dradzik 02.09.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Witam. Proszę o poradę jakie ogrzewanie domu zrobić . W domu 160m2 , ściany z Maxa 29cm i styropian 12 grafit lambda 0.31. Podłogówka 70m2 parter . Lokalizacja wieś bez zabudowań sąsiednich . Mój instalator proponuje mi taki zestaw . Kominek z płaszczem wodnym ZUZIA - układ zamknięty Bufor-kombinowany CWU GALMET SGK 380/120 TUREKPiec kondensat dietrich mcr 3 24kw Czy to wszystko pasuje do siebie i jak to wygląda ze strony użytkowania - czy jest w miarę ekonomiczne . Prosze o poradę . POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.09.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 sam kondensat plus zasobnik i koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.09.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 sam kondensat plus zasobnik i koniec I podłogówka wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 02.09.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Ew. kominek rekreacyjnie(bez żadnego podpięcia do instalacji CO) i dość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.09.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 No ale instalator mało zarobi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dradzik 02.09.2014 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 tzn nie chodzi że dużo zarobi tylko chcę mieć zawsze alternatywę palenia . Do drewna mam dostęp , pracuję w domu i palić w kominku lubię . Stąd moje zapytanie czy wszystko będzie hulało jak trzeba w rozsądnej kwocie . Bo zawsze piec można dać inny ( droższy) ale instalator powiedział że to nie ma sensu . Dziękuję za wszelkie sugestie . POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.09.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 (edytowane) a zwykłego kominka nie chcesz? na sąsiednim wątku ktoś napisał że z płaszczem wodnym smolą. ktoś coś więcej wie? Edytowane 2 Września 2014 przez BrodowskiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.09.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Mam 133m2 i zwykły kominek 6kW! (foty w stopce). Mam też nad nim antresole i wystarczy że drzwi pootwieram a ciepło samo sobie drogę znajduje.Ale palę mało (0,5m3 na rok), zwyczajnie mi się nie chce. Moje zdanie jest takie.Podłogówka po całości (twierdzę że jest to mistrzostwo świata), system prosty i idealny pod kondensata i ewentualnie zwykły kominek.Druga opcja, to zamiast wszystkich tych gratów, opłat stałych i babrania się z kominkiem z płaszczem, jedna PC do wszystkiego. Kwotowo na jedno wyjdzie a zero roboty i niskie rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 03.09.2014 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Witam. Dradzik skoro lubisz palić drewnem i jesteś w domu to po co ci kotłownia w salonie.Ja mam kotłownię za ścianą z porządnym kotłem na drewno,za nią kuchnię letnią z dopracowanym piecem na podkowę,a w salonie kominek kaflowy bez płaszcza wodnego,DGP,dmuchaw,sterowników i innych drogich pierdół, mocy 3 kw. w którym palę w chłodne dni jak teraz.W razie braku prądu wszystkie te urządzenia u mnie dalej grzeją.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.09.2014 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Masz rację, kominek z płaszczem to nic innego jak kocioł z szybką (najczęściej zakopconą) w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 03.09.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Liwko, z płaszczem wodnym,czy bez szyba będzie prędzej czy póżniej okopcona.Jak ktoś chce oglądać płomyczki to tylko kominek otwarty,ale wtedy cały czas dozór,zwłaszcza jak parkiet,panele czy wykładzina dywanowa w pobliżu no niestety coś za coś.Ja to mam wszystko w de i podkładam w zależności od grubości kloca co 2-8 godz.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.09.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Liwko, z płaszczem wodnym,czy bez szyba będzie prędzej czy póżniej okopcona. Mylisz się. Tak wygląda mój wkład pod koniec palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 04.09.2014 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Masz rację nie zły fotomontaż.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.09.2014 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Masz rację nie zły fotomontaż.Pozdrawiam. Niezły fotomontaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.09.2014 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Masz rację nie zły fotomontaż.Pozdrawiam. Również napiszę,że się mylisz,mam kominek od 1,5 roku i szyba czysciutka,nie czyszczona ani razu od początku. Wkład stalowy bezrusztowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 04.09.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Liwko, fotomontaż mam na myśli palenie kilka,kilkanaście razy i wyczyszczenie szyby na glanc(widać odbicie mebli po przeciwnej stronie).Arturo 72 jestem z ciebie dumny że masz kominek bez rusztu,ja spaliłem w swoim ok.16-20 mp.drewna przez ostatnie 6 lat i nigdy go nie czyściłem ani z zewnątrz ani wewnątrz,a popiół wybieram 2 razy w roku i tak ten aparat wyglądał pod koniec lutego 2014:ATTACH=CONFIG]243949[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]243948[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]243950[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.09.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Oczywiście, co kilkanaście rozpaleń (czyli tak raz w roku) szyba jest czyszczona, tak jak każda inna szyba w moim domu. Wkład nigdy nie był czyszczony bo nie musi być. Kominki z płaszczem brudzą szyby ze względu na to, że ciepło odbiera płaszcz wodny, w zwykłym nie ma tego problemu. Do tego ja mam na prawdę bardzo dobry wkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts