Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu jednorodzinnego. Jaka grubość steropianu?

foe

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do ocieplenia domu i chciałbym zapytać jaką grubość styropianu dać na ściany zewnętrzne?

Dom wybudowany w 97 r. metodą (zaczynając od wewnątrz budynku) cały pustak + styropian 5 cm + pół pustaka.

Za szykowanie tego domu wziąłem się w 2013 r. także stropy, zarówno góra dół, piwnica oraz poddasze jest dobrze ocieplone. Okna 3-szybowe o grubym profilu, jedno okno na poddaszu.

Jaką grubość styropianu polecacie na elewację oraz jakiej firmy (aby współczynnik lambda był jak najniższy)? (nie chcę przesadzić z grubością styropianu, ponieważ słyszałem od "fachowców" , że jak za dużo to też nie zdrowo)

Forum śledzę od początku szykowania naszego domu, i było dla mnie bardzo przydatne w wielu kwestiach, także mam nadzieję, że również teraz coś konkretnego doradzicie.

pozdrawiam

Aby coś doradzić potrzebne są następujące informacje:

- jaki pustak?

- jaki styropian 5cm (jaka lambda)?

- jakie U okien?

- jakie ocieplenie poddasza (materiał, lambda, grubość, czy między krokwiami, czy pod, czy nad, jaki kąt dachu)

Na podstawie powyższych informacji będzie można dobrać współczynnik U dla ścian a co za tym idzie zaproponować grubość i lambdę dla styropianu.

- jest to zwykły pełny biały pustak o grubości 24 cm (starsze budownictwo)

- styropian pomiędzy pustakami twardy, a lambdy niestety nie znam, nie wiem jakie parametry miały styropiany 15 lat temu, może przyjmijmy 0,040

- okna optitherm K= 0,7 Wm2K; ( taką informacje znalazłem na stronie producenta) potrójna szyba, z grubym profilem.

- wełna mineralna isover lambda = 0,032, między krokwie (metoda : sznurek nastepnie 15 cm, sznurek + 10 cm poziomo), dach pełni deskowany obity papą a na wierzchu dachówka ceramiczna.

- kątów dachu niestety nie znam, ale jeżeli to ważne to postaram się odszukać takiej informacji.

Jeżeli pomoże to gdy stoimy w pokoju to kąt wydaje mi się, że jest ok 135 stopni.

im wiecej tym lepiej :) daj 25 albo 30 0.033 lambda i masz cieplutko jak w uchu ;),a wracajac do " faHofców" nie sluchaj gadaek typu ze u szFagra dalem 12 cm zwklego i ma cieplo .. ,,, ja usiebie sie osluchalem ze ten grafitowy to sprejem jest malowany !!! ze to tylko kolor inny . ze oni w niemczech 10 lat robili , a u mnie 25cm grafitu 1 raz w zyciu robili.....

daj jak cie stac 30cm ja troche zaluje ze nie dodalem tych 5cm koszt juz niewielki co do calej budowy a robocizna , kleje ,tynk ta sama cena

im wiecej tym lepiej :) daj 25 albo 30 0.033 lambda i masz cieplutko jak w uchu ;)

Nie no, jakaś granica rozsądku być musi - bo można dać by i 1 metr ocieplenia.;)

Trzeba przyjrzeć się mostkom termicznym w tym domu.

Ja dom ocieplę wełną 20 cm... panie.... 20 cm .... kto tak ociepla, termos pan zrobisz.... szwagier dał 12 i ma ciepło jak w uchu....

Solidnie ocieplony ten dach :) Można przyjąć że dach ma U=0,123. Myślę, że rozsądnym byłoby dobranie U ścian na podobnym poziomie.

Ściana tak jak jest teraz (bloczek - 5cm styro 0,040 - pół bloczka) ma U=0,271. Aby U ściany wyniosło ok 0,123 to należy dać:

- 18cm 0,040 albo

- 17cm 0,038 albo

- 15cm 0,035 albo

- 14cm 0,033

Solidnie ocieplony dach, ponieważ nie chce płacić wysokich rachunków za gaz, więc wole teraz dołożyć więcej do ocieplenia :)

Wybór padnie chyba na:

EPS 80 036 FASADA lambda 0,036, grubość 15 cm. (tylko tutaj nie wiem czy glify okienne nie będą za duże) lub

EPS S 031 PREMIUM GRAFIT firmy sonarol. lambda = 0,031, grubość 12 cm.