B0GUS 03.09.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Witam! W przedpokoju i kuchni glazurnik położył mi gres polerowany 60x60 i zafugował Sopro Saphir 5 kolor wanilia. Po umyciu podłogi na gresie zostawały smugi i resztki fugi ktorych nie mogłem sie pozbyc. Powiedział mi ze moge sprobowac umyc to octem i to powinno pomóc. I tak tez sie stało polery sa czyste jak lustro ale fuga zrobiła sie biała. I teraz zastanawiam sie czy wyblakła bo użyłem samego octu nierozcieńczonego z woda? ( ocet 10 proc.)Czy wyblakła bo wogóle użyłem octu?Co mogę w tej sytuacji zrobić żeby mieć fugę w kolorze wanili? Wyskrobac fuge i nałożyć jeszcze raz? Serdecznie prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jatamen 03.09.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 No niestety wierzchnia powłoka straciła kolor albo jakieś malowanie-odradzam albo wydrapać na minimalną grubość położenia fugi nie pamiętam ile jest napisane na opakowaniu.Podstawą jest po położeniu fugi od razu ją wykończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B0GUS 03.09.2014 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Sorki ale niebardzo rozumiem o co chodzi w tym poście... Domyślam sie ze trzeba bedzie fuge wyskrobac i tylko to mi zostaje tylko zastanawiam sie na jaka głębokość. 3 mm wystarczy? Szerokość fugi to 1,5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.09.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 spróbuj czegoś takiego...http://allegro.pl/hg-czyste-fugi-czyszczenie-fug-spoin-0-5-wybielacz-i4497878332.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B0GUS 04.09.2014 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 ja nie mam brudnej fugi tylko wyblakłą prawdopodobnie od octu. Zastanawiaja mnie dwie rzeczy czy faktycznie od octu jest bialutka jak kartka czy od czegos innego i na jaka głębokość wyskrobac tę fugę gdybym chciał nałożyć nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 04.09.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Jeśli lałeś tym octem po fugach to i chyba miało prawo stracić kolor. Sopro jest dosyć miękka, więc spróbuj gdzieś z boku potrenować z gąbką szlifierską. Przelecisz to migiem, odkurzysz i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B0GUS 05.09.2014 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Właśnie jestem w trakcie skrobania tej wyblaklej fugi tylko fuga jest wąska i skrobak nie skrobie głęboko zastanawiam sie jak głęboką musi być szczelina żeby można było cytować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 05.09.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Ja Ci proponowałem nie całkowite wyskrobanie fugi, a przeszlifowanie jej. potem ewentualnie impregnacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B0GUS 05.09.2014 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Mam rozumieć że po impregnacji wróci orginalny kolor? Trochę watpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 05.09.2014 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Wróci po przeszlifowaniu. Jeśli skrobałeś głęboko to zobacz jak wygląda w przekroju. Nie wierzę, że cała straciła kolor. Impregnat ją minimalnie przyciemni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B0GUS 05.09.2014 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Tak jak pisałem wczesniej zbyt głęboko skrobac niemogę bo skrobak tam niedociera najgłębiej to udało mi sie wyskrobac tak na 3-4 mm i tam też jest biała jak śnieg. Może glazurnik coś źle zrobił na opakowaniu jest napisaneżeby po wymieszaniu odczekać kilka minut i znowu wymieszac. Fuga ma wtedy dojrzeć. Jesli sie tego niezrobi Fuga może stracić kolor. Do tego jeszcze ten ocet... Choć niedawalem go jakoś strasznie dużo. Trochę na szmatke i czyscilem kafle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 05.09.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Jeśli wyskrobałeś 3-4 mm to i tak trzeba to zafugować na nowo. Jeśli kolor w przekroju jest tez nie taki jak trzeba to rwij całość, skrobakiem niekoniecznie, zwykły nóż inroligatorski z łamanymi ostrzami tez będzie ok, odpyl to i fuguj na nowo. Tylko próbę zrób gdzieś z boku. Data ważności była sprawdzana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B0GUS 05.09.2014 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Daty faktycznie nie sprawdziłem ale to zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts