bazyleks 20.05.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 (edytowane) Też będziesz budował alabastra 34? wydawało mi się, że pisałeś gdzieś o wersji 100m...ale być może się pomyliłam Znasz już cenę budowy? rozmawialeś z jakąś ekipą? chociazby poszczególne etapy Trochę się martwię ceną tej mechanicznej wentylacji, ale może to też nie wygląda tak tragicznie Na dniach powinienem dostać pozwolenie na budowę. W tym roku chcę postawić jeszcze stan surowy otwarty. Edytowane 24 Listopada 2015 przez bazyleks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.cze 20.05.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Zmiany fajne. Tez zmieniamy okno w salonie (tzw wyjsciowe na ogród) na rozwierne lecz dwuskrzydłowe - ale tylko dlatego, że zmieniam bieg schodów i salon zmniejszy się o 1 m i jak to wszystko potem poustawiać(?) Raczej i również taras będę miała narożny, wyjście z 2 stron, lecz to okno nad balkonem bedzie miało taki wymiar jak w projekcie. Nad oknem w garderobie nadal się zastanawiam.Na schodach wstawiam okno połaciowe również.Teraz się zastanawiam czy będę miała wystarczająco dużo światła w pokoju dziennym, gdybym obstawiała tylko te dwa okna wyjściowe. Wiem, że to śmieszne pytanie, ale pustaki zwykle to np. Ytong, Solbet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazyleks 20.05.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 Najprawdopodobniej z PREFBET Śniadowo bo tu w naszym regionie cieszy się dobrą opinią i dużym zainteresowaniem, no i może jakiś rabat dadzą gdy się u nich zamówi beton na fundamenty i strop. Zobaczę jak ceny u innych producentów i opinie. Jeżeli chodzi o wielkość okien to żona chciała takie duże bo będziemy mieli niezły widok i szkoda go nie wykorzystać. Przekonałem się co dają duże okna w domu w którym mieszkam, gdy powiększyłem wyjście na taras z kuchni. Pewnie zimą będą większe straty ciepła, ale buduję mniejszy dom a z okien rezygnować nie chcę. Trzeba będzie zainwestować w dobre pakiety trzyszybowe i ze 40 cm styropianu pod chudziak. Czy doprowadzacie powietrze do kominka pod posadzką, bo wiem, że jest to niezbędne (rura PCV śr. min 160). Jeżeli w domu ma być rekuperator to skąd czerpać powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.cze 21.05.2015 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Powietrze będzie czerpane z czerpni zamontowanej (wg projektu) w ścianie między garażem a kotłownią., wyrzutnia na dachu w łazience górnejNie mam pojęcia czy powietrze do kominka musi być pod posadzką; będę pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazyleks 21.05.2015 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Powietrze do kominka musi być doprowadzone na 100%. Niektórzy instalatorzy nie podejmą się nawet montażu wkładu kominka bez doprowadzonego powietrza - względy bezpieczeństwa. Myślę, że w przypadku tego domu pod posadzką najwygodniej chyba, że jest to w projekcie rozwiązane w jakiś inny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.cze 21.05.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Wygooglowałam coś takiego: Najlepiej więc doprowadzić powietrze do kominka specjalnym ocieplonym (by nie wyziębiać posadzki) kanałem w podłodze o średnicy co najmniej 160 mm, z przepustnicą pozwalającą zamknąć wlot do kanału, gdy kominek nie jest używany.Zamiast kanału można zamontować w oknach lub w ścianach specjalnie dobrane nawiewniki powietrza. Jest to jednak rozwiązanie mniej wygodne, choć zalecane w każdej innej sytuacji jako bardzo skuteczny sposób doprowadzenia powietrza do celów wentylacyjnych. W domu z wentylacją mechaniczną nawiewno-wywiewną konieczne jest takie zrównoważenie strumieni powietrza nawiewanego i wywiewanego, by ilość powietrza doprowadzanego kanałami nawiewnymi była równa ilości powietrza usuwanego kanałami wywiewnymi. Ma to zabezpieczyć kominek przed odwracaniem ciągu w kanale dymowym. W domu z wentylacją nawiewno-wywiewną okna powinny być szczelne. Dlatego niewskazany jest montaż nawiewników, których zadaniem byłoby doprowadzenie powietrza do kominka. Powietrze do spalania trzeba doprowadzić podpodłogowym kanałem z przepustnicą otwieraną na czas palenia w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazyleks 21.05.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Czyli trzeba pamiętać o czerpni do kominka, bo inaczej kucie posadzki a to już kosztuje. Wyczytałem również, że rura doprowadzająca powietrze musi być odpowiednio ocieplona ze względu na skraplanie pary wodnej. Zastanawiałem się, czy w projekcie przewidziany został jakiś kanał na dystrybucję gorącego powietrza z kominka, czy trzeba o tym samemu pomyśleć i zostawić przepust w stropie by go później nie kuć. Mam takie rozwiązanie w domu i jest to super sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.cze 25.05.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Może jakies nowe zdjęcia ktoś wrzuci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian3113 27.05.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian3113 27.05.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.cze 28.05.2015 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Dziękujemy. Oko się cieszy, dom nabiera tej atmosfery Powiedz mi, jakie masz okna oraz ile cię wyniosly? a dachówka? producent i kolor. Czy to jest alabaster 21? jesli tak proszę też napisz koszt dachu, bo w alabastrze 34 jest niewielka różnica w powierzchni dachu.... mniej więcej moge oszacować ile potrzebuję na mój Dzięki wielkie. aha, widzę, że budowanie wg projektu bez zmian, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.cze 28.05.2015 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 a pokażesz górną łazienkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian3113 28.05.2015 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Okna wraz z montażem wyniosły mnie 11tys. Producent Domel z Łomży. Dach to blachodachówka Podlasie Bial Met kolor czarny mat. Koszt całego dachu wraz z więźbą dachową z oknami dachowymi Fakro to 26tys zł 170 m2 blachy. Zmieniłem wymiary alabastra 21 to 11.30x8.70m i dodałem okno nad klatką schodową.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ula i Paweł 28.05.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Witam.To ile m2 ma teraz salon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wadrian1 01.06.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Pilnie potrzebuje koszty dachu wierzba , deskowanie , dachówka , robocizna dziekuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowinsk 05.06.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Nasz Alabaster 34 wygląda już tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazyleks 08.06.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Nasz Alabaster 34 wygląda już tak: [ATTACH=CONFIG]319616[/ATTACH] Witam. Z wielką uwagą sporo osób (w tym ja) na bieżąco śledzi Wasz blog. Ponieważ za kilka tygodni ruszam z budową wszystkie Wasze zdjęcia są dla mnie niezastąpione i dają mi pewne wyobrażenie o tym przedsięwzięciu. Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.cze 08.06.2015 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 glowinsk, my niebawem wyruszymy obejrzeć Twoją budowę tylko potrzebowałabym nr tel by się umówić konkretnie Nr tel napisz mi na priv. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OgorekAd 08.06.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Witam serdeczniew tym roku razem z narzeczoną planujemy ruszyć z budową Domu Przy Alabastrowej 21 - wszystkie dokumenty złożone, czekamy tylko za pozwoleniem na budowę.Mam pytanie do forumowiczów, którzy są już na dalszym etapie budowy - z jakich materiałów stawialiście fundamenty oraz ściany - nośne i działowe oraz w jakiej ilości musieliście je kupić.Będę wdzięczny za pomoc. Dom będzie powstawał w okolicach Konina w województwie wielkopolskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowinsk 08.06.2015 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 glowinsk, my niebawem wyruszymy obejrzeć Twoją budowę tylko potrzebowałabym nr tel by się umówić konkretnie Nr tel napisz mi na priv. Dzięki Proponuję wstrzymać się jeszcze 2-3 tygodnie jak będzie już dach i ścianki działowe. W tym tygodniu Majstry zaczną kłaść blachodachówkę Dam Ci znać jak już będzie co oglądać to się umówimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts