hania 18 01.09.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Witam, mam problem z ogrzewaniem podłogowym, a mianowicie nie grzeje, lub słabo miejscami. Mam zamontowaną grupę mieszająca do ogrzewania podłogowego ferro i rozdzielacz 6 obwodowy, obwody do 100m. Zasilenie podłogówki idzie prosto z pieca co. Według mnie podczas pracy pieca woda jest tak gorąca, że mieszacz cały czas miesza i puszcza tylko co jakiś czas trochę wody ochłodzonej do wymaganej temp. W takim tempie to przez tydzień się podłoga nie nagrzeje. W czym może tkwić problem, czy woda prosto z pieca jest za gorąca i trzeba podłączyć z powrotki... ale jaki jest sens tej grupy mieszającej, którą tak pięknie opisują. Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 01.09.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 nie da się ustawic wyższej temp. podłogi?pompa chodzi?jaka srednica gwintu tego mieszacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 01.09.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 - jaki piec/kocioł oraz jaka temperaturę daje na wyjściu?- ile pokazuje termometr nad pompą?- jakie wartości wskazują rotametry?- instalacja nowa?- czy była odpowietrzona?- możesz zrobić fotkę mieszacza w czasie pracy? PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania 18 02.09.2014 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Mamy kocioł żeliwny Camino 12 kW, nie jestem w stanie powiedzieć jaka jest temp na wyjściu, ale bardzo wysoka ok 70 oC. Instalacja jest nowa, wszystko było montowane przez teścia, ostatnio uruchamialiśmy ją w czerwcu, więc nie pamiętam temp. nad pompą i wskazań rotametrów. Pompa jest ustawiona na ciągłą pracę. Instalacje odpowietrzaliśmy. Później podeśle fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 02.09.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Masz podłogówkę w całym budynku czy może są jeszcze jakieś grzejniki? Czy grzejesz już budynek i masz problem czy odnosisz się do uruchomienia czerwcowego? PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania 18 02.09.2014 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Odnoszę się do ogrzewania wczesniejszego, bo nie widzę teraz sensu, szukam przyczyn problemu. Ogrzewanie podłogowe mamy w łazienkach salonie, kuchni i korytarzu, w pokojach są grzejniki i jest to osobny obieg, tam jest wszystko w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 02.09.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Podstawowa sprawa to przypływy w pętlach.Do sprawdzenia na rotametrach.Obliczeń pewnie nie miałeś, więc coś przyjmij, np 1,5 l/min.jak są przepływy, to znaczy, że obieg działa. Druga sprawa to temperatura nad pompą, masz tam termometr.Temperaturę ustawiasz pokrętłem zawory 4D w zakresie 30-60C.Jeśli zmiana ustawienia zaworu zmienia temperaturę na termometrze i stabilizuje ją, to termostat masz sprawny. Wyreguluj temperaturę np. na 40C i tyle. Nie oczekuj, że podłoga będzie gorąca. Innym problemem jest zapotrzebowanie pomieszczeń podłogówki na ciepło oraz regulacja/stabilizacja temperatury w budynku.Jak będziesz chciał na ten temat pogadać to pisz. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hania 18 02.09.2014 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Wielkie dzięki za wskazówki, będziemy próbować. Jeszcze się odezwę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts