Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczeliny między bloczkami z betonu komórkowego w ścianie jednowarstwowej.

Recommended Posts

Witam,

Proszę o poradę jak w temacie. Wprawdzie nie ma tych szczelin dużo ale w niektórych spoinach są ledwo zauważalne prześwity na wylot, a w niektórych innych miejscach prześwitów nie ma ale po przyłożeniu ręki można wyczuć ruch powietrza przy wietrznej pogodzie. Dom jest w stanie surowym zamkniętym, ściana z Termaliki o gubości 40cm. Chętnie wysłuchałbym opinii i komentarzy osób, które mieszkają w domach ze ścianami jednowarstwowymi jak rozwiązano powyższy problem (jeśli również wystąpił). Wydaje mi się, że przy tak wąskich szczelinach raczej nie jest możliwe ich wypełnienie np. zaprawą do ubytków w bloczkach z betonu komórkowego (Ytong ma taką w swojej ofercie) - czy wobec tego dobrym rozwiązaniem będzie nawiercenie otworów w spoinach i wpuszczenie pianki?

Z góry dziękuję za wszelkie porady i sugestie, zwłaszcza poparte własnym doświadczeniem.

Pozdrawiam.

Pójdzie tynk i zaklei te szczeliny moim zdaniem.

No to jest gotowy przepis na mostek termiczny :) Straty ciepła mogą być duże - o tym jak duże powinna zadecydować np, termowizja. Pomijam już, że zostawienie takich szczelin w ścianie jednowarstwowej to jakiś koszmarny grzech wykonawców... Ja rozumiem, że bloczki się mocno kruszą, ale to chyba żadne wytłumaczenie. U mnie przy ścianie jednowarstwowej z Porothermu mostków nie było, ale moim zdaniem 90% to zasługa starannego wykonania.

Podejrzewam, że w Twoim przypadku najrozsądniej będzie zrobić kilka cm docieplenia. W sumie tylko na tym skorzystasz, bo poprawisz docelowe U ściany. Koszty wykonawstwa to już inna sprawa - tu popłyniesz w porównaniu do projektu. Ale to już dziękuj wykonawcy ;)

Podejrzewam, że w Twoim przypadku najrozsądniej będzie zrobić kilka cm docieplenia. W sumie tylko na tym skorzystasz, bo poprawisz docelowe U ściany.

Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Faktycznie coraz bardziej skłaniam się do rezygnacji ze ściany jednowarstwowej i zastosowanie wełny jako docieplenia tylko nie wiem jeszcze jaką grubość wybrać. Okna ze skrzynkami roletowymi mam zainstalowane tak jak dla ściany jednowarstwowej więc dodanie docieplenia spowoduje, że będę miał olbrzymie szpalety na zewnątrz.

Doklej 10-15 cm szrego styro, daj tynk i zapomnij o ścianie jednowarstwowej

Styropian na beton komórkowy?? To chyba nie jest najlepszy pomysł?

Styropian na beton komórkowy?? To chyba nie jest najlepszy pomysł?

Mylisz się, mało kto robi ścianę jednowarstwową, znam kilku co robili z 36,5 i 48 cm grubości, a później tak i tak docieplali styro, choć 5cm...

Sam świadomie buduję z BK24 i docieplę 20cm grafitowym.....również mam kilka pionowych szczelin - uzupełniam wszystkie łączenia bloczków z zewnątrz i wewnątrz właśnie tą zaprawą z Ytonga i na to grunt, aby poprawić szczelność - wiadomo koszt, ale wolę dopłacić teraz, jak później bulić za kW...

Nie wyobrażam sobie ściany jednowarstwowej z szczelinami, no chyba, że będziesz palił miałem lub grochem...

Bierz styro lub w drugiej kolejności wełnę- generalnie styro lepsze U, oczywiście nie pominę "magicznych właściwości wełny" mówiących o oddychających ścianach ;)

Edytowane przez Hanss

Bierz styro lub w drugiej kolejności wełnę- generalnie styro lepsze U, oczywiście nie pominę "magicznych właściwości wełny" mówiących o oddychających ścianach ;)

Ech kto by pomyślał, że stanę w obronie oddychających ścian... :)

Hanss, nie masz racji, a przynajmniej nie masz 100% racji ;) W przypadku Ytonga można się zgodzić z takim tokiem rozumowania, ale nie jest to w żaden sposób casus dla innych materiałów. Porotherm jest materiałem o dużej paroprzepuszczalności i w niektórych konfiguracjach z dociepleniem (najcześćiej w przypadku grubego Porothermu i chudego docieplenia), w określonych warunkach może wykraplać się woda między murem a dociepleniem. Czym to grozi? W przypadku wełny raczej niczym, bo też ma wysoką paroprzepuszczalność. W przypadku styropianu woda będzie się tam utrzymywać, obniżając U muru. Oczywiście nie dyskwalifikuje to styropianu, ale do Porothermu żaden fachowiec nie zaleci warstwy 5-8 cm, czyli np. 12 cm. Wełna w tym przypadku mogłaby być cieńsza, a przez to trochę tańsza.