shael 04.09.2014 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 mam pytania do eksperta: 1. Czy nadproża systemowe H+H mają symetrycznie rozłożone zbrojenie wewnątrz?2. W zależności od odpowiedzi na 1 pyt. czy nadproża H+H można przycinać do określonej długości? PozdrawiamID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert HH 04.09.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Witam,odpowiedzi na punkty:1. Nie, systemowe nadproża H+H mają w strefie podporowej zagęszczone strzemiona na ścinanie.2. W konsekwencji punktu 1 nadproży prefabrykowanych nie WOLNO docinać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 04.09.2014 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 no to ładnie... Jeżeli nadproże nad drzwiami wejściowymi o długości 200cm przyciąłem z jednej strony do długości 176cm to znaczy, że pozbyłem się tej właśnie znaczącej części nadproża :/ czy jest to rażący błąd i należy go poprawić? wymurowałem już dwie warstwy nad nadprożem. Co ciekawe przed przycięciem dzwoniłem do fachowców ze składu budowlanego i powiedzieli mi całkiem co innego tzn. że nadproże jest symetryczne i że mogę je przyciąć. Pytając tutaj na forum chciałem się upewnić ale już po fakcie. otwór który został przykryty przyciętym do 176cm nadprożem to 110cm. Co Pan na to Panie ekspercie. Pozdrawiam samobudujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 12.09.2014 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Czy Pan ekspert jeszcze z nami jest? jak tak to prosiłbym o jakiś komentarz do mojego postu w sprawie przyciętego nadproża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts