asiha 04.09.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Witam,dom otynkowany, opaska położona z granitu. Został wykonany cokół. Proszę o poradę jak go wykończyć. Myślałam o płytce klinkierowej, ale okazało się że opaska powinna być zrobiona po cokole, ze względu na jakieś techniczne sprawy, na których się nie znam. Proszę o sugestie.....http://images70.fotosik.pl/147/126cd8cf5c8bad24.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hova 15.09.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Moim zdaniem spokojnie możesz to zrobić z płytek klinkierowych, opaska w żaden sposób nie przeszkadza, bo i jak? przecież płytki nie są elementem izolacyjnym domu, więc nie ma potrzeby szczelnego łączenia ich przy opasce. Nawet jeśli będzie tam mała przerwa, to funkcjonalnie nic to nie zmieni. Jedyny problem jaki widzę, to kwestia zlicowania warstwy otynkowanej z płytkami. Tu różnica jest zbyt duża, żeby dało się na tyle podnieść klinkier zaprawą. Proponowałbym więc położyć te płytki na ruszcie. To dość popularne rozwiązanie i nie sądzę, żeby jakakolwiek ekipa miała z tym problem. Dodatkową zaletą takiego rozwiązania będzie zapewnienie ewentualnego odpływu wody spod płytek (gdyby np. z jakiegoś powodu wykraplała się ona z docieplenia w dół). U mnie na ruszcie są położone czerwone płytki Terca, ruszt jest postawiony na warstwie docieplenia, żeby zapewnić paroprzepuszczalność ściany. Polecam analogiczne rozwiązanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.09.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Brązowo-zielony marmurek.Mam tak samo tylko w innym kolorze.Kładłem prawie sam..Zaakcentujesz tym samym cokolik.Do prezentowanej fotki zrobiłbym jak w/w pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EkspertaJejBrak 16.09.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Witam;] mam słabe doświadczenie ale ja przy cokołach dębowych zamawiałam ćwierćwałki;] fajnie wykończyło niedoskonałości i zakryło to co trzeba było zakryć;] co do płytki klinkierowej u znajomych widziałam i też zawaliście wygląda;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts