Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY ALABASTROWEJ 21 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej. A jak z oknami? zmieniał ktoś wymiary okien? Wiem, że dużo osób zamienia w salonie okno z drzwiami ( my też tam zrobimy). Chcemy "wyciągnąć" dach na calej dłuższej części domu od strony salonu i zastanawiam się czy nie będzie przez to zbyt mało światła. NIe wiem czy zrobić większe drzwi czy po prosty ze dwa okna i takie węższe drzwi. Chociaż w sumie moze wyjść na to samo, kwestwia wyglądu.

my na pewno zmienimy kilka okien, w salonie to boczne zostanie raczej przesuwne a od strony ogrodu planuję powiększyć i zrobić dwuskrzydłowe otwierane lecz standardowo. Dodaję jedno okno na schodach i zastanawiam się czy nie zrobić małego w garderobie, zamienię okno w garażu na luksfery.

anna.cze

Działkę mam w powiecie Żnin czyli z drugiej strony Bydgoszczy. Ale to nie problem się zgadać i zobaczyć. Alabaster 34 ma układ taki sam tyle że 30m2 więcej powierzchni. W tym roku zaczynacie? To jak będziecie mieli stan surowy chętnie bym zobaczył na żywo :)

Edytowane przez Marek88.8

prośba do Was,

Jestem w trakcie adaptacji projektu gotowego, pan adoptujący mówi, że musimy posiadać warunki techniczne przyłączy energ., wod-kan., itepe...

składając do urzędu gminy wniosek o warunki zabudowy występowaliśmy również do Enea oraz do Zakładu Usług Komunalnych o owe warunki, żeby ustalili te warunki

I czy teraz?

Posiadamy te warunki (dostaliśmy pismo od Enea, że istnieją techniczne warunki przyłącza) a facet mówi, że to nie jest to,..... a więc co? ja się pytam?

Kto pomoże? wydaje nam się że są to przedstawione warunki techniczne przyłącza

Pozdrawiam

Dostaliście warunki techniczne przyłączenia ,czy zapewnienie dostawy.

Jeżeli to warunki przyłączenia powinna tam być kalkulacja kosztów oraz umowa do podpisania.

Dostaliśmy dwie umowy do podpisania.

Jakieś koszty również zostały wyszczególnione..czyli powinny to być warunki techniczne przyłączenia.

Prośba

Może ktoś wstawić zdjęcie dolnej łazienki i kuchni. Zastanawia mnie jak została tam rozwiązana kwestia wentylacji, bo nie widzę komina. Może jakiś kanał w posadce dołączony do komina przy kominku?

Wentylacja w całym domu (oprócz kotłowni i garażu) w domu przy alabastrowej jest mechaniczna z odzyskiem ciepła, tak przynajmniej mam w swoim egzemplarzu napisane (ja mam alabastra 34), zakładam więc, że i w alabastrze 21 będzie taka sama.

Kuchnia i dolna łazienka są połączone ciągami wentylacyjnymi z tzw rekuperatorem, wyżej na poddaszu również. Piszę to z własnej obserwacji z kart projektu, ale niech ktoś mądrzejszy w tym temacie się wypowie :)

być może taka odpowiedź nie jest pełna i wyczerpująca :)

Wentylacja w całym domu (oprócz kotłowni i garażu) w domu przy alabastrowej jest mechaniczna z odzyskiem ciepła, tak przynajmniej mam w swoim egzemplarzu napisane (ja mam alabastra 34), zakładam więc, że i w alabastrze 21 będzie taka sama.

Kuchnia i dolna łazienka są połączone ciągami wentylacyjnymi z tzw rekuperatorem, wyżej na poddaszu również. Piszę to z własnej obserwacji z kart projektu, ale niech ktoś mądrzejszy w tym temacie się wypowie :)

być może taka odpowiedź nie jest pełna i wyczerpująca :)

Dzięki za odpowiedź.

Byłem pewien, że grawitacyjna. Nie sprawdziłem tego przed zakupem projektu alabastra 34, a projekt od razu dałem do adaptacji . No cóż w takim razie będę miał mechaniczną. Mam nadzieję, że będzie się sprawdzała. Wydawało mi się, że w salonie oraz kotłowni widziałem kominy i to mnie zmyliło. :(

Też będziesz budował alabastra 34? wydawało mi się, że pisałeś gdzieś o wersji 100m...ale być może się pomyliłam

Znasz już cenę budowy? rozmawialeś z jakąś ekipą? chociazby poszczególne etapy

Trochę się martwię ceną tej mechanicznej wentylacji, ale może to też nie wygląda tak tragicznie :)

jeszcze jedno :)

Ja się w sumie nie znam, ale być może nie musisz robić tej mechanicznej wentylacji, muszę to z kimś obgadać.

Jesli chodzi o kominy to w kotłowni rzecz jasna musi być komin, tak samo jeśli chcesz być uzytkownikiem kominka, ale niektórzy robią jeden komin mając piec na PS oraz kominek (czy to prawda?)

- zwiększyłem wiatrołap kosztem łazienki

- dodałem okna dachowe w garderobie, pokoju z wyjściem na balkon i nad schodami oraz okno w garażu

- zwiększyłem okna w salonie, aby taras był rogowy z dwóch boków domu w zależności od nasłonecznienia (ustawienie domu będzie niekorzystne względem południa) oraz poszerzyłem balkon nad tarasem na szerokość okna

- schody na poddasze bez zabudowy (drewniane lub nierdzewki, a może inne)

Wszystko podobnie jak na rysunkach powyżej

Edytowane przez bazyleks