Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile zawiasów do drzwi balkonowych

Recommended Posts

Witam,

kupiłem drzwi balkonowe zrobione na profilu Veka Softline-82 z pakietem trzyszybowym o wymiarach 100x200. Producent zamontował tam tylko dwa zawiasy - osoby oglądające twierdzą, że to jest za mało na tak ciężkie drzwi.

Jak bezsprzecznie stwierdzić czy producent drzwi zamontował odpowiednią liczbę zawiasów? Czy są na to jakieś normy - gdzie tego szukać?

I czy mogę w ogóle to kwestionować w sytuacji kiedy jak narazie nic złego się nie dzieje?

Dziękuję za wszelkie sugestie

pozdrawiam

Standardowo w kazdych drzwiach balkonowych PCV stosuje się 2 zawiasy.

Możesz odnaleśc "nośność" dla swoich okuć i porównać je z ciężarem skrzydła. Zapewniam Cie jednak, ze mieści się oka w jej granicach, chyba że masz drzwi ponad 1m szerokości. W przypadku Roto po przekroczeniu "nośnosci" zawiasów, dalej stosuje się 2 tylko w innej wersji.

Witam,

kupiłem drzwi balkonowe zrobione na profilu Veka Softline-82 z pakietem trzyszybowym o wymiarach 100x200. Producent zamontował tam tylko dwa zawiasy - osoby oglądające twierdzą, że to jest za mało na tak ciężkie drzwi.

A może podpowiesz nam, gdzie znaleźć normy na to że osoby oglądajace się znają? Opowiadają kompletne brednie i świadczy to tylko o ich niewiedzy.

Jeśli balkon masz RU to nie ma możliwości stosowania trzeciego zawiasu (przynajmniej w popularnych rozwiązaniach).

Jeśli spotykam trzeci zawias to jego zadaniem jest tylko uniemożliwić wypaczenie skrzydła, a nie poprawić jego nośność.

Także- wyluzuj, uległeś nieodpowiednim wpływom.

Witam

MMichał to ty musisz mieć jakieś stalowe te drzwi, ciężkie niesamowicie :)

Takie coś pomiedzy górnym a dolnym zawiasem świadczy o braku uchylania w tych drzwiach. Dociski nawierzchniowe.

[ATTACH=CONFIG]278328[/ATTACH]

No i o tym właśnie mówiłem - dla nas to docisk ale może dla innych to zawias i dlatego następują przekłamania - kto wie ?

Pozdrawiam