Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NIE OSZCZ?DZAJ NA STROPIE!!! - ci?g dalszy

Recommended Posts

... przepis na ubita smietana do truskawek ....:roll:

NO PEWNO, ze sie zgadzam !!! :D

a "ananasowa z Grójca" rzeczywiście dojrzewa juz błyskawicznie ...:wink:

czuje ze Twój przepis na smietane moze byc chroniony patentami ... ( no i moga temat z wymiany doswiadczeń przerzucic do watku kulinarnego ... :wink:) to my ta zamiana sfinalizujemy moze gdzies ... w bardziej ustronnym miejscu ...

co myslisz ...?:roll: Zosiek ....

:wink:

:D:D:D

zosiek, jedno pytanie które się nasuwa od razu - czy "Pan z ogromnym doświadczeniem" zbadał chociaż klasę betonu? Z tego co wiem to można to zrobić bardzo prosto młotkiem Schmidta (czy jakoś tak..). jak miałem wątpliwości co do jakości betonu w ławie fundamentowej to przyjechał kierownik budowy i w 5 minut sprawdził czy beton jest odpowiedniej klasy. Może warto od tego zacząć, a potem poprosić projektanta o przeliczenie z uwzględnieniem nowej grubości i rzeczywistej klasy.

zosiek, jedno pytanie które się nasuwa od razu - czy "Pan z ogromnym doświadczeniem" zbadał chociaż klasę betonu? Z tego co wiem to można to zrobić bardzo prosto młotkiem Schmidta (czy jakoś tak..). jak miałem wątpliwości co do jakości betonu w ławie fundamentowej to przyjechał kierownik budowy i w 5 minut sprawdził czy beton jest odpowiedniej klasy. Może warto od tego zacząć, a potem poprosić projektanta o przeliczenie z uwzględnieniem nowej grubości i rzeczywistej klasy.

Jeżeli chodzi o ocenę klasy betonu prz użyciu mlotka Schmidt'a lub jak kto woli sklerometru to jest duże ryzyko. Po pierwsze badanie sklerometruczne jest miarodajne w przypadku betonów w wieku co najmiej 28 dni. Najlepiej jeżeli beton dojrzewał przez co najmniej 90 dni.

Istotne jest przydotowanie miejsc do badania na konstrukcji - usunięcie za pomocą kamienia szlifierskiego mleczka.

Drugie niebezpieczeństwo. Jeżeli posługujemy sie krzywą ITB (z instrukcji nr 194) lub krzywa z instruksji sklerometru błąd pomiaru może dochodzić do 100%. Inna sprawa - często obserwuję jak niektórzy stukają w konstrukcję w miejsca silnie zbrojone. Należy tego unikać ponieważ sklerometr bada twardość powierzchniową betonu i w takim przypadku nastąpi znaczne zawyżenie liczby odbisia Li a co z tym związane zawyżenie wytrzymałości betonu. Tak więc sklerometr w rękach niedoświadczonego fachowca, stosowany nieumiejętnie moze prowadzić do znacznego zafałszowania wyników - zarówno do zawyżenia jak również do zaniżenia wytrzymałości.

• 2 weeks później...

Pewnie, że beton swoje odleżał. Można po nim chodzić, skakać i kłaść duże ciężary ale właśnie jestem na etapie zbierania wierzchniej warstwy. Jak oczyszczę, to najprawdopodobniej wyleję mleczko cementowe żeby troszkę wzmocnić mój "kłopot". Na inne środki poprostu nie stać mnie. Teraz padają spore i częste deszcze i widzę jak druga połowa stropu nasiąka wodą. Żeby było ciekawie, to pierwsza połowa nie nasiąka tak jak ta druga (zalewana z drugiej gruchy) i ma miejscowe ubytki, tzn nie muszę zbierać z całej powierzchni. A z tej drugiej połowy zbieram z całej powierzchni narzędziem takim jak młotek murarski - a jeżeli zbieram takim narzędziem to chyba nie trzeba wielkiej ekspertyzy. Po oczyszczeniu poproszę jeszcze raz kierownika budowy aby to coś zwane "stropem" obejrzał i mam nadzieję, że wyda werdykt utrzymujący ten "strop" przy życiu, bo na drugi mnie nie stać.

Pozdrowienia dla wszystkich zainteresowanych moim "kłopotem".

Witam po tygodniowej przerwie :D , którą poświęciłam między innymi na swój strop. Czyściłam go dwa dni - strasznie mozolna praca :( - NIGDY WIĘCEJ!!! Rozrobiliśmy z mężem mleczko cementowe i wyleliśmy na stropie. Mam nadzieję, że choć trochę wsiąkło do środka i "wzmocniło" moją ukochaną konstrukcję. Nasz kierownik budowy zobaczywszy nasz strop zrobił tak: :o :-? , pooglądał całość i wyraził zgodę na wylanie takowego mleczka. Później przyjdzie na to wylewka wyrównująca. I chyba na większe inwestycje to już nas nie stać.

O obliczaniu nośności i wytrzymałości nie mam zielonego pojęcia, więc nawet nie wiem co w tym temacie napisać. Natomiast mogę napisać, iż kierownik budowy nie był zachwycony widokiem i tym bardziej go nie chwalił. Powiedział, że łuszczenie się betonu po zimie to dosyć częsty widok na tych budowach, na których przed zimą nie przykryto dachem. Był zdziwiony, że to tylko połowa stropu jest taka słaba a druga połowa ma drobne miejscowe ubytki.

Wiedział, że mamy dobre zbrojenie, bo widział je przed zalaniem. Belki podtrzymujęce też są dobre i chyba dzięki temu nie musimy zwalać połowy stropu.