Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Przeszukałem forum, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi dlatego tez pozwolę sobie zapytać w kwesti wentylacji poddasza nieużytkowego.

Mam w trakcie realizacji dach czterospadowy, deskowany, papowany i z dosyć krótkimi kalenicami. Poddasze nieużytkowe, strop betonowy. Ocieplenie z wełny na stropie.

W jaki sposób należy wentylować poddasze nieużytkowe ? Dodam również, że nie ma możliwości zrobienia wlotu w okapie - strop betonowy tworzy rodzaj daszku wokół całego budynku - daszek ten oraz deska czołowa są w obróbce blacharskiej,

pozdrawiam,

https://forum.murator.pl/topic/193153-wentylacja-poddasza-nieu%C5%BCytkowego-dach-czterospadowy/

To powinien wiedzieć Twój dekarz. Bardzo lapidarny opis to odpowiednio zabezpieczone dziury (otwory) w kryciu wstępnym (w papie i w deskach).

Np. Tak wykonane jak na załączonym zdjęciu. Pozdrawiam.

P1010695.jpg

• 2 months później...

Witam,

u mnie jest podobna sytuacja tzn. poddasze nieużytkowe dach ocieplony wełną między krokwiami z zachowaniem szczeliny wentylacyjnej między deskami a wełną, teraz będę ocieplał strop mam w planie 2x 15cm wełny. I teraz pytanie czy bezpośrednio na strop dać folię paro przepuszczalną potem wełnę i folię wiatroizolacyjną? Poddasze będzie nieużytkowe na stałe zamknięte, jak prawidłowo zapewnić wentylację tego pomieszczenia w celu usunięcia ewentualnej wilgoci?

Pozdrawiam

Jaki jest sens dawania na strop folii wysokoparoprzepuszczalnej czy wiatroizolacji??? Czy nad stropem skosy też ociepliłeś? Pozdrawiam.

Nad stropem nie ma skosów tylko ścianka kolankowa z jednego max-a i dach trzy-spadowy przylegający do elewacji wyższej kondygnacji.

O folii dawanej na wełnę czytałem że zapobiega spadania na wełnę ewentualnych skroplin, których raczej nie powinno być.

Chodzi mi o rozwiązanie dotyczące wentylacji tego zamkniętego strychu(nie poddasza) na wypadek pojawienia się w tej części pary wodnej.

Mam zamiar zrobić kominek wentylacyjny w najwyższym puncie tego dachu, ale czy w ściance kolankowej dać też jakąś kratkę do wlotu powietrza?

Pozdrawiam.

Nie rozumiemy się. Poddasze to przestrzeń bezpośrednio pod dachem. Może być użyteczna - mieszkalna i nieużyteczna - strych. Zadałem Ci pytanie czy skośne fragmenty dachu na strychu też izolowałeś? Pozdrawiam.
No to jak planowałeś wentylację tego stryszku? Byłyby konieczne kominki wentylacyjne czyli wpuszczanie zimnego powietrza na strych więc po co ocieplać skosy? Pozdrawiam.
Do poprawy izolacyjności należy dać więcej na stropie! Oczywiście zrobisz tak jak uznasz za stosowne. Pozdrawiam.

Z uwagi na to że będzie to strych bez dostępu i nie będę miał pewności czy coś tam się nie skrapla zrobię tak jak proponujesz gubszą izalację tylko na stropie.

Tylko czy na wełnę dawac folię i cięnką wylewkę? Czy nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam

Nie ma takiej potrzeby. Natomiast ta przestrzeń nad wełną powinna być wentylowana. Jak krycie wstępne jest wykonane folią wysokoparoprzepuszczalną to sprawa jest załatwiona natomiast jak papą to wylot w kalenicy lub kominki wentylacyjne. Pozdrawiam.
To powinien wiedzieć Twój dekarz. Bardzo lapidarny opis to odpowiednio zabezpieczone dziury (otwory) w kryciu wstępnym (w papie i w deskach).

Np. Tak wykonane jak na załączonym zdjęciu. Pozdrawiam.

Ile powino być takich wlotów przy dachu kopertowym 170m2 o kącie nachylenia 22 stopnie.

Dodam, że będzie ocieplony strop prawdopodobnie celulozą, poddasze nieużytkowe, pełne deskowanie, papa i wylot w kalenicy.

Czy po jedym na każdej połaci wystarczy, żeby poprawnie wentylować ten strych?

Z pewnością nie wystarczy. Bez obejrzenia projektu trudno coś doradzić. Pozdrawiam.

W takim razie załączam projekt konstrukcji, byłbym wdzięczny za podpowiedź.

Ewentualnie może jakaś inna estetyczna forma wentylowania przy podbitce styropianowej w kolorze elewacji?

1.jpg2.jpg

Edytowane przez St@nley
  • 2 weeks później...
Na dłuższym boku 6 otworów wlotowych na krótszym 4 np. co drugie pole pomijając narożniki. Łącznie 20 otworów każdy minimum średnicy 10 cm. Otwarta kalenica i dwa kominki wentylacyjne po jednym na każdej trójkątnej połaci jak najwyżej. Pozdrawiam.