobiła na nas dobre wrażenie, dodatkowo polecani przez kierownika i inwestorów, którym budowali dom.

* kierownik budowy 3 tys. (na budowie po każdym etapie i w przypadku, gdy stwierdzę, że zachodzi taka potrzeba przyjeżdża dodatkowo)

* architekt 2200 zł (zmian raczej sporo, al to kosmetyka) - kierownik budowy jest u nas architektem, ponieważ posiada takie uprawnienia.

* elektryk za podłączenie skrzynki (materiał + robocizna) 800 zł

I na razie to tyle. Jak u Was kształtowały się podobne koszta?

Ależ tu zdania podzielone. My budujemy od wrzesnia 2015. Na chwilę obecną wydaliśmy ok. 200 tyś. Jak zaczynaliśmy to myślałam, że w tej kwocie to wstępnie wejdziemy do domu. Dodam jednak, że nasz dom w połowie jest podpiwniczony więc tu wyszło nam więcej finansowo. Ale myslę, ze oczywiście można budować i ten dom za 500 tyś jeśli komuś się tak podoba i go na to stać. Wszystko zależy jakich materiałów się użyje. Hydraulika, piec to u nas koszt 23 tyś. zł. Na dole podłogówka+ grzejniki w salonie, oczywiście łazience i na klatce schodowej oraz w pokojach na górze. Docieplenie poddasza w wykonaniu męża więc zaoszczędziliśmy, tak samo jeśli chodzi o docieplenie zewnętrzne. Brakuje farby podkładowej, tynku i elementów wykończeniowych. Zima nam przeszkodziła więc poczeka. Jesteśmy w środku, montaż kuchni w styczniu, czekamy na płytki. Łazienka na górze czeka na późniejsze czasy. Płytki do łazienki na dole zakupione, czekają na położenie. Myślę sobie tylko, że nie można nikogo krytykować to jak buduje, bo każdy robi to po swojemu, jak mu się podoba i na ile go stać:yes:

Buczki jakieś foty inspiracyjne poproszę ;) Ostatnio rozmyślamy nad wykończeniówką i narazie nie ma konkretnej inspiracji.

Narazie jesteśmy w trakcie ustalania kuchni- projekt jest, ale nie wiem czy już końcowy. Będziemy wstawiać w styczniu to wtedy wrzucę. Na pewno w kuchni będą płytki jasne na podłodze, takie same w przedpokoju i we wiatrołapie , a w salonie panele. W kuchni na ścianie białe płytki abisso tubądzin.

Narazie jesteśmy w trakcie ustalania kuchni- projekt jest, ale nie wiem czy już końcowy. Będziemy wstawiać w styczniu to wtedy wrzucę. Na pewno w kuchni będą płytki jasne na podłodze, takie same w przedpokoju i we wiatrołapie , a w salonie panele. W kuchni na ścianie białe płytki abisso tubądzin.

U mnie w kuchni te same płytki na ścianie <3

U mnie w kuchni te same płytki na ścianie <3

Miło słyszeć, ze ktoś ma podobny gust. Ja zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem dekoru białego i umieścić go zaraz pod szafkami wiszącymi. Co o tym myślisz? Jaka jest twoja wizja? Przyda się rada drugiego bo u na płytki musimy położyć do stycznia bo będą meble. Podoba mi się listwa metaliczna, ale chyba zbyt droga. Dekor jest znacznie tańszy, tym bardziej , że te płytki do tanich nie należą:no:

Miło słyszeć, ze ktoś ma podobny gust. Ja zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem dekoru białego i umieścić go zaraz pod szafkami wiszącymi. Co o tym myślisz? Jaka jest twoja wizja? Przyda się rada drugiego bo u na płytki musimy położyć do stycznia bo będą meble. Podoba mi się listwa metaliczna, ale chyba zbyt droga. Dekor jest znacznie tańszy, tym bardziej , że te płytki do tanich nie

należą:no:

Powiem szczerze mi się podoba prostota więc, u nas wylądują same płytki. Ja ogólnie nie przepadam za dekorami ;). Ale to tylko rzecz gustu. U nas tak samo kuchnia będzie gotowa max. pod koniec stycznia. Więc płytki myślę, że bie długo wylądują na ścianie. Pozdrawiam ;)

• 3 weeks później...
Witam wszystkich Forumowiczów! Wspólnie z Mężem zastanawiamy się nad realizacją tego projektu (Dom przy alabastrowej 21). Oczywiście bez drobnych zmian kosmetycznych się nie obejdzie :) Czy ktoś z Was jest może z okolic Warszawy i byłby tak uprzejmy pokazać nam swój stan surowy? O wiele łatwiej byłoby nam się zdecydować widząc jak w rzeczywistości wygląda:) Za wszelkie informacje dotyczące budowy, kosztów oraz zdjęcia będziemy ogromnie wdzięczni:) Pozdrawiam.

Witam,

Duzo czytam, ogladam co postawiliscie albo co macie w planach. U jednego z uzytkownikow bylem nawet zobaczyc dom na zywo. Nadszedl dzien zeby pochwalic sie swoimi dokonaniami.

Buduje dom przy alabastrowej 20 w okolicach Gliwic. Link do kilku zdjec:

https://goo.gl/photos/avhwR39uGAvFkY2Z8

SSO ze sciankami dzialowymi, ktorych jeszcze nie ma bedzie mnie kosztowac nieco mniej niz 100tys. zl (w tym ogrodzenie, blaszany garaz itp).

Trzeba bylo wykonac dodatkowe wzmocnienia z powodu budowy na szkodach gorniczych, co troche widac na zdjeciach. Sa dodatkowe slupy i trzpienie, nie widac fundamentow a tam tez bylo sporo dodatkow. Na terenach 'normalnych' na pewno da sie wybudowac taniej - samemu bez firmy. U mnie firma byla tylko do dachu. Jego koszt razem z materialem (wiezba, dachowka, rynny, pozostale akcesoria) to 37tys. Dachowka Koramic Alegra 9 kolor antracyt.

W razie pytan służę pomocą ;)

Pozdrawiam,

Adam