Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Waga wełny ?

sherif

Recommended Posts

Witam !

Na dniach muszę wybrać i zamówić wełnę na docieplenie poddasza. Poza lambdą chciałbym też porównać ciężar wełny, niestety producenci nie podają tego jak sądze ważnego parametru. Czy ktoś może spotkał się z jakimś porównaniem lub podaniem wagi przez producenta ?

Chcę to porównać bo większa waga to większa akumulacja i chciałbym to jakoś porównać. Podobno też świadczy to o jakości i możliwości osiadania wełny - tak gdzieś wyczytałem ale nie wiem ile w tym prawdy. Na logikę ma to sens, że wełna o wyższej gęstości będzie się mnie zbijała.

Witam !

Na dniach muszę wybrać i zamówić wełnę na docieplenie poddasza. Poza lambdą chciałbym też porównać ciężar wełny, niestety producenci nie podają tego jak sądze ważnego parametru. Czy ktoś może spotkał się z jakimś porównaniem lub podaniem wagi przez producenta ?

Chcę to porównać bo większa waga to większa akumulacja i chciałbym to jakoś porównać. Podobno też świadczy to o jakości i możliwości osiadania wełny - tak gdzieś wyczytałem ale nie wiem ile w tym prawdy. Na logikę ma to sens, że wełna o wyższej gęstości będzie się mnie zbijała.

Witaj,

ciężar wełny szklanej wynosi ok. 20kg/m3, a c=830 I/kg/K :)

pzdr.

Janek

Witaj,

ciężar wełny szklanej wynosi ok. 20kg/m3, a c=830 I/kg/K :)

pzdr.

Janek

ale każdej ? Jakie są różnice pomiędzy firmami i produktami ? Jak się to ma do skalnej ?

Warto się bawić i dać jedną warstwę materiału (wełna drzewna czy skalna) o większej pojemności cieplnej ?

Mamy jeszcze wełnę drzewną :)

Dokładnie rozważam takie opcje:

- ursa Silver

- ew. Rockwool Toprock

- Steico Flex

Zastanawiam, się nad sensem dopłacania do wełny o większej pojemności cieplnej, jaką ma np Steico, chwala sie, że jest porównywalna z murem. Chodzi głównie o stabilizowanie temp na poddaszu glównie latem. Rozważam też kombinację wełn:

- Ursa dość ciepła (0.039), tania i wielu grubościach, dać 10+12cm pomiędzy krokwie + 10cm w poprzek na pomieszczeniami, które nie są sypialniami (antresola, pralnia)

- Steico droga, ciepła (0.038) o dużej pojemności cieplnej dać 10cm w poprzek na ruszcie nad sypialniami.

Ma to sens ?

Fotohobby, chyba dawno wełne kupowałeś :0, obecnie nie znalazłem tego parametru u żadnego z producentów. W składzie powiedziano mi, że kiedyś wszyscy dawali ten parametr, ale zginął.

BTW. Czy można piankę fenolową mieszać z wełną, w łazience z racji niskiego stropu chciałbym dać 22cm wełny i 3cm pianki ?

W 3 linku jest podana waga, fakt, ale akurat Isover nie rozważam. 4 link widziałem, ale jest tylko podane od .. do.

W płytach być nie musi, może być w rolkach. Wdmuchiwanych nie chce i nie widzę tego na stelażu.

No to z Rockwoola masz podane wszystko.

Co do celulozuy - na pewno to izolacja dokładniejsza, a i materiał lepszy. Wystarczy nieco bardziej zgęszczony ruszt, wkręty i jest ok.

No, chyba, że to ma isć w skosy, bo może osiąść 8-10%i wtedy to kłopot

Edytowane przez fotohobby

W sumie rzeczywiscie Rockwool ma podany nacisk, wiec trzeba sobie policzyc ciezar, ale to opcja B. Ursy natomiast nigdzie nei znalazlem dokladnej informacji ile wazy dany model, a w sumie przy rozpietosci lambdy 0.32 - 0.44 waga tez sie chyba zmienia.

Steico tak jest ok 2 do 2.5x drozsze jak piszesz, w moim, przypadku jak chce to dac na czesci nie jest to jakosc mega duzo. Zastanawiam sie jedynie czy poprawniej dac material o duzej pojemnosci miedzy krokwie czy w ruszt. Pod tym wzgledem nie porownuje mas Steico i Rockwoola, bo Steico ma podana pojemnosc cieplna, ktora jest ok 3x wieksza.

Jeszcze jedno pytanie, czy można tak mieszać dwa rodzaje róznych materiałów izolacyjnych ?

Jedna z firm powiedziała mi, że to słaby pomysł zastosowania wełny drzewnej i szklanej, z racji, rożnych parametrów. Wełna drzewna jest otwarta dyfuzyjnie i ma dużą pojemność, przy jej instalacji nie stosuje sie folii paroszczelnej, tylko membranę. Pryz połącząnie z wełną szklaną, podobno będize wiecznie wilgotna. Jeżeli zastosuje się paroizolacje to i tak w wełnie szklanej wytrąci się wilgoć.

Czy ma racje, czy rzeczywiście to słaby pomysł ?

Stosować wełne drzewną na cały dach to prawie cena x3 :(

Wejdź sobie na strone http://www.u-wert.net, na u-wert rechner i sobie to sprawdź rozkład temperatury i wilgotności)

Miałem podobny dylemat w przypadku plyt Rockwool Rockton i celulozy na ruszcie.

finalnie co zdecydowałeś ?

Krzywą, wyznacze, jak wyjdzie mi pkt rosy na 28 cm, w wełnie szklanej, to jak to interpretować, albo inaczej jak ma nie wyjść ?

Dzięki za pomoc !

Najlepiej, żeby nie wyszedł. U mnie na ruszt poszly płyty Rockton 5cm, na to celuloza 30cm.

Punkt rosy poza tymi warstwami, ale mam jednak pod rusztem folię paroszczelną.

Wypada mi na membranie +/-1cm, więc chyba ok ?

BEz róznicy czy dam Steico czy Urse. Co ciekawe przy 32cm Ursy przesunięcie fazowe jest 8.2h a przy trybie mieszanym 10h, przy samym Steico 14.8, więc aż za dużo.

Generalnie wagę można sobie określić mnożąc współczynnik obciążenia charakterystycznego ciężarem własnym razy 100 i wtedy uzyskamy gęstość nominalną produktu.

I tak np. TOPROCK SUPER http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/4786/produkty/toprock-super waży około 40 kg/m3