foe 01.09.2014 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2014 Witam, Przymierzam się do ocieplenia domu i chciałbym zapytać jaką grubość styropianu dać na ściany zewnętrzne? Dom wybudowany w 97 r. metodą (zaczynając od wewnątrz budynku) cały pustak + styropian 5 cm + pół pustaka.Za szykowanie tego domu wziąłem się w 2013 r. także stropy, zarówno góra dół, piwnica oraz poddasze jest dobrze ocieplone. Okna 3-szybowe o grubym profilu, jedno okno na poddaszu. Jaką grubość styropianu polecacie na elewację oraz jakiej firmy (aby współczynnik lambda był jak najniższy)? (nie chcę przesadzić z grubością styropianu, ponieważ słyszałem od "fachowców" , że jak za dużo to też nie zdrowo) Forum śledzę od początku szykowania naszego domu, i było dla mnie bardzo przydatne w wielu kwestiach, także mam nadzieję, że również teraz coś konkretnego doradzicie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 02.09.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Aby coś doradzić potrzebne są następujące informacje:- jaki pustak?- jaki styropian 5cm (jaka lambda)?- jakie U okien?- jakie ocieplenie poddasza (materiał, lambda, grubość, czy między krokwiami, czy pod, czy nad, jaki kąt dachu) Na podstawie powyższych informacji będzie można dobrać współczynnik U dla ścian a co za tym idzie zaproponować grubość i lambdę dla styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foe 02.09.2014 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 - jest to zwykły pełny biały pustak o grubości 24 cm (starsze budownictwo)- styropian pomiędzy pustakami twardy, a lambdy niestety nie znam, nie wiem jakie parametry miały styropiany 15 lat temu, może przyjmijmy 0,040 - okna optitherm K= 0,7 Wm2K; ( taką informacje znalazłem na stronie producenta) potrójna szyba, z grubym profilem.- wełna mineralna isover lambda = 0,032, między krokwie (metoda : sznurek nastepnie 15 cm, sznurek + 10 cm poziomo), dach pełni deskowany obity papą a na wierzchu dachówka ceramiczna.- kątów dachu niestety nie znam, ale jeżeli to ważne to postaram się odszukać takiej informacji. Jeżeli pomoże to gdy stoimy w pokoju to kąt wydaje mi się, że jest ok 135 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spawos 03.09.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 im wiecej tym lepiej daj 25 albo 30 0.033 lambda i masz cieplutko jak w uchu ,a wracajac do " faHofców" nie sluchaj gadaek typu ze u szFagra dalem 12 cm zwklego i ma cieplo .. ,,, ja usiebie sie osluchalem ze ten grafitowy to sprejem jest malowany !!! ze to tylko kolor inny . ze oni w niemczech 10 lat robili , a u mnie 25cm grafitu 1 raz w zyciu robili..... daj jak cie stac 30cm ja troche zaluje ze nie dodalem tych 5cm koszt juz niewielki co do calej budowy a robocizna , kleje ,tynk ta sama cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 03.09.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 im wiecej tym lepiej daj 25 albo 30 0.033 lambda i masz cieplutko jak w uchu Nie no, jakaś granica rozsądku być musi - bo można dać by i 1 metr ocieplenia. Trzeba przyjrzeć się mostkom termicznym w tym domu. Ja dom ocieplę wełną 20 cm... panie.... 20 cm .... kto tak ociepla, termos pan zrobisz.... szwagier dał 12 i ma ciepło jak w uchu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 03.09.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Solidnie ocieplony ten dach Można przyjąć że dach ma U=0,123. Myślę, że rozsądnym byłoby dobranie U ścian na podobnym poziomie. Ściana tak jak jest teraz (bloczek - 5cm styro 0,040 - pół bloczka) ma U=0,271. Aby U ściany wyniosło ok 0,123 to należy dać: - 18cm 0,040 albo - 17cm 0,038 albo - 15cm 0,035 albo - 14cm 0,033 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foe 04.09.2014 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Solidnie ocieplony dach, ponieważ nie chce płacić wysokich rachunków za gaz, więc wole teraz dołożyć więcej do ocieplenia Wybór padnie chyba na: EPS 80 036 FASADA lambda 0,036, grubość 15 cm. (tylko tutaj nie wiem czy glify okienne nie będą za duże) lub EPS S 031 PREMIUM GRAFIT firmy sonarol. lambda = 0,031, grubość 12 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
master102 11.09.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 na ściany 15 cm dobrej jakości styropian, najlepiej grafit 0.031 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts