Palit 03.09.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Witam, nie jestem elektrykiem i jestem w tych tematach zielony. W przyszłości planuję wymianę całej elektryki w mieszkaniu (blok z lat 70, wielka płyta etc) i jestem ciekaw czy muszę wynosić wszystko by elektryk załatwił to za jednym zamachem, czy jest możliwość ciągnięcia kabli po kolei do skrzynki. Tzn pierw elektryka w sypialni, potem łazienka, potem kuchnia i tak do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik01 04.09.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Oczywiście że można. Nie musi być wszystko zrobione na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palit 04.09.2014 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 A masz może jakieś pomysły? Aktualnie mam 2 "korki". 1 - wszystkie gniazdka elektryczne, 2 - wszelkie oświetlenie. Czy założyć nową skrzynkę i pierw wszystko puścić przez dwa przełączniki a do reszty "dołączać" po kolei resztę czy jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 05.09.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Najpierw plan, do tego dobierasz skrzynkę odpowiedniej wielkości, pamiętając o zapasie. W ramach remontu, gdy dociągasz kolejne obwody, to je wpinasz w kolejne aparaty.Pamiętaj, że obwód ciągniesz od skrzynki (rozdzielni), więc każdy kolejny to przewód przez przedpokój (zazwyczaj tam jest skrzynka). Jeśli jest to remont całego mieszkania, tylko realizowany w kawałkach (bo mieszkać tam trzeba), to pół biedy, najwyżej przewody przez jakiś czas pójdą na wierzchu (w bruździe) przez przedpokój (do czasu remontu przedpokoju). Ale jak planujesz długie przerwy między poszczególnymi pomieszczeniami, to będzie to trudniejsze. Zawsze możesz pociągnąć przewody przez zrobione pomieszczenia do pierwszych puszek, zostawiając je niepodłączone w rozdzielni do czasu, aż wejdziesz z remontem do pomieszczeń przez nie zasilanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts