Zdun Darek B 19.02.2016 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Dostałem od ARiMRu zdjęcia lotnicze i ku mojemu zaskoczeniu dom już widać [ATTACH=CONFIG]347347[/ATTACH] Kolejny przyczynek do twórczości Danikena..... a może jakiś następca urzędnik z UE popatrzy na te zdjęcie i zawoła EUREKA ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 19.02.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 (edytowane) Ja u siebie też sypałem Pur od Pigeona, ale osobiście miałem obawy, czy to kiedyś nie siądzie. Pytałem kilku forumowiczów, nikt nie napisał żeby coś się działo, coś siadło itp. Po nasypaniu proszek pracuje, ugina się, ubić nie można. Zrobiłem doświadczenie mocno "zlewając" go wodą. Dopiero mocno mokry proszek przestał być tak sprężysty i zaczął się ubijać (udeptywać). Po tym okazało się, ze mam za nisko proszku, dosypałem 5-7 cm żwiru i już po tym szła bez problemu zagęszczarka (jeszcze trochę siadło). Tak zostawiłem na zimę, teraz zalałem chudziaka, Z proszku też zrobiłem opaskę wokół fundamentów w geowłókninie (na pół metra szeroko i do wierzchu ław), tego nie zagęszczałem i jak na razie nie widać aby to coś samo siadało. Może moje doświadczenia z proszkiem PUR coś pomogą. Ja nie traktuję proszku jako główną izolację termiczną, na chudziaku będzie i tak 20 cm styropianu, a ściany fundamentowe są obklejone 10cm XPS-a O jeszcze jedna informacja, po ok 1-2 miesiącach leżenia na słońcu worki zaczynają same pękać - tak na nie działa słoneczko i UV, zatem jak mają dłużej poleżeć trzeba je przykryć bo później wiatr proszek rozniesie .... A sąsiad jak zobaczył, że worki same pękają to narobił zamieszania, że jakieś toksyczne odpady przywiozłem i zatruję całą okolicę.... a nie można mu było przetłumaczyć że tak działa UV na PP (polipropylen) z którego worki są zrobione. Edytowane 19 Lutego 2016 przez sylwekr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lech 19.02.2016 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 O jeszcze jedna informacja, po ok 1-2 miesiącach leżenia na słońcu worki zaczynają same pękać - tak na nie działa słoneczko i UV, zatem jak mają dłużej poleżeć trzeba je przykryć bo później wiatr proszek rozniesie .... Dziękuję za cenną informację! Nie myślałem że te worki tak szybko niszczeją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 19.02.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Teraz w okresie zimowym pewnie dłużej by poleżały, u mnie leżały przez lato i wszystkie od strony południowej i na wierzchu zaczęły się rozpadać, później przykryłem całość folią i już nic dalej się nie działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.02.2016 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Potwierdzam z workami. Pękają i potem jest nieprzyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 20.02.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Dostałem od ARiMRu zdjęcia lotnicze i ku mojemu zaskoczeniu dom już widać [ATTACH=CONFIG]347347[/ATTACH] Faaajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lech 01.03.2016 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 Teraz w okresie zimowym pewnie dłużej by poleżały, u mnie leżały przez lato i wszystkie od strony południowej i na wierzchu zaczęły się rozpadać, później przykryłem całość folią i już nic dalej się nie działo Próbowałem przykryć worki folią budowlaną w weekend ale dałem sobie spokój. Stwierdziłem że bardziej je uszkodzę manewrując z tą folią niż to zrobi słońce. Budowa rusza już niedługo więc do tego czasu powinny wytrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lech 19.03.2016 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Budowa ruszy ponownie dopiero jak będzie sucho z uwagi na dość świeżo rozsypaną ziemię. Za to hydraulik będzie na budowie przed Świętami i będziemy ustalać co i kiedy ma być zrobione. Ciagle też rozważam budowę GWC ze studnią kręgową bo mam bardzo dobre warunki na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lech 16.04.2016 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 Jeszcze przed Świętami została odświeżona droga dojazdowa. Arsza się całkiem dobrze sprawdza. Murowanie kopuły zacznie się około środy, w zależności jaka będzie pogoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lech 18.04.2016 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Właśnie dostałem telefon, że drugi TIR z pur będzie w ten piątek. Sezon budowlany się rozkręca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.04.2016 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 trzymam kciuki pamiętajcie żeby worki przykryć i uważajcie na oczy. strasznie pyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lech 22.04.2016 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Sezon 2016 uważam za otwarty Rano dotarł drugi transport z PUR: Przygotowania do murowania: Cyrkiel, czyli mała niespodzianka - łuk kopuły będzie się zaczynał około 50cm ponad stanem zerowym. Mam nadzieję, że to rozwiąże problemy z oknami na piętrze: Pierwsza warstwa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.04.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 pamiętajcie o moczeniu cegieł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lech 22.04.2016 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 pamiętajcie o moczeniu cegieł. Moczenia narazie nie będzie. Jak się zacznie łuk to wtedy o tym pomyślimy. Zaprawa jest zupełnie inna więc dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.04.2016 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 No nie wiem. Pamiętam, że architekt kładł na to bardzo duży nacisk. Z tego co pamiętam to Eryk tez moczył cegły. Zawsze ta idea wydawała mi się logiczna. A jaką macie zaprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lech 22.04.2016 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 No nie wiem. Pamiętam, że architekt kładł na to bardzo duży nacisk. Z tego co pamiętam to Eryk tez moczył cegły. Zawsze ta idea wydawała mi się logiczna. A jaką macie zaprawę? Narazie zwykła cementowa. Potem ma być z wapnem gaszonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lech 24.04.2016 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Tyle będzie ściany prostej, powyżej zacznie się łuk: Wczoraj na weselu spotkałem człowieka, który robi cegły w klasie 55! Do tego cena w hurcie 60gr/szt. Normalnie szok!! Mam już kupione 20tys. klasy 15, ale raczej będzie mało więc jak się uda to je zamówię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lech 26.04.2016 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Dzisiaj rano cegły były mokre po ostatnich deszczach i ekipa testowała murowanie mokrymi cegłami. Niestety cegły się nie lepiły i ciężko było murować. Może jak będzie gorąco i przy większym nachyleniu ścian wrócimy do moczenia. Drzwi do sypialni: Rdzeń: Wejście do kopuły: Na koniec dnia udało się skończyć ścianę prostą. Jutro zacznie się łuk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 26.04.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Pięknie wygląda, czekam na łukowate zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_lech 27.04.2016 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Widać już niewielkie nachylenie ściany: Udało się zacząć dwa okna i trochę trzeciego: Jutro zacznie się szalowanie i murowanie największego okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts