Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folie paro... czy taśmy rozprężne ?

Recommended Posts

Witam,

W ofercie na okna oraz ciepły montaż dostałem do wyboru:

- montaż z użyciem folii paroszczelnej ILLBRUCK

(uszczelnienie od wewnatrz)

- folia paroprzepuszczalna ILLBRUCK

(uszczelnienie od zewnątrz)

opcjonalnie

- taśma rozprężna do montażu okien

Co polecacie ?

Różnica w cenie to ok 500 zł na cały dom, więc cena nie gra roli...

Pzdr

Witam

Oba rozwiązania są dobre o ile zostaną dobrze wykonane. Mam jednak drobne wątpliwości co do umiejętności firmy wg moje oceny sama kalkulacja jest błędna. Zakładam, że masz 100mb obwodu okien różnica 500 zł to 5 zł na 1mb ????

Taśma multifunkcyjna to koszt ok 20-25 zł/mb a folie wew + zew to 6 zł różnica min. 14 zł na samym materiale więc .... ? nawet uwzględniając

a może Panowie chcą zastosować taśmę rozprężną zamiast foli zewnętrznej ?? a my tutaj rozpatrujemy taśmy multifunkcyjne :)

Podane ceny są orientacyjne można na runku dostać produkty zarówno jeszcze tańsze jak i droższe, fakt jest taki, że taśmy multi w koszcie materiałowym to 3-4 razy większy koszt niż folie.

A to co najważniejsze to ... montażysta - podobnie jak fryzjer jeden strzyże za 10 zł drugi za 20zł tylko po tym drugim można się na mieście pokazać :)

Pozdrawiam

Edytowane przez MMichal

Witam

niby szybszy choć dość upierdliwe jest wiercenie ościżnic

No proszę Cię w tej chwili nie znam liczącego się producenta, który by nie nawiercał już w fazie produkcji ramy - oczywiście na życzenie odbiorcy - ale prawda, że na budowie wykonanie kilkudziesięciu czy stu kilkudziesięciu otworów to upierdliwa sprawa :)

Co do cen folii to ja widuję ceny od 2 do 8 zł za 1 mb - oczywiście cena zależy od konkretnej wersji, firmy, jakości itp - osobiście bardzo mi się ostatnio spodobał folia cała pokryta klejem, bardzo elastyczna super trzymanie - firmy nie podam coby mnie tu o reklamę nie posądzono :)

Pozdrawiam

NA tegorocznych targach w Norymberdze wszystkie firmy pokazywały wysoką poprawność montażową. Jednej, polskiej zdarzył się taki pokaz umiejętności:

20140327_165839 Bertnard.jpg 20140327_165823 Bertnard.jpg

I jak tu wydac parę tysięcy, jak ekipa (tu pewnie ekipa z fabryki) strzeli takie podstawowe babole?

Michał, nazwy nie wymienie, wystarczy że jest w tytule pliku jpg;)

Błąd podstawowy, brak doświadczenia a może i wiedzy. I tak wg mnie wygląda stan świadomości przeciętnego montażysty.

Do

MMichal: mam 80mb a dokładne ceny to:

- montaż użyciem folii paroszczelnej ILLBRUCK / 1140,00 zł

- folia paroprzepuszczalna ILLBRUCK / 967,00 zł (bez montażu, koszt samej folii, ponieważ firma zaleca klejenie bezpośrednio przed położeniem styropianu, ze względu na warunki atmosferyczne, które źle wpływają na folię)

opcja:

- taśma rozprężna do montażu okien 1728,00 zł,

dokładna różnica to 379 zł.

Wiem, że montażysta będzie to miał znaczenie !

Czy taśma rozprężna to to samo co taśma wielofunkcyjna ?

Sprzedawca nie namawia mnie na żadne rozwiązanie, Wskazuje jedynie na trend, czyli na taśmy rozprężne, również mówiąc o odpowiednim przygotowaniu powierzchni ościeżnic.

Z drugiej strony folie są dwie + piana... taśma jedna.

Sam nie wiem.... :confused:

Witam

Do

MMichal: mam 80mb a dokładne ceny to:

- montaż użyciem folii paroszczelnej ILLBRUCK / 1140,00 zł

- folia paroprzepuszczalna ILLBRUCK / 967,00 zł (bez montażu, koszt samej folii, ponieważ firma zaleca klejenie bezpośrednio przed położeniem styropianu, ze względu na warunki atmosferyczne, które źle wpływają na folię)

opcja:

- taśma rozprężna do montażu okien 1728,00 zł,

dokładna różnica to 379 zł.

Wiem, że montażysta będzie to miał znaczenie !

Czy taśma rozprężna to to samo co taśma wielofunkcyjna ?

Sprzedawca nie namawia mnie na żadne rozwiązanie, Wskazuje jedynie na trend, czyli na taśmy rozprężne, również mówiąc o odpowiednim przygotowaniu powierzchni ościeżnic.

Z drugiej strony folie są dwie + piana... taśma jedna.

Sam nie wiem.... :confused:

Coś mocno się nie zgadza albo coś pokręciłem.

Taśma rozprężna zakładam, że multifunkcyjna wychodzi za materiał koło 21 zł/mb jak na Illbrucka strasznie tanio cena w sklepach internetowych to ok 25 zł netto za mb no ale może chcą zarobić na oknie i oddać Ci taśmy po kosztach - możliwe.

Nie rozumiem tych 2 pierwszych pozycji - czyli firma chce zamontować Ci okna z folią wew. a zewnętrzną dać "do ręki" aby wykleić ją krótko przed ociepleniem ?

za montaż stolarki z folią wew ok 14 zł ? i za samą folię zew 12 zł/mb ? nie nie coś się nie zgadza.

Obawiam się, że albo Ty nie do końca rozumiesz albo Twój sprzedawca nie do końca wie o czym mówi.

Ja bym wycenił to tak, zakładając przygotowane otwory i że nie masz jakiś cudacznych konstrukcji czy np HSa:

- montaż z foliami 35-50 zł

- montaż z taśmą multi 55-70 zł - tutaj bardzo ważna jest szczelina, zakładam taśmy do 30mm.

to kwoty za montaż, SAM montaż więc zazwyczaj wyższe od tych proponowanych przez firmę, która zarabia już na oknach.

Pozdrawiam