Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PRZY ALABASTROWEJ 21 pracownia GALERIA DOMÓW

Recommended Posts

Też będziesz budował alabastra 34? wydawało mi się, że pisałeś gdzieś o wersji 100m...ale być może się pomyliłam

Znasz już cenę budowy? rozmawialeś z jakąś ekipą? chociazby poszczególne etapy

Trochę się martwię ceną tej mechanicznej wentylacji, ale może to też nie wygląda tak tragicznie :)

Na dniach powinienem dostać pozwolenie na budowę. W tym roku chcę postawić jeszcze stan surowy otwarty.

Edytowane przez bazyleks

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zmiany fajne.

Tez zmieniamy okno w salonie (tzw wyjsciowe na ogród) na rozwierne lecz dwuskrzydłowe - ale tylko dlatego, że zmieniam bieg schodów i salon zmniejszy się o 1 m i jak to wszystko potem poustawiać(?) Raczej i również taras będę miała narożny, wyjście z 2 stron, lecz to okno nad balkonem bedzie miało taki wymiar jak w projekcie.

Nad oknem w garderobie nadal się zastanawiam.

Na schodach wstawiam okno połaciowe również.

Teraz się zastanawiam czy będę miała wystarczająco dużo światła w pokoju dziennym, gdybym obstawiała tylko te dwa okna wyjściowe.

Wiem, że to śmieszne pytanie, ale pustaki zwykle to np. Ytong, Solbet?

Najprawdopodobniej z PREFBET Śniadowo bo tu w naszym regionie cieszy się dobrą opinią i dużym zainteresowaniem, no i może jakiś rabat dadzą gdy się u nich zamówi beton na fundamenty i strop. Zobaczę jak ceny u innych producentów i opinie. Jeżeli chodzi o wielkość okien to żona chciała takie duże bo będziemy mieli niezły widok i szkoda go nie wykorzystać. Przekonałem się co dają duże okna w domu w którym mieszkam, gdy powiększyłem wyjście na taras z kuchni. Pewnie zimą będą większe straty ciepła, ale buduję mniejszy dom a z okien rezygnować nie chcę. Trzeba będzie zainwestować w dobre pakiety trzyszybowe i ze 40 cm styropianu pod chudziak.

Czy doprowadzacie powietrze do kominka pod posadzką, bo wiem, że jest to niezbędne (rura PCV śr. min 160). Jeżeli w domu ma być rekuperator to skąd czerpać powietrze?

Powietrze do kominka musi być doprowadzone na 100%. Niektórzy instalatorzy nie podejmą się nawet montażu wkładu kominka bez doprowadzonego powietrza - względy bezpieczeństwa. Myślę, że w przypadku tego domu pod posadzką najwygodniej chyba, że jest to w projekcie rozwiązane w jakiś inny sposób. :confused:

Wygooglowałam coś takiego:

Najlepiej więc doprowadzić powietrze do kominka specjalnym ocieplonym (by nie wyziębiać posadzki) kanałem w podłodze o średnicy co najmniej 160 mm, z przepustnicą pozwalającą zamknąć wlot do kanału, gdy kominek nie jest używany.

Zamiast kanału można zamontować w oknach lub w ścianach specjalnie dobrane nawiewniki powietrza. Jest to jednak rozwiązanie mniej wygodne, choć zalecane w każdej innej sytuacji jako bardzo skuteczny sposób doprowadzenia powietrza do celów wentylacyjnych.

W domu z wentylacją mechaniczną nawiewno-wywiewną konieczne jest takie zrównoważenie strumieni powietrza nawiewanego i wywiewanego, by ilość powietrza doprowadzanego kanałami nawiewnymi była równa ilości powietrza usuwanego kanałami wywiewnymi. Ma to zabezpieczyć kominek przed odwracaniem ciągu w kanale dymowym.

W domu z wentylacją nawiewno-wywiewną okna powinny być szczelne. Dlatego niewskazany jest montaż nawiewników, których zadaniem byłoby doprowadzenie powietrza do kominka. Powietrze do spalania trzeba doprowadzić podpodłogowym kanałem z przepustnicą otwieraną na czas palenia w kominku.

Czyli trzeba pamiętać o czerpni do kominka, bo inaczej kucie posadzki a to już kosztuje. Wyczytałem również, że rura doprowadzająca powietrze musi być odpowiednio ocieplona ze względu na skraplanie pary wodnej.

Zastanawiałem się, czy w projekcie przewidziany został jakiś kanał na dystrybucję gorącego powietrza z kominka, czy trzeba o tym samemu pomyśleć i zostawić przepust w stropie by go później nie kuć. Mam takie rozwiązanie w domu i jest to super sprawa.

Dziękujemy.

Oko się cieszy, dom nabiera tej atmosfery :)

Powiedz mi, jakie masz okna oraz ile cię wyniosly? a dachówka? producent i kolor. Czy to jest alabaster 21? jesli tak proszę też napisz koszt dachu, bo w alabastrze 34 jest niewielka różnica w powierzchni dachu.... mniej więcej moge oszacować ile potrzebuję na mój :)

Dzięki wielkie.

aha, widzę, że budowanie wg projektu bez zmian, tak? :)

Okna wraz z montażem wyniosły mnie 11tys. Producent Domel z Łomży. Dach to blachodachówka Podlasie Bial Met kolor czarny mat. Koszt całego dachu wraz z więźbą dachową z oknami dachowymi Fakro to 26tys zł 170 m2 blachy. Zmieniłem wymiary alabastra 21 to 11.30x8.70m i dodałem okno nad klatką schodową.Pozdrawiam

Nasz Alabaster 34 wygląda już tak:

[ATTACH=CONFIG]319616[/ATTACH]

Witam.

Z wielką uwagą sporo osób (w tym ja) na bieżąco śledzi Wasz blog. Ponieważ za kilka tygodni ruszam z budową wszystkie Wasze zdjęcia są dla mnie niezastąpione i dają mi pewne wyobrażenie o tym przedsięwzięciu.

Wielkie dzięki!

Witam serdecznie

w tym roku razem z narzeczoną planujemy ruszyć z budową Domu Przy Alabastrowej 21 - wszystkie dokumenty złożone, czekamy tylko za pozwoleniem na budowę.

Mam pytanie do forumowiczów, którzy są już na dalszym etapie budowy - z jakich materiałów stawialiście fundamenty oraz ściany - nośne i działowe oraz w jakiej ilości musieliście je kupić.

Będę wdzięczny za pomoc. Dom będzie powstawał w okolicach Konina w województwie wielkopolskim.

glowinsk,

my niebawem wyruszymy obejrzeć Twoją budowę :) tylko potrzebowałabym nr tel by się umówić konkretnie :)

Nr tel napisz mi na priv.

Dzięki

Proponuję wstrzymać się jeszcze 2-3 tygodnie jak będzie już dach i ścianki działowe. W tym tygodniu Majstry zaczną kłaść blachodachówkę ;)

Dam Ci znać jak już będzie co oglądać to się umówimy ;)