Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folie paro... czy taśmy rozprężne ?

Recommended Posts

zrobili podstawowy błąd. Nie dali naddatku w narożu. Jednak lepiej jest przerwać to połączenie i nakleić taśmę oddzielnie na poziom i oddzielnie na pion

A co powiesz o takim sposobie montażu :) Niektórzy specjaliści naprawdę nie rozumieją co robią, po co to robią, a zwrócenie im uwagi to dla nich prawie policzek. Tak miałem prawie w każdym oknie, za same taśmy dopłaciłem koło 3 tysi i po co ? Ciepłe parapety po bokach mają prześwity, a dołem zamontowali na piance. Spędziłem kilka dni na sztukowani taśm i wciskani je w te otwory ...1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

A co powiesz o takim sposobie montażu :) ....
O czy Ty mówisz? O montażu ? A to jest montaż ? mk44arty nie rozumiem jak mogłeś zapłacić za montaż skoro wogóle Ci go nie wykonano - bo tego montażem nazwać nie można.

Wszelkie prześwity jakie mogą się pojawić przy montażu na taśmę wielofunkcyjną wypełnia się klejem a nie pianą, Zastosowanie piany podważa wogóle sens takiego rozwiązania. Ciekawe czy okno postawione na ciepłym parapecie jest także uszczelnione, czy to taśmą rozprężną czy tak jak ja to robię, przyklejone klejem

Nie rozumiem, jesteś tu od ponad dwu lat. Wnioskuję, że zalogowałeś się wraz z rozpoczęciem lub jeszcze przed, budowy. Widziałeś nasze dyskusje i zdjęcia i zapłaciłeś za partactwo?

No dobra, dość znęcania się ;) nad Tobą.

Twoje zdjęcia są niestety kolejnym potwierdzeniem tego, że ekip montujących prawidłowo, nawet starą metodą na samą pianę, jest w kraju niewiele. Pomijam już kwestię tego, że skupiamy się na najbardziej widocznych błędach montażu warstwowego zapominając, że kolejnym i to nagminnie spotykanym błędem jest brak klocków podporowych i złe rozmieszczenie kotew

Edytowane przez nikt ważny
literówka

Czy jest gdzieś dostępna prawidłowa instrukcja obrazkowa lub dokładny opis w punktach (taki dla laika z brakiem zmysłu technicznego) z montażu okien z taśmą multifunkcyjną i ciepłymi parapetami, z tymi kotwami, podpórkami itd?. Obawiam się, że trafię na partaczy, a z instrukcją mogłabym ich dopilnować. Mam czas.

Tak, zapłaciłem, może jestem głupi, może wierzyłem w ich zapewnienia że taśma się rozpręży, a może już miałem tego wszystkiego dość. Pokazuję te fotki jako kolejne potwierdzenie że, nawet najlepszy, najdroższy materiał może być gówno wart w ręku ludzi ... Mimo zapewnień, powoływania się na całe dekady doświadczenia wyszło jak wyszło.

Mam jeszcze pytanie. Napisałeś "... nagminnie spotykanym błędem jest brak klocków podporowych...." o co chodzi ? na dole pod poszerzeniami ramy są, okna były zamontowane idealnie wypoziomowane, wypionowane, rozmieszczenie dybli jak w książkach. Po obwodzie okna jednak nie ma żadnych klinów. Z oknami mam taki problem że, potrafią się same rozregulowywać, okno wyregulowane i zamknięte po miesiącu trzeba znowu grzebać. qr..... boję się że skończy się regulacja i co będzie ? Dobrze że mam dużo fix-ów ale otwierane duże balkony z ruchomymi słupkami.

Pomijam już tynki przy oknach bo pewnie jest to po części wina tzw pracy okien taśmach multi.. i słabego tynku ale... wyraźnie widać że na dużym słońcu szczelina potrafi powiększyć się nawet do 3 mm no może 2mm , jak jest zimno jest tylko rysa .

Między ciepłym parapetem a ramą jest taśma bo była tam oryginalnie ale co z tego jak pod nim jest piana..

Zastanawiam się czy mogę jakoś usztywnić jeszcze osadzenie między ramą, a murem od zewnątrz, nie mam jeszcze elewacji.5.jpg6.jpg7.jpg

Edytowane przez mk44arty

Między ciepłym parapetem a ramą jest taśma bo była tam oryginalnie ale co z tego jak pod nim jest piana..

Na Pańskich zdjęciach ciepły parapet wygląda na illbruckowy,"oryginał". Nie wiedzieć czemu polski producent tych styropianowych kształtek uparł się od jakiegoś czasu żeby wklejać taśmę rozprężną we wrąb stopy "ciepłego parapetu" przed jego dostawą na budowę. Skutek jest taki jak na zdjęciach poniżej, czyli do luftu. W przenośni i dosłownie. Tym bym raczej się martwił. Tzw. "ciepłe parapety" montuje się na klej w piance, (w technologii illbruck PU10). Sama pianka PU może być "za słaba", ale to mniejsze zmartwienie od tych "oryginalnie bywających w ciepłych parapetach taśm rozprężnych". Jeśli przychodzą na budowę całkowicie rozprężone są nic nie warte i niczego nie uszczelniają. A jak są jeszcze połączone ze sobą tak jak widać na zdjęciach, to ktoś z tym powinien coś zrobić. Illbruck?

DSC08974.JPG

DSC08987.JPG

Tyle to ja wiem ;) mnie martwi to że, przez te ruchy ciągle muszę regulować na okuciach, nawet na rozwórce już "przyciągałem skrzydło do ramy"

Co do szpalet, gość który wprowadza te taśmy teraz twierdzi że, przy takim montażu okno zawsze będzie pracować i nie daję się tam tynku tylko KG heh szkoda że nikt wcześniej nie mówi takich rzeczy.

Przy takim montażu lepiej jest stosować śruby niż dyble. Pod warunkiem że nie popełni się błędu przy wierceniu ościeżnic i wykona się wiertłem 6,5 a nie 7 czy nawet , jak widziałem, 8mm aczkolwiek dybel nie powinien pozwalać aż na taki ruch ościeżnicy - raczej tu szukaj powodu a nie w produkcie

Może nie skręcili poprawnie i dybel nie rozszedł się w murze ? Szukaj przyczyny, permanentna regulacja nic nie da, bo za chwilę będziesz musiał przeszklić skrzydło by umożliwić jakąkolwiek regulacje

Błąd, mam jednak śruby czyli coś w stylu kołków rozporowych ze śrubą, nie wiem jakie mają wymiary, mógłbym jedną wykręcić ale trochę się boję że mi okno "ucieknie". Czy naprawdę otwór w ramie ma takie znaczenie ? Śruba przecież łbem mocno dociska. Pytam bo mam podejrzenie że otwory w ramie mogły być wiercone 8 lub nawet 10 bo tak robią na produkcji jeśli mają zlecenie z otworami pod dyble... Mogę jeden wykręcić ?