Adas1719506764 03.09.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Witam, Piec na pizzę, jaki chcę zbudować, ma posiadać następujące cechy:- być lekką konstrukcją, aby można go było przemieszczać po ogrodzie (ok 150-200kg),- wnętrze w kształcie kwadratu ok 80x80,- kopuła w kształcie tzw. spłaszczonej beczki o wysokości min 30cm,- akumulacja ciepła wystarczająca do pieczenia pizzy, ewentualnie nieduży chleb. Nie chcę budować typowego pieca chlebowego. A więc szybko się nagrzeje i szybko odda ciepło, no i wytrzyma ciągły duży ogień w środku. Podpatrując budowę gotowych pieców mam już jego plan. Na teraz pomijam kwestię izolacji. Plan zakłada, że podłoga pieca będzie z gotowych cegieł szamotowych ułożonych na grubość 65mm. Kopuła oraz tylna i przednia ściana z otworem mają być cienkościenne - wymurowane z prostek czyli 32mm. Bo tak naprawdę nie potrzebuję dużej akumulacji na sklepieniu, bardziej wytrzymałość ogniową gdyż pizza piecze się w ogniu. Tylko z tą kopułą jest tutaj problem, bo żeby to się jakkolwiek trzymało, to musiałbym ten szamot obłożyć dosyć grubą warstwą betonu ogniotrwałego, minimum 50-60mm. A to mocno podnosi wagę całego pieca. Dlatego zastanawiam się czy nie zrobić kopuły z odlewów z formy tylko z tego właśnie betonu. W związku z tym mam pytania: 1. jak gruba musi być taka kopuła? Nie mogę do niej wsadzić zbrojenia metalowego a jedynie specjalne włókna. Kopuła będzie się natomiast opierać na przedniej i tylnej ścianie pieca. Poza tym kopuła będzie odlana z 2 lustrzanych form. Znalazłem beton BOS do 1350, z którego zaleca się robić wylewki minimum 4cm. Na kopułę praktycznie nie będzie żadnego dużego obciążenia, jedynie izolacja i zewnętrzna lekka warstwa wykończeniowa. 2. czym różni się cegła szamotowa od betonu ogniotrwałego, jeśli chodzi o skład oraz właściwości izolacyjne i akumulacyjne? W betonie jest dodatkowo specjalny cement, czy to jedyna różnica? No i wiadomo - cegły są wypalane. Znalazłem tylko jeden produkt który się nazywa "szamot do wylewek". Tylko czy ten szamot będzie się trzymał jako kopuła? Oczywiste jest że będzie się musiał "wypalić" już w moim piecu, dlatego nie wiem czy to dobry pomysł. Beton, który chcę użyć jest do wylewek w paleniskach, więc rozumiem że poradzi sobie bez problemu z ogniem z drewna? Czy w ogóle warto iść w tym kierunku, czy zrobić kopułę metalową, która także sprawdzi się w takim piecu. Gotowe piece przenośne mają kopuły albo metalowe, albo z prefabrykatów szamotowych/ceramicznych, są zasilane albo gazem albo drewnem. Zdają egzamin i osiągają wysokie temperatury. Dziękuję za porady i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.11.2018 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Stary kotlet odgrzeje, ale może sie przydać.... http://blog.kominki-batura.pl/budowa-pieca-glinianego-do-pizzy-i-chleba/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.