ewaimariusz 28.06.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek1333 28.06.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 A o jakiej lambdzie dajecie welne bo szczerze to myslalem dac dwa razy 15 cm lambda 35 ale nie wiem juz sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 03.07.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2017 My dajemy 2x 32 wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wadrian1 04.07.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 64 cm ocieplenia to ci się metraż domu zmniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek1333 12.07.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Podejrzewam że pisąc 2x32 chodzi o opor przenikliwości 2x lambda 0,032 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 30.07.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2017 Czy ktoś z Was znalazł rozwiązanie i zdecydował się na usunięcie słupów drewnianych do podtrzymywania dachu na poddaszu?Ci co je mają czy bardzo rzucają się w oczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszk07 31.07.2017 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Czy ktoś z Was znalazł rozwiązanie i zdecydował się na usunięcie słupów drewnianych do podtrzymywania dachu na poddaszu? Ci co je mają czy bardzo rzucają się w oczy? Ja u siebie zamiast drewnianych słupów w ściankach działowych robię żelbetowe słupy od samego stropu. Są one grubości ściany (12 cm x 12 cm) więc po otynkowaniu nie będzie ich wcale widać. Z drewnianymi słupami jest taki problem, że co by się z nimi nie zrobiło to zawsze będzie pękać w miejscu styku ze ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 04.08.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 Ha ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 04.08.2017 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2017 64 cm ocieplenia to ci się metraż domu zmniejszy Ha ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid3p 13.08.2017 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Witam wszystkich. Dwa miesiące temu zaczełem budowe alabastra 21 Fundamenty zrobiła mi znajoma firma w miare szybko i dobrze. Kanalize rozprowadziłem samemu z pomocą szwagra wylałem chudziaka i od dwóch tygodni muruje troche mi się zchodzi bo robie to sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid3p 13.08.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2017 Oczywiscie szwagier mi pomaga w wolnych chwilach bo bez niego ciężko by było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 14.08.2017 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2017 Ja u siebie zamiast drewnianych słupów w ściankach działowych robię żelbetowe słupy od samego stropu. Są one grubości ściany (12 cm x 12 cm) więc po otynkowaniu nie będzie ich wcale widać. Z drewnianymi słupami jest taki problem, że co by się z nimi nie zrobiło to zawsze będzie pękać w miejscu styku ze ścianą. O to właśnie chodzi - jest to rzecz, która mi spędza sen z powiek W projekcie jest 16cmx16cm - pomysł z żelbetowymi słupami bardzo ciekawy. Czy ktoś mógłby wstawić zdjęcia poddasza? W miejscu łączenia ściana/słup. Zdjęca przed wykończeniem i po nim by się przydały Ogólnie rzecz biorąc na razie jestem przekonany do drewnianych słupów (więźba już zamówiona) i ścianek z karton gipsu (podwójna ściana na stelażu a pomiędzy piana PUR lub wełna). Słupy z obłożony ramą metalową i również obudowany karton-gipsem (koniecznie pozostawiona pomiędzy ramą, a słupem dylatacja). Plus takiego rozwiązania to bardziej dźwiękoszczelne pomieszczenia, ale trwałość takiej ściany jest niższa, Niestety przy słupach drewnianych duża szansa na popękanie styku słupa i sciany murowanej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek1333 16.08.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2017 Część, za kazdym razem zapomianm o zdjeciach dla cb ale ja mam zrobione slupy z żelbetu zatynkpwane i szczerze polecam. Kolega ma slupy drewniane i cały czas mu pekaja impregnuje i itak widac... Mysli je teraz zabudowac jakimis listwami ale i tak wedlug mnie za 2-3 lata bedzie to widac... Belka sie skreci i listwa z nimi. Doradzili mi murarze zeby zalać i zapomnialem o temacie... No chyba ze błazerie bedziess na górze robił albo coś w stylu góralskim to możesz coś pomyśleć o belkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszk07 17.08.2017 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 O