Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie zaprojektować wąskie a długie mieszkanie o pow. ok. 95 m^2

mkl87

Recommended Posts

Hej, czasami zaglądam tutaj na forum ale teraz przyszło mi tutaj zawitać jako piszący a nie tylko czytający. Chciałem Was prosić o porady w sprawie rozplanowania układu mieszkania, które będę nam urządzał. Mam już jakiś pomysł ale chciałbym jakiegoś świeżego spojrzenia i nowych koncepcji.

Mieszkanie będzie przeznaczone dla mnie, mojej narzeczonej (oczywiście przyszłej żony) oraz w przyszłości pociechy. Mieszkanie jest położone na pierwszym i ostatnim piętrze. Sam układ lokalu jest trochę trudny w planowaniu. Mieszkanie ma powierzchnię około 95m2, jest długie i porównywalnie wąskie, okna są zaznaczone i zaznaczam, że po stronie gdzie nie ma okien nie ma możliwości ich dodania (sąsiedni budynek). Strony świata też są tutaj ważnym czynnikiem ponieważ węższa strona jest od strony zachodniej a szersza z oknami od strony zachodniej. Ścianki działowe zaznaczone kolorem czarnym są obecnie postawione jednak istnieje możliwość ich wyburzenia. Dwie ścianki po prawej stronie (180x99) zaznaczone kolorem czarnym w kratkę są możliwe do dostawienia ponieważ można wykorzystać powierzchnię obok schodów. Pozostałe ścianki czy komin który jest u dołu jest nie do ruszenia. Wymiary na rysunku są orientacyjne ponieważ ściany obecnie są krzywe a i rysunek jest tylko schematyczny. Instalacje elektryczną, wodną i kanalizacyjną będę wykonywał od podstaw. Co do kanalizacyjnej to w pewnym sensie mam dowolność na prawej połowie mieszkania. Myślimy o stworzeniu łazienki z oddzielną toaletą, kuchni (nie łączonej z salonem), sypiali, pokoju dziecka oraz salonu.

Będę wdzięczny jeśli zechcecie mi pomóc. Jest to moje pierwsze mieszkanie do urządzenia a więc nie mam doświadczenia dlatego też prośba do Was. Mile widziane edytowanie rysunku i kreślenie ścianek :)

ScreenShot091.jpg

Komin jest jeden. Nie jestep pewny czy w środku jest jeden czy dwa kanały. Obecnie wykrozystywany jest jako kanał wentylacyjny dla pomieszczenia poniżej.

Pomieszczenie 209x209 znajduje się nad klatką schodową. Myslałem o zrobieniu w nim łazienki poszerzając go tak jak na rysunku a w tej wnęce zrobić kabinę prysznicową z przeszklonymi drzwiami jedynie.

ScreenShot092.jpg

Skoro nie ma dużej liczby propozycji to przedstawię co samemu zacząłem kombinować...

ScreenShot094.jpg

Wielkość pokoi jest wystarczająca, z łazienką też powinienem sie zmieścić. Jedno co mnie martwi to długi korytarz. Co prawda chcę go poszerzyć w stosunku do obecnego oraz na lewej ścianie (patrząc od wejścia) zabudować długą szafę z drzwiami przesuwnymi. Myślałęm nad rozwiązaniem podobnym jak tutaj ale żeby poniżej i powyżej półki była szafa zabudowana.

gallery_1409227258_827896.jpg

Co powiecie na taki układ? Toaletę jeszcze nie wiem czy nie przesunę gdzieś indziej jednak przy takim układzie nie mam dużego wyboru.

Projekt "kinka" jest interesujący, jednak minusem jest brak okna w kuchni. W łazience i toalecie to jeszcze OK ale w kuchni jednak chciałbym żeby było okno.

ScreenShot094.jpg

gallery_1409227258_827896.jpg

Powiększ toaletę, żeby było miejsce na umywalkę. Przy dużej łazience zrób Waszą sypialnię. A kuchnię obok salonu - z pojedynczym oknem :) Kuchnia miałaby nieregularny kształt L - ze spiżarnią we wnęce. Byłoby miejsce na powiększoną łazienkę i wydzielenie w pokoju dziecka 2 części: wypoczynkowej i bawialni.

[ATTACH=CONFIG]278749[/ATTACH]

Edytowane przez joliska

W moim planie jest wejście do łazienki z kuchni. Wiem, że to nie jest w pełni komfortowe... jednak na chwilę obecną przy tym projekcie jedyne.

joliska przerysuję sobie Twój układ później do programu i zastanowię się nad nim, jednak wejście do łazienki z sypialni byłoby niewygodne :(

Łazienka przy kuchni? Kuchnia kilometr od jadalni i salonu? Nie....

Jeśli zrobisz toaletę z umywalką w środkowej części mieszkania, to goście nie będą chodzić do Waszej łazienki. A jeśli udałoby się prysznic wstawić do "oficjalnej" toalety, to nawet dziecko by do Waszej nie chodziło... Na takim metrażu walczyłabym o 2 łazienki :yes:

Edytowane przez joliska

No niby daleko kuchnia od salonu jednak w dużej kuchni chciałem dać stół do codziennego spożywania posiłków a w salonie tylko na wypadek gości. Przy tym moim projekcie faktycznie zapomniałęm poszerzyć łazienkę o umywalkę jednak w głowie ona była :)

Mieszkanie prawie 100 m2 i wydawałoby się duże ale w zaprojektowaniu kłopotliwe....

O szerokim wejściu do kuchni myślałem żeby dać więcej światła na korytarz.

Pion kanalizacyjny jeden jest w prawym górnym rogu rysunku a drugi mniej więcej po środku mieszkania - od strony okien. Myślałęm o zrobieniu łazienki bez przechodzenia przez inne pomieszczenie ale jak widać nie jest to do końca takie łatwe...

Wpadłem na nowy pomysł i przestawienia kuchni bliżej salonu oraz przekonstruowania łazienki. Nie potrzebowałbym dwóch łazienek oraz kuchnia musi mieć okno jak już chyba wcześniej wspominałem. Chyba nie da się uniknąć długiego korytarza ale chcąc go wykorzystać i zabudować komin który jest u dołu rysunku

myślę nad szafą wnękową. Podczas mojego układania kieruję się tym że pokój dziecka chciałbym aby nie przylegał do salonu ze względu na odgłosy telewizora czy rozmowy z gośćmi. Pomyślałem o powiększeniu łazienki i umieszczeniu umywalki w pobliżu okna aby więcej światła wpadało w tę stronę.

W projekcie monoformatowanie podobają mi się te drzwi/ścianki przesuwne jednak sprawdziłoby się to w kuchni otwartej. Myślę, że taki system mógłbym zastosować w kuchni otwierając ją jak gdyby na korytarz... nie wstawiać zwykłych drzwi ale system składany lub przesuwny...

ScreenShot096.jpg

ScreenShot095.jpg

mkl87 ta ostatnia wersja chyba jest najlepsza. niezależna łazienka bez pomieszczeń przejściowych.okno w kuchni :)

pomyśl tylko nad rezygnacją z tej zaokrąglonej ścianki między sypialnią a pokojem dziennym, lepiej wstawić tam prostą ścianę pod kątem 45stopni (taki ścięty róg) będziesz mógł postawić przy niej płytszą komodę. albo w ogóle zrobić tam normalny róg i tyle.

Ścięty róg pod kątem 45o miałem już wcześniej w planie... W jednym z wcześniejszych postów pokazywałem projekt gdzie taki róg był narysowany. W ostatnim projekcie tak na próbę zaokrągliłem go żeby zobaczyć jak to wyjdzie. Zastanawiam się czy ściąć go właśnie w jakiś sposób żeby skrócić wąski a długi korytarz i jak gdyby otworzyć salon na resztę mieszkania. Ułożenie w łazience wszystkiego to dalsza kwestia ale na chwilę obecną taką mam koncepcję na to wszystko.

Zastanawiam się również nad drzwiami do kuchni. Również chciałem to pomieszczenie otworzyć na korytarz aby dawało tam więcej naturalnego światła ale w razie potrzeby żeby można było je przymknąć. Widziałem kiedyś takie szklane drzwi przesuwne lub składane, które schodzą pod jedną ze ścian ale nie mogę znaleźć nigdzie takiego rozwiązania.

w kuchni zastosuj dwuskrzydłowe suwane drzwi chowane s ścianę, to fajna sprawa bo jak chcesz masz półotwartą przestrzeń a jak chcesz oddzielić kuchnie po prostu je zamykasz. coś jak na tym foto.

http://www.inter-decor.pl/foto/10b.jpg

nie wiem jak ze szklanymi ale takie normalne chowane w ścianę to możesz dostać w dużej ilości sklepów internetowych czy serwisów aukcyjnych. to są chyba drzwi suwane w takiej kasecie-ramie którą się zabudowuje płytami kg. można kupić też same stelaże.

Edytowane przez manhatan17