forumbrown 05.09.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Witam, kupiłem drzwi balkonowe zrobione na profilu Veka Softline-82 z pakietem trzyszybowym o wymiarach 100x200. Producent zamontował tam tylko dwa zawiasy - osoby oglądające twierdzą, że to jest za mało na tak ciężkie drzwi. Jak bezsprzecznie stwierdzić czy producent drzwi zamontował odpowiednią liczbę zawiasów? Czy są na to jakieś normy - gdzie tego szukać? I czy mogę w ogóle to kwestionować w sytuacji kiedy jak narazie nic złego się nie dzieje? Dziękuję za wszelkie sugestie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 05.09.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Standardowo w kazdych drzwiach balkonowych PCV stosuje się 2 zawiasy. Możesz odnaleśc "nośność" dla swoich okuć i porównać je z ciężarem skrzydła. Zapewniam Cie jednak, ze mieści się oka w jej granicach, chyba że masz drzwi ponad 1m szerokości. W przypadku Roto po przekroczeniu "nośnosci" zawiasów, dalej stosuje się 2 tylko w innej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.09.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Witam, kupiłem drzwi balkonowe zrobione na profilu Veka Softline-82 z pakietem trzyszybowym o wymiarach 100x200. Producent zamontował tam tylko dwa zawiasy - osoby oglądające twierdzą, że to jest za mało na tak ciężkie drzwi. A może podpowiesz nam, gdzie znaleźć normy na to że osoby oglądajace się znają? Opowiadają kompletne brednie i świadczy to tylko o ich niewiedzy. Jeśli balkon masz RU to nie ma możliwości stosowania trzeciego zawiasu (przynajmniej w popularnych rozwiązaniach). Jeśli spotykam trzeci zawias to jego zadaniem jest tylko uniemożliwić wypaczenie skrzydła, a nie poprawić jego nośność. Także- wyluzuj, uległeś nieodpowiednim wpływom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 05.09.2014 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Witam Nie przesadzajcie Panowie ... Ci Eksperci od 3 zawiasów zapewne pomylili zawias z dociskiem u mnie widać 4 zawiasy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 05.09.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) MMichał to ty musisz mieć jakieś stalowe te drzwi, ciężkie niesamowicie Takie coś pomiedzy górnym a dolnym zawiasem świadczy o braku uchylania w tych drzwiach. Dociski nawierzchniowe. Edytowane 5 Września 2014 przez ClNEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 10.09.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Czy osoby oglądające są z branży okienne i czy mają na co dzień styczność z nimi? (handlowcy, montazyści) czy tylko tak pieprzą bez sensu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 11.09.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Witam MMichał to ty musisz mieć jakieś stalowe te drzwi, ciężkie niesamowicie Takie coś pomiedzy górnym a dolnym zawiasem świadczy o braku uchylania w tych drzwiach. Dociski nawierzchniowe. [ATTACH=CONFIG]278328[/ATTACH] No i o tym właśnie mówiłem - dla nas to docisk ale może dla innych to zawias i dlatego następują przekłamania - kto wie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts