Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okap - model,wentylacja

micro

Recommended Posts

Witajcie

Wybor odpowiedniego okapu sprawa mi problem.

Do tego dochodzi jeszcze obnizenie sufitu w kuchni, aby wentylacja sie zmiescila, tutaj znow mam wielki problem.

Okap ma byc wyspowy.

W kuchni sa dwie kratki wentylacyjne. Kuchnia jest otwarta na salon. Razem jakies 26 m2.

Chcialbym wybrac okap, tzw. "tube". Przeczytalem gdzies, ze okap nie powinen byc wezszy niz plyta indukcyjna. Plyta ma 60cm, a tuby przewaznie ok 50cm.

Kolejna sprawa, ktora nie daje mi spokoju jest wentylacja. Nie mam pojecia na ile mam obnizyc sufit, zeby sie zmiescila. Nigdzie nie udalo mi sie znalesc informacji, jak duzo miejsca na to potrzeba.

Posiadam wizualizacje kuchni. Robotnikom mam zlecic obnizenie sufitu, ale nie mam teraz pojecia o ile to zrobic.

W skrocie:

-nie wiem jaki okap wybrac

-nie wiem o ile obnizyc sufit

Pomozcie prosze.

kuchnia_ver2_03.jpg

Kratki wentylacyjne znajduja sie nad polkami ze szklem. Nie widac ich na projekcie. Do jednej bedzie pewnie dosiagnieta rura w regipsie od odkapu, a druga co, zostanie zaslonieta?

(...)

Chcialbym wybrac okap, tzw. "tube". Przeczytalem gdzies, ze okap nie powinen byc wezszy niz plyta indukcyjna. Plyta ma 60cm, a tuby przewaznie ok 50cm.

(...)

W skrocie:

-nie wiem jaki okap wybrac

-nie wiem o ile obnizyc sufit

Tuby przeważnie mają średnicę 37-40cm.

Okap ze względów estetycznych nie powinien być węższy od płyty ale tyczy się to okapów przyściennych.

Obniżenie - rura spiro będzie prawdopodobnie średnicy 15 cm więc minimum tyle.

Co wybrać?

Teka CC40

Kernau KCH 0140X

Pozdrawiam

P.S. Ładny projekt.

P.S.2 : Jest cały wątek o okapach - niepotrzebnie założyłeś osobny...

Edytowane przez Bayzone_pl

Jeżeli masz na myśli wentylacje mechaniczną to chyba łatwiej najpierw zrobić instalacje wentylacji a potem brać się za sufity. W takiej opcji wykonawca dokładnie będzie wiedział o ile ma to obniżyć i instalowanie wentylacji bedzię łatwiejsze. U mnie są rury PE flex 75. Ich przepływ zwiększa się zwielokrotniając ich ilość. I tak zamiast rury 150 mam dwie 75 obo siebie w kuchni.