Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Waga wełny ?

sherif

Recommended Posts

Gość TwojPan
Najlepiej, żeby nie wyszedł. U mnie na ruszt poszly płyty Rockton 5cm, na to celuloza 30cm.

Punkt rosy poza tymi warstwami, ale mam jednak pod rusztem folię paroszczelną.

Wypełniałeś całą przestrzeń stropu?

Nie ma moim zdaniem sensu ocenianie jakości wełny na podstawie jej masy gdy porównuje się wełnę rozprężną np ursa silver z wełną skalną jak toprock.

Dla mnie ważniejszą cechą jest pylenie, ale może to ze względu na to, że własnymi ręcami ;) Gdybym miał do tego ludzi to może bym inaczej na to patrzył, mniej bym się zdrowiem przejmował ;)

A to co się sypie z rockwoola w oczy to jest masakra, poza tym jak ją uszkodzisz, ugnieciesz etc to już tak pozostaje. No i u ojca na poddaszu po ~ 25 latach z 10cm wełny w płytach zrobiło się niespełna 5, nie problem bo ona leży na stropie i dołożono ursy rozprężnej. Ale jak wełna zagipsowana to już większy problem.

Pylące rozprężne to znowu męka dla oczu i płuc (próbowałem z isoverem). Z ursą silver pewnie będzie podobnie choć ceny mają kuszące.

I teraz słowo o "zdrowszych" wełnach - nowe produkty niepylące lub o ograniczonym pyleniu i bez jakichś tam niezdrowych związków chemicznych. Ma takie Ursa - Pureone, tej nie miałem okazji zobaczyć bo droższa od typowych standardowych pylących więc i po hurtowniach brak, ale jest i Knauf i naprawdę przy strzepnięciu isovera mgiełka w powietrzu, łzy w oczach i kaszelek a po Knaufie...czysto. Marketowy Knauf 15cm o "porażającej" lambda 0,044 po parokrotnym strzepnięciu rozprężył się do ok.18cm, podobnie do isovera 0,04. Knauf 0,039 cenowo poziom zbliżony do zwykłej ursy silver 0,039 (u mnie w okolicy 20cm o 1,4pln droższy na m2 bo nikt Knaufem nie handluje masowo a tylko na zamówienie).

Więc uważam, że o ile jest to możliwe, lepiej dać odpowiednio więcej cm wełny np 0,039 niż mniej 0,03 a przy tej samej U przegrody zapłacisz o połowę mniej a istotniejszy czynnik to zdrowie i komfort układania.