to właśnie chodzi - jest to rzecz, która mi spędza sen z powiek W projekcie jest 16cmx16cm - pomysł z żelbetowymi słupami bardzo ciekawy. Czy ktoś mógłby wstawić zdjęcia poddasza? W miejscu łączenia ściana/słup. Zdjęca przed wykończeniem i po nim by się przydały Ogólnie rzecz biorąc na razie jestem przekonany do drewnianych słupów (więźba już zamówiona) i ścianek z karton gipsu (podwójna ściana na stelażu a pomiędzy piana PUR lub wełna). Słupy z obłożony ramą metalową i również obudowany karton-gipsem (koniecznie pozostawiona pomiędzy ramą, a słupem dylatacja). Plus takiego rozwiązania to bardziej dźwiękoszczelne pomieszczenia, ale trwałość takiej ściany jest niższa, Niestety przy słupach drewnianych duża szansa na popękanie styku słupa i sciany murowanej, Przy zachowaniu dylatacji podczas zabudowy płytami regipsowymi może nie będzie pękać, ale będzie kilka, kilkanaście centymetrów wystawać ze ściany (chyba że będziesz robił bardzo grube ściany. W przyszłości może to przeszkadzać bo nie dosunie się nic do ściany. A słupy wychodzą nie w rogach, a praktycznie na środku ścian. W przypadku ściany do garderoby słup stanowi krawędz otworu drzwiowego. W przypadku ścian z karton gipsu też można zaszalować i zalać same słupy i reszte zrobić na stelażu. Jak robiłem dach to też nie miałem jeszcze ścianek działowych, więc dach podparli na słupach tymczasowych przestawionych o jakieś 50cm, a później zrobiłem ścianki, zalałem słupy żelbetowe, podbiłem dach i usunąłem tymczasowe słupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 17.08.2017 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Panowie dziękuję za opinię. Co do słupów lanych to jakim cudem robiliście to po wykonaniu stropu? Przecież wylewając strop należy pozostawić druty zbrojeniowe w miejscu, gdzie ma być słup, czy mylę się? Kolejna sprawa to jak wylać słup jak cała konstrukcja dachu się opiera na tym słupie po jego wykoaniu. Teoretycznie taki słup drewniany jest nie do wyciągnięcia, a jak póżniej zaszalować i wylać słup betonowy dodatkowo? Lolek - bardzo proszę o zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominokat 26.08.2017 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2017 Widzę wszyscy zajęci mocno i coraz mniej się dzieje Proszę pochwalcie się swoimi wnętrzami szukam inspiracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukaszk07 28.08.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2017 Panowie dziękuję za opinię. Co do słupów lanych to jakim cudem robiliście to po wykonaniu stropu? Przecież wylewając strop należy pozostawić druty zbrojeniowe w miejscu, gdzie ma być słup, czy mylę się? Kolejna sprawa to jak wylać słup jak cała konstrukcja dachu się opiera na tym słupie po jego wykoaniu. Teoretycznie taki słup drewniany jest nie do wyciągnięcia, a jak póżniej zaszalować i wylać słup betonowy dodatkowo? Lolek - bardzo proszę o zdjęcia. Optymalnie byłoby wystawić zbrojenie ze stropu przed jego zalaniem. Ale z drugiej strony drewniany słup tez nie jest w żaden sposób związany ze stropem. Jak pomiędzy betonowe słupy a płotew podbijesz klinami to te drewniane się odciążą i można je wyciągnąć bez problemu.Zz jednym miałem problem bo był przybity gwoździem do płotwy, ale wystarczyło go podciąć piłą i wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid3p 16.09.2017 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2017 (edytowane) Witam wszystkich jakiś czas temu zacząłem budowę alabastra 21 stawiam go praktycznie samemu więc trochę mi się z chodzi. Trochę w nim pozmieniałem od wysokości budynku po wielkość i układ drzwi czy okien a tak wgląda. Edytowane 17 Września 2017 przez dawid3p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wybuduję czy nie 08.10.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Skończony etap stanu surowego otwartego z dachem Poniżej kilka fotek - jeszcze okna i koniec budowy na ten rok - ufff.... http://img25.otofotki.pl/obrazki/vy424_1.jpg http://img25.otofotki.pl/obrazki/qa291_2.jpg http://img25.otofotki.pl/obrazki/uk236_3.jpg http://img25.otofotki.pl/obrazki/rd911_4.jpg http://img25.otofotki.pl/obrazki/qn365_5.jpg http://img25.otofotki.pl/obrazki/fg257_6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ruda maruda 11.10.2017 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 A u nas tak. Macie jakiś inny układ na górze. My mamy Alabastra 34. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts