Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana Drzwi w kamienicy

Recommended Posts

Witam. Poszukuję drzwi wejściowych do mieszkania w kamienicy. Kamienica to zabytek, ale niestety nikt o nią dba. Drzwi są stare, wysokie na 3,20m i szerokie ma 1,5m. Obowiązkowa jest nadbudówka. Przechadzam się z jednej firmy do drugiej w celu porównania kosztów. Na szybkie przeliczenie wychodzi, że wszędzie wezmą za nadbudówkę ok900zł + drzwi z robocizną. I tu zwracam się do Was o pomoc. Bardzo zależy mi na izolacji termicznej, żeby drzwi nie były zimne. Te które teraz mam są drewniane z szybkami obite sklejką. Martwię się, że wymiana na drzwi stalowe może dać mi w kość zimą. Z proponowanych modeli to:

Delta Special 2

Delta Premium

Gerda TT Plus

Gerda TT MAX

NA forum wyczytałem, że można dopłacić do termicznej ościeżnicy ale tylko dla modelu Delta Premium. Gerda podobno ma je w komplecie.

Dzięki za wszystkie dobre porady :)

Drzwi masz "ogromne"i to co widzę, to propozycja standardowych drzwi + naświetle wykonane z okna.

Żaden z tych producentów drzwi nie poleci takiego połączenia, ale rozumiem - stan wyższej konieczności ( i niechęc do wydania większej kwoty na drzwi z systemowym naświetlem).

Nie znam bliżej Delty, więc nie mam możliwości praktycznego porównania, ale Gerda TT to zwykły (czytaj niski) standard jak na ciepłe drzwi. Nie tyle będą zimne w dotyku, co w korytarzu będzie chłodno, bo drzwi poza parametrem U (izolacyja cieplna) mają jeszcze taki parametr jak PRZEPUSZCZALNOŚĆ POWIETRZA i często więcej zimna przedmucha wokół skrzydła niż przeniknie przez nie.

Kwestionuję też"ciepłość" ościeżnicy perferowanej Gerdy. Niech się fabryka wykaże jakimś badaniem, to będzie można porównać do innych. Ja nie wierzę tak na same zapewnienia sprzedawców.

Wg oceń "ekspertów", którzy byli u mnie w mieszkaniu na pomiar mówią że te drzwi do mam mają Uw 4.0 a nowe drzwi mają mieć w grnaicach 1,40. Wiadomo, że pewnie gadają tak byle sprzedać, a tak naprawde, może sami by odradzali takiej wymiany. Gryze się cy wymienić drzwi czy nie, ponieważ wymieniłem pare lat temu 2 okna w dużym pokoju, na PCV 3 szybowe - chuje muje - żeby były ciepłe. Wynik taki, że jest zimniej niż było gdy były zamontowane stare drewniane okna. Najwięcej ciągnie od muru wewnątrz, ale nie o tym tu chcę pisać.

Myślałem, może żeby jeszcze jakiegoś stolarza załatwić i żeby on to ocenił i ewentualną robocizne