godul1 04.06.2004 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Tak mnie wystraszyliście tymi dziiurami w kominie że poszedłem do kotłowni przypomniec sobie jak to u mnie wyglada. Tak więc w moim kominie jest 6 szybów i tylko 2 z nich są dymowe. Piecyk wisi na kominie ale obok szybu dymowego tzn. przytwierdzony do komina w części w której są szyby wentylacyjne. Wogóle to nie widze problemu z zawieszeniem. Przecież nikt rozsądny nie będzie wiercił w szybie dymowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanadyjczyk 04.06.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 Przepraszam, ale kto zinterpretował tak ten przepis, że wywiercenie otworów na kołki jest ingerencją, naruszeniem ścian kominowych? Np w kominie systemowym schiedla naprawdę ciężko było by naruszyć ściany komina i go rozszczelnić. Jeśli by w ten sposób interpretować ten przepis to nie można by zamontować na tym kominie drzwiczek rewizyjnych, które są mocoweane na gwoździe stalowe. Na pewno nie można mówić o szczelności a co do obniżenia wytrzymałości to już wogóle. Wiele razy spotykałem się z róznymi interpretacjami przepisów budowlanych, właściwie co urząd to inne zdanie, a z reguły im któryś wie mniej to stara się tym ostrzej interpretować przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karmanquk 04.06.2004 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 thalex - nie drażnij dlaczego nie potrafisz zrozumieć że nie wolno bo tak mówią przepisy?Bo sam masz je w d..?Masz coś do kominiarzy? Przysadziłeś się i ...... między wódkę a zakąskę.Niektórych naprawdę trudno zrozumieć, jeżeli my (czyli Ci którzy dokonują odbiorów przewodów kominowych i budynków, biorący na siebie odpowiedzialność za WASZE życie) nie będziemy się stosować do przepisów to ciekaw jestem kto? Czy przyjemnie jest (będzie się) mieszkać w domu nie będąc pewnym czy wszystko jest w porządku? Czy ten dom jest bezpieczny? Większość wypadków w domach i tragedii powstaje przez opieszałość, nieprawidłowe wykonanie i nieznajomość przepisów (lub też ich bezmyślne lekceważenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamkom 04.06.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2004 KanadyjczykTe przepisy zinterpretował ktoś, kto się zna i czuwa nad bezpieczeństwem i bezpiecznym użytkowaniem. Dziś jest t przewód wentylacyjny a jutro może Być dymowym, lecz jak Ty nie będziesz tam mieszkać to skąd można wiedzieć, co wyrabiałeś na sianie kominowej. Tak samo ty nie wiesz, co Twój poprzednik robił lub murarz jak wykonał swa robotne z kominem. Po prostu trzeba przestrzegać przepisów i biedzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts