PAJONK 03.06.2004 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 WitamCzy ktoś z Was układał taką instalację samemu ??.Na co zwrócić uwagę, i jakie popełniliście błędy ??Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 03.06.2004 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Za parę dni będę taka układał. Wydaje mi się, że trudno jest popełnić rażące błędy. Ważne jest aby:równo ucinać ruręnie zapomnieć włożyć wkładki do środka rurywsunąć rurę do końcaunikać konieczności demontażu i ponownego montażu, chociaż Hepworth dopuszcza takie rozwiązanienie wyginać rur za bardzo (nie przekraczać dopuszczalnych kątów gięcia)mocować rury i je ocieplać.dbać aby kształtki się nie zakurzyły przed montażem (uszczelki w kształtkach są pokryte silikonem aby ułatwić montaż, co powoduje, że korz łatwo się osadza i pozostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 03.06.2004 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 03.06.2004 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 czy jest to system dużo droższy od np: miedzi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 03.06.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 wydaje mi się, że nie. Ceny są porównywalne.Hepworth ma droższe kształtki, a tańszą rurę. Mając na uwadze fakt, że można dość ciasno zakręcać, nie trzeba stosować za dużo kształtek, co po pierwsze obniża koszty, a po drugie pozwala na minimalizowanie połączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 03.06.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 WItam. Układałem dokładnie rok temu. Użytkuję od października. c.o. i c.w.u.Jedyne co mogę jeszcze dodać to aby starać się nie zarysowywać mocno rur i sprawdzać (zaglądając do środka kształtki przed włożeniem) czy są wszystkie elementy? Mi zdarzyło się, że brakowało pierścienia utrzymującego. Ponieważ kształtka była luzem, pewnie ktoś odkręcił na składzie i zgubił. W sumie nawet bez pierścienia połączenie trzymało przez kilka miesięcy. Aha, ułożenie samodzielne całej instalacji zajęło mi dwa dni. Koszt oceniam na wyższy niż miedzi. Rekompensuje go tylko samodzielny montaż. Co do wyższości wolę się nie wypowiadać, bo zdania są podzielone. Dyskutowałem gorąco na ten temat w innym wątku kilka miesięcy temu. Ja jestem z Hep2O bardzo zadowolony.Na razie znany i udokumentowany na forum jest jeden przypadek związany z nieszczelnością z bliżej nieokreslonych powodów.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesek 03.06.2004 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 Hepworth jest wg mnie dla "domorosłych " instalatorów ( je też do nich należę ) więc jest łatwy i prosty w użyciu, a co do cen to doliczając do cen miedzi cenę gazu, palników, lepiku nie będzie chyba dużej róznicy i przy miedzi trzeba mieć jakąś wprawę w lutowaniu lub wynająć fachowca a to też kosztuje Lesek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 03.06.2004 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 no właśnie dlatego wybrałem ten system bo można samemu zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 03.06.2004 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 zobacz tutaj http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=22920&highlight=hepworth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 03.06.2004 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2004 prześledziłem tego linka............... i chyba wykopię studnię i zamontuje żurawia- nic mi nie popęka, nic się nie będzie wydłużało ani kurczyło.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 04.06.2004 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Lutowanie miedzi nie jest wcale takie trudne. Byłem zmuszony nauczyć się tego i wykonać częściowo przy montażu solarów. Praktycznie przecieki jeśli były to na połączeniach skręcanych a nie lutowanych. Całą resztę instalacji wodnej mam w Hep2O, wykonaną samodzielnie i wszystko jest OK. Przy montażu należy uważać na zarysowania rur w okolicy gdzie zakładamy kształtkę oraz wystające nierówności na rurze, które u mnie były powodem nieszczelności w jednym miejscu. Praca z tym systemem to przyjemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 04.06.2004 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 04.06.2004 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 czy jest to system dużo droższy od np: miedzi ?? Mimo wszystko system klejony jest jeszcze tanszy, i mozliwy do samodzielnego zrobienia. Mi przykladowo samo przyciecie i sklejenie rurek do prostej instalacji zajelo 1 dzien a koszt zamknal sie ponizej 150 zl, oczwiscie bez 2 umywalek, prysznica i podgrzewacza. Koszt obejmowall rure, ksztaltki, mocowania i zawory, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesek 07.06.2004 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2004 W sobotę sam rozprowadziłem instalacje wody i CO w moim domku Hepworthem, naprawdę praca łatwa, lekka i przyjemna, szybko widać efekty pracy. Odmierzyć, równo przyciąć, włożyć tulejkę, wcisnąć kształtkę to cała robota . Jeden minus to fakt że rury pomimo zapewnien producenta "pamiętają " kształt zwoju w jaki byly zwinięte i trzeba je mocować do podłoża Lesek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 17.06.2004 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Mam taka instalacje u siebie w domu. była ukladana przez domorosłych fachowców i przez pewien czas ( do zalania szlichty) lezala na wierzchu tak ze byla narazona na urazy mechaniczne. dodatkowo poniewaz wykonawca oszczedzał na mnie ( madry polak po szkodzie ) dłuzsze odcinki rur maja łaczenia po środku a nie sa ciagniete od punktu do punktu rura bez łaczeń. a teraz konkluzje : instalacja dziala juz 6 lat. jedyne przecieki które wyszły podczas uzytkowania to przy instalacji CO na kolektorach miedzianych. dodatkowo z ciekawostek to przy próbie cisnieniowej instlacji puszczały uszczelki na kolektorach ( nie pamietam dokladnie ile to atmosfer było ale duzo) a instalacja na HEP2O była sucha. Polecam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts