Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze kotła

simon777777

Recommended Posts

Witam

Proszę o pomoc w doborze kotła i zasobnika ciepłej wody ( 5 osób).

Chciałbym kocioł z podajnikiem na groszek i awaryjnym rusztem do palenia drewna itp

Propozycję instalatora:

Kocioł GALMET EKO GT-KWP 17KW

KOCIOŁ GALMET EKO-GT KWP2 22KW ale biorę pod uwagę 16kW

KOCIOŁ GALMET EKO-GT KWPD DUO 22KW też 16kW

Bojler GALMET300l 2z/w spir.skay

SGW(S)B 26-30900

2 Pompa GRUNDFOS ALPHA2 L 25-40 -2 szt

3 Zawór czterodrogowy DN 25 - 1"

4 Siłownik SM-4 150 sek./90 st.

Wg obliczeń zapotrzebowanie około 10kw-12 kw http:// http://www.cieplowlasciwie.pl/wynik/bl0 plus to co do grzania wody do mycia

Proszę o opinie na temat kotłów.

Który ruszt lepszy wodny czy żeliwny?

Retorta stała czy obrotowa oraz podajnik skośny czy prosty?

Proszę też o propozycję co do firm działających na terenie śląska (okolice Będzina), które zajmują się sprzedażą kotłów i montażem.

Dziękuję za pomoc

10-12kW to jest moc kotła, jakiej potrzeba do ogrzania domu. Ta wartość zawiera już ustawowy zapas mocy. Wiadomo, że stuprocentowej dokładności wyliczeń nie ma, choćby przez to, że okiem laika nie pomierzysz wszystkiego dokładnie. Wynik zbliżony do pewnego dałoby pełne OZC wykonane na miejscu przez fachowca, co sporo kosztuje.

Na grzanie bojlera trzeba kilka kilowatów dodać, więc moc 16kW byłaby tu w sam raz.

Dla porównania dodam, że u mnie w bardzo podobnym domu i metrażu z połowę cieńszym styropianem na ścianach potrzebuję max. 12kW, nie licząc CWU.

Ruszt tylko żeliwny. Retorta - to zależy. Zwykła retorta fajkowa - tylko dobry groszek. Obrotowa - gorsze węgle i miał.

A co sądzicie o podajnikach rynnowych?

za wysoka emisja pyłów, trochę lepsze od tłoka a tak to każda retorta w miarę poprawnie zrobiona będzie pracowała czyściej..... jak nie ma miejsce zaletą jest serwis, przy danym kotle ślimak idzie wyjąc przez drzwiczki lub sposobem z odkręceniem motoreduktora ze ślimakiem i wystarczy wysunięcie jakieś 15cm, aby ślimak wyszedł.

Piec będzie stał w piwnicy ,w przejściu o szerokości 160cm wiec jak najmniejszy wymiar głębokości wskazany.

Szukaj zatem konstrukcji z górnym wyjściem spalin, wówczas głębokość to ok. 62 do 70cm w zależności od kotła/producenta

Edytowane przez Jarecki79

Pomyśl o Skam-P 12KW

I tu jest pełna zgoda.

Posiadam i z czystym sumieniem polecam.Kociołek jest prosty w budowie i łatwy w obsłudze.

Często czytam o jakiejś rdzy w kotłach.U mnie tego nie zauważyłem.A palę już 3 sezony.Nie wiem nawet co to jest sadza w piecu.Nigdy jej nie miałem.A piec jest duuuuużo za duży na mój domek.