Marcinek_189 02.09.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 witam, że tynkami zajmuję się tylko w celach prywatnych a nabyłem po smiesznej cenie tynk maszynowy alpol 303 i po głebszym zapoznaniem się z tym tynkiem to wyszło ze jest to tynk podkładowy. I tu mam pytanko do was czy jak rzucę ten tynk na sciaane z cegły i wygładzę w nieogrzewanym bydynku będzie to siedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 02.09.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Marcinek: a to zależy jaką masz cegłę i jakie są parametry tynku. Tynk powinien być zawsze bardziej chłonny od cegły i od niej "słabszy". Oczywiście także od zaprawy jaka jest użyta do murowania cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinek_189 03.09.2014 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Cegła biała mała silikatówka czy jak to fachowo nazywają 12/6/24 jej wymiary, murowane na zaprawę z wapnem a nie zadnymi srodkami zastepczymi. I tak jak pisałem mam tego kilka worków i chcę tym wytynkować budynek własnie z tej cegełki i nieogrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 03.09.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Nie chodzi mi o wymiary cegły ale o jej twardość (klasę wytrzymałości) i nasiąkliwość. Btw jaki był skład zaprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinek_189 04.09.2014 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 To tak jak pisałem wyzej jej fachowa nazwa to silikatowa i zaprawa na 2 taczki 1/3 worka cementu i 10 łopat wapna moczonego to chyba wszystko co o tym murze moge powiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 04.09.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Marcinek: to nic nie wiesz. Jeżeli zrobisz sobie sobie za twardą zaprawę / tynk to wilgoć będzie wchodziła do środka. Idzie ona łatwiej tam gdzie jest większa przepuszczalność. Przy założeniu że jest typowa zaprawa klasy M2,5 - M5 - powinna się nadać Dobrze ciągnie wilgoć (W0), cementu dość sporo stawiam na typowe 17-18%, kupa chemii... W teorii powinna się nadać, jest na granicy... Ale to teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinek_189 05.09.2014 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Będę ryzykował żaden ze mnie szpec, jedynie mam troche praktyki co i jak z czym sie je gdyz trochę pomagałem na wykonczeniach. Tak że będę próbował choć na workach pisze to to nimy jest podkład pod alpol 301, ale szpec od którego to brałem mówił że ciut cementu dodać i mozna tynkowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 05.09.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Ja bym nie dodawał cementu... może być za twarda, poza tym tam jest kupa chemii a każdy cement na chemię może reagować nieco inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts