Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa mieszająca do ogrzewania podłogowego

hania 18

Recommended Posts

Witam, mam problem z ogrzewaniem podłogowym, a mianowicie nie grzeje, lub słabo miejscami. Mam zamontowaną grupę mieszająca do ogrzewania podłogowego ferro i rozdzielacz 6 obwodowy, obwody do 100m. Zasilenie podłogówki idzie prosto z pieca co. Według mnie podczas pracy pieca woda jest tak gorąca, że mieszacz cały czas miesza i puszcza tylko co jakiś czas trochę wody ochłodzonej do wymaganej temp. W takim tempie to przez tydzień się podłoga nie nagrzeje. W czym może tkwić problem, czy woda prosto z pieca jest za gorąca i trzeba podłączyć z powrotki... ale jaki jest sens tej grupy mieszającej, którą tak pięknie opisują. Proszę o radę.

Mamy kocioł żeliwny Camino 12 kW, nie jestem w stanie powiedzieć jaka jest temp na wyjściu, ale bardzo wysoka ok 70 oC. Instalacja jest nowa, wszystko było montowane przez teścia, ostatnio uruchamialiśmy ją w czerwcu, więc nie pamiętam temp. nad pompą i wskazań rotametrów. Pompa jest ustawiona na ciągłą pracę. Instalacje odpowietrzaliśmy. Później podeśle fotkę.

Podstawowa sprawa to przypływy w pętlach.

Do sprawdzenia na rotametrach.

Obliczeń pewnie nie miałeś, więc coś przyjmij, np 1,5 l/min.

jak są przepływy, to znaczy, że obieg działa.

Druga sprawa to temperatura nad pompą, masz tam termometr.

Temperaturę ustawiasz pokrętłem zawory 4D w zakresie 30-60C.

Jeśli zmiana ustawienia zaworu zmienia temperaturę na termometrze i stabilizuje ją, to termostat masz sprawny.

Wyreguluj temperaturę np. na 40C i tyle.

Nie oczekuj, że podłoga będzie gorąca.

Innym problemem jest zapotrzebowanie pomieszczeń podłogówki na ciepło oraz regulacja/stabilizacja temperatury w budynku.

Jak będziesz chciał na ten temat pogadać to pisz.

Pozdrawiam

GREGOR